Consumul diferă însă de la o ţară la alta. În Danemarca a fost înregistrat cel mai mare procent: 33% din piaţa produselor bio, în timp ce în Franţa, 30% cotă de piaţă, în Austria 22%, iar în Germania 21%. Potrivit cerinţelor europene, ouăle din producţie ecologică sunt marcate cu 0, păsările ouătoare fiind crescute după norme stricte legate de suprafaţă, dar şi de furajele administrate acestora.
Fructele şi legumele proaspete obţinute în sistem ecologic se află pe locul doi în preferinţele consumatorilor europeni, cota de piaţă fiind peste 10% în ţări ca Austria, Danemarca şi Suedia. Laptele ecologic deţine o cotă de piaţă de peste 10% în Austria şi Suedia.
Bio costă!
Cine consumă produse agroalimentare certificate bio în România? Proprietara unui magazin de profil din Cluj-Napoca a afirmat cu ocazia unei întâlniri de lucru la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru realizarea unui Plan Regional de Acţiune pe Agricultură Ecologică (proiect european SME Organics), că ”…peste 99% dintre clienţii magazinului mei sunt oameni bolnavi sau au în familie oameni care suferă de boli precum diabet, cancer, obezitate, sau boli cardiovasculare. Restul de consumatori (circa 1%) sunt mame cu bebeluşi şi doar o fracţiune infimă de consumatori responsabili”. Afirmaţia a fost citată pe pagina sa de facebook de profesorul clujean Avram Fiţiu. Acesta a comentat că ”analiza este extrem de şocantă, datorită faptului că există în rândul populaţiei prejudecata că pentru a consuma produse ecologice trebuie să ai bani. Ei bine, această paradigmă este depăşită în cazul clienţilor Casei Bio şi ridică la fileu oamenilor de ştiinţă o necunoscută extrem de gravă legată de starea de sănătate a populaţiei”.
Numai că preţurile produselor afişate pe site-ul magazinului nu sunt pentru toate buzunarele. Un kilogram de mere costă 26 de lei. Un kilogram de lămâi valorează 42 de lei. Preţul unui kilogram de pere eco este 31 de lei. Pentru un kilogram de cartofi dulci magazinul cere 42 de lei. Usturoiul costă 67 de lei. Un mesaj corect formulat ar suna aşa: 99% dintre clienţii magazinului sunt oameni cu probleme de sănătate, dar cu venituri suficiente pentru a cumpăra 1 kg de ardei cu 60 de lei. Sau unul de roşii cu 26 de lei. Oricum, statusul profesorului clujean este corect pe fond: românii descoperă produsele bio de obicei când se îmbolnăvesc.
Precizăm că în România, numărul operatorilor certificaţi în agricultura eco a crescut în 2018 la 9008, de la 8434 câţi au fost înregistraţi în 2017. Suprafaţa totală în agricultura ecologică a fost de 326.259,55 ha, faţă de 258470,927 ha în 2017.
Sursa foto: pexels.com
ECOLOGIC, ÎN SCOP TERAPEUTIC
Mihaela Buligoanea, fermier care produce în Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, legume bio sub brandul ”Legume fericite”, spune că 50 la sută dintre clienţii ei sunt oameni cu probleme medicale: ”Producem ecologic, de opt ani de zile, legume şi fructe; vorbesc personal cu mulţi dintre clienţi şi concluzia este aceeaşi: peste 50% dintre ei sunt cei care au probleme de sănătate, restul familii cu bebeluşi şi oameni care conştientizează felul în care sunt obţinute aceste produse (…); mai sunt câţiva clienţi care chiar îşi propun să susţină producătorii adevăraţi”.
Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)