Operaţiunea ”Mistreţul”, în versiune germană - Revista Ferma
6 minute de citit

Operaţiunea ”Mistreţul”, în versiune germană

Comisia Europeană a aprobat la 1 martie 2021 planul de eradicare a pestei porcine africane la porcii sălbatici din anumite zone din Germania, ţară care se confruntă cu focare de PPA, dar numai în populaţiile de mistreţi, reuşind până acum să ţină boala departe de fermele de suine. În ciuda acestei vigilenţe, Germania a primit interdicţii de export din partea Chinei, a Japoniei şi a Coreei de Sud, decizii care i-au afectat atât producţia, cât şi comerţul cu suine, consecinţa fiind că a reorientat vânzările către piaţa europeană. Ajunsă în această situaţie economică nefastă, Germania încearcă din răsputeri să scape de PPA şi foloseşte toate pârghiile legale comunitare ca să reuşească.

 

Cu planul la Comisie

 

Aflăm din decizia publicată în 3 martie 2021, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, că Germania a notificat anul trecut forului executiv european existenţa unor cazuri de PPA la porcii sălbatici şi a luat în mod corespunzător măsurile de control al bolii respective. Apoi, autorităţile germane au conceput şi transmis C.E. un plan de eradicare a bolii, pe care Comisia l-a găsit conform cu cerinţele stabilite la articolul 16 din Directiva 60/2002 şi i-a dat undă verde, urmând să treacă la fapte.

 ppa la mistreti CANVA_b

 

Baza legală

 

Articolul 16 din Directiva respectivă, aplicată prin Decizia 709/2014, oferă statelor membre afectate de PPA baza legală pentru a eradica boala la mistreţi, această sălbăticiune fiind considerată principalul vector de propagare a bolii. Reamintesc că în 2018, când molima a lovit judeţul Tulcea, de unde s-a răspândit apoi în toată ţara, autorităţile au explicat că virsul a fost adus de porcii sălbatici care au traversat Dunărea de pe teritoriul Ucrainei. În Germania, boala a fost adusă de mistreţii care au trecut graniţa dinspre Polonia.

 

Ce spune articolul 16?

 

Mai întâi statele membre prezintă Comisiei, într-un termen de 90 de zile de la confirmarea unui caz primar de pestă porcină africană la porcii sălbatici, un plan scris privind măsurile adoptate pentru a eradica boala în zona definită ca infectată, precum şi măsurile puse în aplicare în exploataţiile situate în respectiva zonă. Comisia examinează planul pentru a determina dacă permite atingerea obiectivului dorit. Planul, modificat, după caz, se aprobă în conformitate cu anumite cerinţe ale UE şi poate fi modificat sau completat ulterior pentru a lua în considerare evoluţia situaţiei.

 ppa la mistreti 2 Canva_b

Acţiuni comune

 

• Planul menţionat trebuie să conţină informaţii privind rezultatele anchetelor epidemiologice şi ale controalelor efectuate, dar şi repartizarea geografică a bolii.
• Totodată, este nevoie de o determinare a zonei infectate pe teritoriul statului membru în cauză. Delimitând zona infectată, autoritatea competentă ţine seama de elementele următoare:
– rezultatele anchetelor epidemiologice efectuate şi ale repartizării geografice a bolii;
– populaţia de porci sălbatici din zonă;
– existenţa unor obstacole importante, naturale sau create de om, la circulaţia porcilor sălbatici.
• Mai este nevoie de o cooperare strânsă între biologi, vânători, organizaţiile de vânătoare, serviciile de protecţie a faunei sălbatice şi autorităţile veterinare (sănătate animală şi sănătate publică). Mai trebuie desfăşurată şi o campanie de informare pentru a sensibiliza vânătorii faţă de măsurile pe care trebuie să le adopte în cadrul planului de eradicare.
• Autoritatea competentă trebuie să facă eforturi speciale pentru a determina amploarea infecţiei, prin examinarea porcilor sălbatici sacrificaţi de vânători sau găsiţi morţi şi prin testări în laborator, inclusiv cu ajutorul unor anchete epidemiologice pe categorii de vârstă.
• Trebuie formulate cerinţele care să fie respectate de vânători pentru a evita propagarea bolii. Mai trebuie menţionată în plan şi metoda de eliminare a porcilor sălbatici găsiţi morţi sau împuşcaţi, pe baza transformării (incinerării) fie sub control oficial, fie a inspecţiei efectuate de un medic veterinar oficial şi a testărilor în laborator prevăzute de manualul de diagnostic. În fine, mai sunt câteva cerinţe pe care statul membru trebuie să le îndeplinească în conceperea planului respectiv.

 ppa porci 3 Canva_bPlan naţional de eradicare a PPA

 

România a fost lovită de PPA în iunie 2018. (În 2017 fusese depistat un singur caz izolat, în Satu Mare). În raportul final al unui audit efectuat de inspectori ai C.E. este menţionat că, în ţara noastră, ”Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă a decis în august 2018 să adopte un plan naţional de eradicare a PPA la porcii mistreţi din România. O copie a acestui plan a fost transmisă Comisiei”. Nu deţin încă informaţii despre soarta acelui plan. O fi fost sau nu aprobat?

 

Ce nu fac vânătorii români?

 

În acelaşi raport sunt menţionate câteva cerinţe pe care asociaţiile de vânători se angajează să le respecte, printre care şi obligaţia de a notifica autorităţile veterinare ori de câte ori sunt găsiţi mistreţi morţi sau care prezintă semne clinice anormale. Respectă vânătorii aceste cerinţe? Dintr-un comunicat al ANSVSA din noiembrie 2020 reiese că nu le respectă, întrucât sunt menţionate ca principale cauze ale răspândirii PPA: ”numărul mare de mistreţi, nerealizarea cerinţei de a se vâna întreg efectivul de mistreţi în zonele infectate, necolectarea cadravelor de mistreţi în vederea testării în direcţia PPA şi neutralizării ulterioare”.

Concluzie
Aşa stând lucrurile, chiar dacă planul trimis la Comsie ar fi fost aprobat, iată că, în practică, regulile nu sunt respectate. Consecinţa? PPA e încă, aici, în ţară, fermele comerciale pierd zeci de mii de porci, statul român plăteşte despăgubiri consistente, iar sectorul creşterii suinelor regresează.

6 MĂSURI PENTRU ERADICAREA PPA
Pericolul răspândirii Pestei Porcine Africane poate fi limitat. Click AICI şi vezi ce soluţii viabile au identificat cercetătorii germani în urma unui studiu comandat de fermierii români!

sursa foto: www.canva.com

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →