Orezul auriu: povestea alimentului-medicament - Revista Ferma
9 minute de citit

Orezul auriu: povestea alimentului-medicament

Care este soluţia pe care oamenii de ştiinţă au găsit-o pentru a combate acest flagel? „Orezul auriu ar putea salva un milion de copii pe an”, titra coperta revistei Time din iulie 2000, vorbind de o descoperire revoluţionară : primul orez care ar putea produce un nutrient cheie pentru a ajuta la ameliorarea deficienţei severe de vitamina A în ţările în curs de dezvoltare.

Din păcate, această realizare a trebuit să aştepte mai bine de 20 de ani pentru a obţine prima aprobare comercială, care a fost acordată în Filipine abia în iulie 2020.

orez auriu 1_b 

Golden Rice: 10 puncte-cheie


1. Este la fel de natural ca orice OMG. Spre deosebire de imaginea populară nefericită care pune în legătură „substanţe chimice toxice”, pericolul nuclear sau oamenii de ştiinţă nebuni când vine vorba de modificarea genetică (MG) a culturilor, orezul auriu a fost dezvoltat prin introducerea unei gene din porumb şi a uneia provenită dintr-o bacterie foarte comună în lumea plantelor.

Prima versiune de „Golden Rice” (GR1) a fost obţinută prin inserarea unei gene (psy) din floarea de narcis şi a alteia (crtl) de la bacteria Erwinia uredovora. Ambele gene fac posibilă finalizarea unei căi biochimice, neterminate în mod natural, care nu permite producerea de beta-caroten – un precursor al vitaminei A în corpul uman – în boabele de orez. Deşi cantitatea finală de beta-caroten produsă a fost foarte scăzută, acest progres a arătat că ingineria genetică ar putea depăşi un mare zid în calea reproducerii convenţionale, deoarece nu există o varietate de orez cu un nivel minim de beta-caroten în boabe, care să fie supusă selecţiei şi încrucişării.
A doua versiune de „Golden Rice” (GR2) a fost obţinută prin înlocuirea genei psy de la narcisă cu una din porumb. Aceste gene au fost exprimate exclusiv în boabe, nu în întreaga plantă. Această abordare a reuşit să crească conţinutul de beta-caroten de 23 de ori faţă de prima versiune.

2. O porţie normală asigură doza suficientă de beta-caroten. Doar o ceaşcă pe zi din acest orez poate salva viaţa şi vederea copiilor. Unii activişti continuă să repete că o femeie însărcinată sau un copil ar trebui să mănânce cantităţi uriaşe de orez auriu pentru a produce nivelul necesar zilnic de vitamina A. Ei fac acest lucru luând calcule din prima versiune (GR1), care era doar un test de concept, nu un produs final.

Cu nivelul atins în varianta a doua (GR2), cea folosită pentru ameliorarea cu soiuri locale în ţările asiatice, doar 100 de grame de orez auriu nefiert ar putea asigura până la 89–113% şi 57–99% din necesarul mediu estimat (EAR) de vitamina A pentru copiii preşcolari şi de vârstă şcolară din Bangladesh şi, respectiv, Filipine.

În plus, Golden Rice are avantajul că beta-carotenul său este foarte asimilabil. De exemplu, s-a demonstrat că în comparaţie cu spanacul, o legumă recunoscută ca o sursă bogată de vitamina A, beta-carotenul din orezul auriu este transformat de către organism în vitamina A de aproximativ cinci ori mai eficient.

3. Este un aliment sigur. S-a demonstrat că toate culturile modificate genetic comerciale nu au nicio diferenţă în ceea ce priveşte siguranţa alimentară sau impactul asupra mediului în comparaţie cu versiunile lor convenţionale. Peste 250 de instituţii ştiinţifice şi tehnice recunosc acest lucru.

orez auriu 2_b

Activiştii menţionează uneori că poate exista un risc de „hipervitaminoză” în urma consumului unui aliment „care este bogat în retinol sau vitamina A”. E adevărat? Ignorând unghiul curios al acestei afirmaţii având în vedere că anterior, activiştii repetau că Golden Rice avea cantităţi neglijabile de precursori ai vitaminei A, trebuie clarificat că Golden Rice nu are niveluri ridicate de vitamina A, ci de beta-caroten, un pigment care funcţionează ca un precursor al vitaminei şi pe care corpul uman îl transformă după cum este necesar. Dacă există un exces de beta-caroten, acesta este pur şi simplu stocat în ţesutul adipos sau eliminat prin urină. Şi nu a fost raportată nicio toxicitate de la niveluri ridicate de beta-caroten.

4. Crearea acestui soi este un efort public. Deşi o mare parte din recolta comercială MG actuală a fost dezvoltată de sectorul privat, Golden Rice este o cultură care s-a născut în sectorul public.

Primul orez auriu a fost dezvoltat de Ingo Potrykus, de la ETHZürich, şi Peter Beyer, de la Universitatea din Freiburg. Deşi a fost încheiat un parteneriat, în 2004, cu Syngenta, care avea capacităţile necesare pentru a dezvolta cea de-a doua versiune a orezului, compania a lansat utilizarea tehnologiei în scopuri umanitare fără brevet sau costuri de redevenţe. Acest eveniment a permis ţărilor să-l integreze în programele lor de creştere a orezului şi să dezvolte soiuri publice locale de orez auriu.
Unele fundaţii şi instituţii guvernamentale au oferit resurse sau capacităţi pentru proiectul internaţional Golden Rice. Acest efort a fost condus în Asia de Institutul de Cercetare a Orezului (IRRI), cu sediul în Filipine. De asemenea, entităţile publice din Bangladesh şi Indonezia şi-au crescut propriile soiuri de orez auriu fără vreun interes comercial. Aceasta înseamnă că, de exemplu, o varietate locală de seminţe de orez auriu din Bangladesh sau Filipine ar fi vândută la acelaşi preţ ca şi orezul convenţional, iar fermierii pot economisi o parte din recoltă pentru a replanta fără probleme.

