Ovine/caprine: Controale pe teren, până în 15 septembrie - Revista Ferma
6 minute de citit

Ovine/caprine: Controale pe teren, până în 15 septembrie

miorita 1 m Ovine/caprine: Controale pe teren, până în 15 septembrie

Totodată, termenul de centralizare a datelor privind efectivul naţional de animale eligibile la plată a fost prelungit de la 30 septembrie, la 14 octombrie 2011, fapt ce va determina şi o dată mai îndepărtată, cu cel puţin două săptămâni, pentru plata sprijinului.

Până în acest an, durata controalelor administrative şi pe teren pentru stabilirea efectivului eligibil la plată a fost hotărâtă, în acord cu CE, pentru 90 de zile.

Anul acesta, reprezentanţii crescătorilor de ovine/caprine au convenit, împreună cu Ministerul Agriculturii, ca aceste controale să se desfăşoare 60 de zile, nu mai târziu de 1 septembrie, pentru ca plata subvenţiilor să înceapă mai repede decât în anii trecuţi, chiar din septembrie, după cum a promis ministrul Tabără. Ulterior, însă, Ministerul Agriculturii a mărit perioada la 90 de zile.

„Nu ne-au anunţat de această modificare şi am fost luaţi prin surprindere. Măsura ne dezavantajează, pentru că riscăm să rămânem cu oile reformă în fermă. Normal ar fi fost să fim şi noi consultaţi”, ne-a declarat Ion Cîmpian, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine/Caprine ROMOVIS.

Oile cu boli cronice, bătrâne şi slab productive ar trebui selectate, scoase din efectiv şi vândute în perioada de pregătire a montei, în lunile august-septembrie. Potrivit specialiştilor în creşterea ovinelor, reţinerea oilor reformă pe perioada iernii, mai ales dacă sunt gestante, constituie o gravă eroare tehnologică, întrucât o mare parte din aceste oi nu supravieţuiesc sau fată şi nu au lapte.

Prin eliminarea oilor sterpe şi a berbecilor reformă cheltuielile pe fermă scad considerabil, dacă ne gândim că reformele reprezintă între 15 şi 20% dintr-un efectiv.

 

Nouă evaluare pentru exportul de carne de porc

Experţii Comisiei Europene vor efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în septembrie, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor de carne şi produse din carne de porc pe piaţa UE, potrivit preşedintelui ANSVSA, Radu Roatiş.

Şeful ANSVSA este aproape sigur că decizia Comisiei va fi una favorabilă, pe principiul „dacă ar fi putut să ne refuze, ar fi făcut-o până acum”, dar şi datorită faptului că România a eradicat, în ultimii patru ani, pesta porcină. Decizia finală va fi luată, cel mai devreme, în octombrie 2011.

Potrivit lui Roatiş, ultima verificare a Comisiei, din iulie 2011, a urmărit funcţionalitatea sistemului canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc implementat de România, iar concluziile au arătat că sistemul poate funcţiona dacă vor fi alocaţi bani şi resurse umane pentru susţinerea controlului.

Inspectorii veterinari au făcut deja analize la graniţa cu Serbia, dar acest lucru trebuie realizat şi în zona de nord şi la graniţa cu Republica Moldova.

Firmele care vor dori să exporte carne şi produse din carne de porc în UE vor trebui să solicite acest lucru asociaţiilor patronale din sectorul de creştere a porcilor. Estimările arată România ar putea exporta pe piaţa UE, în prima etapă, carne şi produse din carne de porc ce echivalează cu circa 1,5 mil. de porci.

Potrivit ministrului Agriculturii, efectivele de porcine au scăzut cu peste 2 mil. de capete în ultimii 8 ani, din cauza interzicerii exporturilor comunitare, ajungând, în prezent, la 5,387 mil. porci, din care numai 1,4 mil. porci sunt în exploataţii profesionale.

 

AGROSTAR vs. “Băieţii deştepţi” din piaţa alcoolului

Membrii celor 10 organizaţii din ţară ale Federaţiei AGROSTAR vor ieşi în stradă, începând cu 1 septembrie, dacă statul nu ia urgent măsuri dure împotriva evazioniştilor de pe piaţa băuturilor alocoolice, au anunţat reprezentanţii AGROSTAR.

Evaziunea fiscală şi falsurile din piaţa băuturilor alcoolice prejudiciază, anual, bugetul de stat cu peste 400 mil. euro, acuză reprezentanţii patronatelor din domeniu, care au participat, în 9 august a.c., la conferinţa cu tema „Evaziunea fiscală şi falsurile din piaţa băuturilor alcoolice”, organizată de Federaţia AGROSTAR, Organizaţia Patronală a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice (GARANT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) şi FNPAR.

Preşedintele AGROSTAR, Nicolae Ştefan, a acuzat autorităţile statului că amână aprobarea unor acte normative care ar interzice comerţul cu băuturi contrafăcute, iar preşedintele GARANT, Romeo Dascălu, a explicat cum “băieţii deştepţi din domeniul alcoolului”, reuşesc, cu complicitatea autorităţilor statului, să vândă, prin firme înregistrate în Panama, băuturi alcoolice la un preţ egal cu valoarea accizei, în timp ce industria românească a băuturilor alcoolice a pierdut, doar în 2010, peste 7.000 de locuri de muncă.

Reprezentanţii organizaţiilor din domeniu au mai arătat că producţia românească de bere a scăzut cu 25% în ultimii trei ani, până la 16 mil. hectolitri în 2011.


Cu 20% mai multă miere în 2011

Producătorii români de miere estimează să obţină între 17.000 şi 18.000 tone de miere în acest an, cu cca. 20% mai mult decât în 2010, potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

Acesta speră ca România să reuşească să exporte şi anul acesta jumătate din producţie, deşi concurează cu mierea mult mai ieftină din China şi Argentina.

Anul trecut, producţia totală de miere nu a depăşit 15.000 tone, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, deşi statisticile oficiale au arătat o producţie de peste 20.000 tone de miere, a precizat preşedintele ACAR.


Fără restricţii la exportul de păsări în Rusia

Federaţia Rusă a ridicat, începând cu 13 iulie 2011, restricţiile privind importurile din România de păsări vii, ouă, carne de pasăre şi toate produsele din carne de pasăre, informează Ministerul Agriculturii.
Companiile româneşti interesate de exportul în Federaţia Rusă trebuie să urmeze o procedură de acreditare din partea Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse, prin intermediul ANSVSA, care va întreprinde demersurile necesare în vederea acreditării agenţilor economici români.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →