Optimizarea biotehnologiilor în microfermele vegetale - Revista Ferma
3 minute de citit

Optimizarea biotehnologiilor în microfermele vegetale

ecomaster m Optimizarea biotehnologiilor în microfermele vegetale

Fermierii din România trebuie să fie conştienţi că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, produsele vegetale nu mai pot fi cultivate oricum, că pesticidele nu se adaugă întâmplător şi în orice cantitate. De asemenea, fermierii trebuie să înţeleagă că legile sunt valabile atât pentru cei care cultivă în gospodăria proprie şi doresc să vândă pe piaţa locală, cât şi pentru cei mari care doresc să comercializeze produsele vegetale atât în ţara (intracomunitar), cât şi extracomunitar.

Studiile asupra unor soluţii de management în acord cu legislaţia europeană şi în conformitate cu practicile europene (GMP) sunt incluse în teza de doctorat a subsemnatei la USAMV Cluj-Napoca, în domeniul Biotehnologiilor agroalimentare.

Pentru asigurarea respectării reglementărilor în vigoare, atât din punct de vedere al siguranţei alimentare, al siguranţei lucrătorilor, cât şi al protecţiei mediului înconjurător, este recomandat ca atât micii şi marii fermierii să implementeze sistemul integrat ISO 9001 : 2000 – Sistemul de management al calităţii, EUREPGAP – Puncte de control şi criterii de conformitate pentru fructe şi legume, OHSAS 18001 – Sisteme de management ale sănătăţii şi securităţii profesionale, precum şi ISO 22000 : 2005 – Sistem de management al siguranţei alimentelor.

Finalizarea implementării sistemului integrat menţionat anterior, respectiv certificarea acestuia, asigură fermierului: siguranţa că, în primul rând, îndeplineşte cerinţele legale privind domeniul său de activitate şi siguranţa alimentară; siguranţa că produsele cultivate şi comercializate sunt de calitate; siguranţa că atât el, cât şi familia lui şi/sau alte persoane care desfăşoară activităţi legate de cultivare, au controlate riscurile profesionale; credibilitate crescută în faţa diferiţilor clienţi; un număr mai mare de clienţi; posibilitatea efectuării trasabilităţii eficiente, începând atât de la materia primă la consumatorul final, cât şi invers, de la consumatorul final, până la materia primă.

În contextual competenţelor câştigate prin stagiul doctoral, şi în practică, firma S.C. ECOMASTER S.R.L. oferă consultanţă pentru aplicarea normelor privind bunele practice agricole, precum şi aplicarea normelor privind bunele practici de fabricaţie şi igienă, respective de securitate în muncă, la toate fermele agricole din România.

Ne puteti contacta la: ecomasterbio@yahoo.com şi numerele de telefon: 0269.584.232 sau 0723.598.931, persoană de contact Irina Mihaela Matran.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →