Rasa Romanov este considerată una dintre cele mai apreciate rase de oi de blană din lume, iar blănurile cele mai valoroase şi frumoase se obţin de la mieii sacrificaţi la vârsta de 4-8 luni.
Caracteristici valoroase
Blana are o culoare gri-închis cu nuanţe albăstrui şi reprezintă producţia principală a rasei. Fibrele subţiri din cojocul oilor au o culoare gri-deschis, lungimea 1,5-2 cm şi o fineţe de 25 µ. Fibrele groase au lungimea de 4-6 cm, iar fineţea acestora variază Între 44 şi 55 µ. Raportul normal dintre fibrele groase şi cele subţiri este de 1/6 cu limite 1/3 şi 1/16.
Oile Romanov se tund de 2-3 ori pe an, rezultând o cantitate de lână/individ de cca. 2,5 kg.
Blănurile sunt uşoare, elastice şi au o culoare gri-închis cu reflexe albăstrui. Toate aceste caracteristici fac ca blănurile obţinute din sacrificarea tineretului să fie deosebit de apreciate În industria prelucrătoare.
Greutatea corporală a oilor este de 45-50 kg, iar la berbeci de 70-80 kg.
Mieii la fătare sunt mici (2-3 kg), dar prezintă vitalitate ridicată realizând 200-230 g spor mediu zilnic până la Înţărcare (3 luni) şi o greutate de 23-25 kg cu un randament la sacrificare de 45-50%. Carnea este de bună calitate, Îndeosebi de la tineretul de 8-10 luni, cu o greutate de 30-40 kg, fiind fragedă şi fără miros specific.
Prolificitate ridicată
O altă caracteristică foarte importantă a rasei este prolificitatea (miei obţinuţi la 100 de oi fătate) foarte ridicată (200-250%) şi precocitatea reproductivă pronunţată (tineretul se introduce la montă la vârsta de 10-12 luni). Nu sunt rare cazurile când oile adulte fată 3-4 miei şi mai rar 5-6 miei, recordul fiind de 9 miei pe fătare. Oile din această rasă se pretează foarte bine la o reproducţie intensivă, deoarece femelele manifestă călduri la puţin timp după Înţărcarea mieilor şi În toate sezoanele din an.
Astfel, oile Romanov pot făta de două ori pe an, producând astfel În condiţii obişnuite de Întreţinere cel puţin patru miei.
Producţia de lapte este ridicată, dar numai În primele 3-4 luni după fătare, când oile mame produc circa 100-150 litri de lapte cu care pot susţine creşterea a 2-3 miei sugari.
Din punct de vedere reproductiv, rasa se evidenţiază prin: prolificitate bună, sezon de reproducere foarte lung, instinct matern foarte dezvoltat, rusticitate, vigoare mare a mieilor la naştere, producţie bună de lapte.
La noi, rasa Romanov poate constitui o verigă importantă În hibridarea raselor autohtone pentru obţinerea de oi prolifice, care să fie apoi Încrucişate cu berbeci din rasele specializate pentru producţia de carne.
OVINE VALOROASE LA TIMAGRALIM
Sectorul ovine a avut reprezentativitate mare la Salonul de creştere a animalelor din cadrul TimAgralim 2010, unde Ţurcana s-a evidenţiat şi de această dată, fiind expuse toate varietăţile rasei Ţurcane albe (bele sau oacheşe, mărcuşe), bucălăi, brezate.
Dintre acestea, prin număr, armonie corporală, caractere tipice rasei s-au evidenţiat oile Ţurcană albe (bele) ale crescătorului Mircea Gheorghioi, oile breze (o dungă albă pe faţă pe fond gri) ale crescătorului Gheorghe Maruşca şi ovinele bucălai ale crescătorului Vasile Popa.
La fel de apreciate a fost şi Ţigaia bucălaie, aparţinând crescătorilor Constantin Fântână şi Iosif Kavai. Aprecieri superlative pentru armonie corporală şi calitatea lânii au primit şi oile Merinos ale oierului Eugen Petrică.
Rasele de ovine specializate pentru carne au fost reprezentate ca şi În anii anteriori de exemplare valoroase prin rasele: Hamshire (ale lui Ioan Bebeşelea), Suffolk (proprietar Ovidiu OgÎrtin), Germană de carne cu Capul Negru (a lui Dumitru Bratu), Ile de France (proprietar Radu Robescu) şi Dorper (aduse de Felician Negruţ).
De un interes aparte s-au bucurat şi cele două rase de oi specializate pentru lapte, aparţinând SCDCOC Caransebeş (rasa Lacaune) şi crescătorului Gheorghe Dioane (rasa Sardă).
Dar cele mai apreciate de vizitatori au fost oile de rasă Romanov ale crescătorului Iulian Nicoară.
EVOLUŢIA RASEI ROMANOV
Rasa Romanov s-a format prin selecţie din oile locale cu lână groasă În direcţia prolificităţii şi a calităţii blăniţelor la miei, pe un areal specific din regiunea Iaroslav pe Volga din Rusia.
Actualmente, cele mai valoroase exemplare se cresc pe versanţii muntoşi din apropierea râului Volga şi Îndeosebi În jurul oraşului Tutaiev. Oile de rasă Romanov se recunosc uşor după capul scurt, golaş, acoperit cu un jar negru lucios brăzdat de la creştet spre bot de o dungă albă sau pete albe ce constituie caracterul specific al acestei rase.
Jarul (părul) de pe urechi, membre şi abdomen este tot de culoare neagră.
La naştere miei sunt negrii, dar frecvent prezintă pe cap, membre şi pe coadă pete de culoare albă, iar la vârsta de 1-3 luni lâna Începe să se depigmenteze treptat spre gri, apoi alb-albăstrui.
Datorită calităţilor deosebite, rasa a fost importată În multe ţări. În Franţa la INRA a fost Încrucişată cu Ile de France pentru obţinerea unor hibrizi prolifici pentru carne. Tot aici, prin Încrucişări cu rasa Berrichon du Cher cu carne de calitate, a contribuit la formarea unei populaţii prolifice (INRA 401), cu sezon lung de reproducţie, prolifică (200%) şi carne de calitate bună.
La noi a fost a fost adusă În anul 1972 la ICPCOC Palas, unde prin Încrucişarea cu oile Spancă a participat la formarea unei populaţii de oi prolifice (170-180%) de la care s-au obţinut 1,5 miei Înţărcaţi pe oaie.