5. Şi alte ţări îl vor aproba. Până în prezent, evaluările agenţiilor de reglementare din Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Filipine au declarat că orezul auriu este un aliment sigur pentru consumul uman. Acest lucru reafirmă siguranţa alimentară şi potenţialul pe care studiile le-au arătat. În aprobările de înmulţire comercială, după Filipine, Bangladesh ar putea fi a doua ţară care a aprobat Golden Rice. Anterior se credea că vor fi primii după un consum iminent şi o aprobare comercială la sfârşitul anului 2019, care este încă în aşteptare. Indonezia, India sau China ar putea fi, de asemenea, viitoare ţări care să se alăture acestui grup.

6. Vine şi „Super orezul”. Entităţile legate de proiectul „Golden Rice”, cum ar fiETH Zurich şi IRRI, nu s-au concentrat exclusiv pe beta-caroten. De asemenea, lucrează pentru a creşte nivelurile de fier şi zinc din boabele de orez – folosind gene de fasole/măr, alţi nutrienţi foarte importanţi pentru dezvoltarea copilului şi sănătatea generală, dar din păcate, cu un consum redus în ţările în curs de dezvoltare. Unele grupuri de cercetare folosesc, de asemenea, editarea genelor pentru a creşte aceiaşi nutrienţi.

De menţionat şi că IRRI lucrează la progrese interesante precum dezvoltarea de soiuri cu indice glicemic scăzut, care ar ajuta la prevenirea diabetului, toleranţă extremă la climă, inclusiv căldură şi salinitate, sau faimosul „orez C4”, care ar putea creşte randamentele la cereale cu 50%.

7. Dar drumul nu a fost uşor. Din anii 1990, când primeleOMG-uri au apărut pe piaţă, activiştii şi grupurile de interese au răspândit teamă şi dezinformare. Un ONG central datorită popularităţii sale internaţionale a fost Greenpeace, care atunci când apără gheţarii, speciile pe cale de dispariţie sau responsabilitatea umană în schimbările climatice poate fi foarte riguros în citarea consensului ştiinţific, însă când e vorba despre ingineria genetică, îl uită complet. Timp de două decenii, ei au răspândit mituri şi campanii de teroare despre orezul auriu în presă, printre politicieni şi grupuri locale de mediu/consumatori.

8. Comunitatea ştiinţifică îl susţine. Opoziţia despre care am vorbit anterior a făcut ca în 2016 peste 150 de laureaţi ai Premiului Nobel să publice o scrisoare deschisă către guverne, în care subliniază siguranţa şi potenţialul culturilor MG şi al orezului auriu, condamnând opoziţia şi apelând la boicotarea Greenpeace. Documentul se încheie cu o frază dură: „Câţi oameni săraci trebuie să moară în lume înainte de a considera asta o «crimă împotriva umanităţii»?”

9. Biotehnologie de top. Golden Rice a fost recunoscut printre cele 10 proiecte de biotehnologie de top, în cadrul celor mai influente proiecte din ultimii 50 de ani de către Project Management Institute (PMI) în 2019. Pentru potenţialul său, împărtăşeşte o reputaţie în clasament alături de progrese revoluţionare precum proiectul genomului uman, fertilizarea in vitro, clonarea oiţei Dolly şi organe crescute în laborator, printre altele.
10. Binecuvântat de autoritatea religioasă. Ca o confirmare suplimentară, într-o întâlnire dintre Ingo Potrykus şi Papa Francisc, în 2013, Potrykus i-a oferit un eşantion de orez auriu, care a fost binecuvântat de autoritatea religioasă. Deşi Biserica Catolică nu are o declaraţie oficială, acest orez şiOMG-urile în general sunt susţinute de Academia de Ştiinţe a Vaticanului.

Doar 100 de grame de orez auriu nefiert ar putea asigura până la 89-113% şi 57-99% din necesarul mediu estimat (EAR) de vitamina A pentru copiii preşcolari şi de vârstă şcolară

 orez auriu 3_b

Fiecare an în care îl amânaţi («orezul de aur») înseamnă încă un milion de oameni morţi. Este o crimă în masă la scară mare. De fapt, după cum am înţeles, există un efort pentru a-i aduce în judecată la Haga pentru crime împotriva umanităţii – GEORGE CHURCH, Proeminent genetician

 

AMENINȚĂRI

Deficitul de vitamina A rămâne principala cauză a orbirii prevenite la copii şi a riscului crescut de infecţie la peste 190 de milioane de copii din întreaga lume. Acest orez nu este cu siguranţă „glonţul magic”, dar este un instrument viabil care poate ajuta la eradicarea lui. Criticii menţionează adesea că acest lucru se poate realiza prin programe internaţionale de ajutor alimentar care oferă suplimente prin pastile sau fortificarea alimentelor locale în faza de procesare. Cu toate acestea, succesul acestor eforturi a fost limitat, din cauza finanţării externe inconsistente, a puterii de cumpărare şi a accesului limitat la pieţe şi spitale din ţările sărace.

 un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →