Ongloanele produc... lapte! - Revista Ferma
3 minute de citit

Ongloanele produc… lapte!

Sănătatea onglonului, mai ales în fermele mari, este un factor de primă importanţă. Nu avem în vedere doar drumurile mai lungi care trebuie parcurse în grajd, ci şi creşterea automatizării aduce cu sine necesitatea existenţei unei cirezi omogene, cu vaci a căror stare de sănătate să fie stabilă. Atunci când cazurile izolate de îmbolnăvire a animalelor se extind asupra întregului grup, apar pierderi economice mari. Depistarea precoce şi o evaluare cât mai exactă a gravităţii situaţiei existente joacă un rol important.

Soluţia KRAIBURG este covorul profiKURA_b
Pierderile economice se văd direct, în cheltuielile cu tratarea pododermatitelor mecano-infecţioase, şi indirect, în producţia mică de lapte, în scurtarea perioadei de exploatare a animalului, creşterea intervalului dintre fătări, moartea violentă a animalului ş.a.m.d. De pildă, la producţia de lapte se observă scăderi de până la 17% în cazul vacilor care prezintă şchiopături de gravitate medie şi de până la 36% la animalele cu şchiopături mai severe!
CALITATEA SUPRAFEŢELOR DE MIŞCARE trebuie să influenţeze pozitiv starea onglonului şi să facă posibilă o polizare suficientă, dar nu exagerată, a stratului de corn. Suprafeţele trebuie să asigure deplasarea animalelor în siguranţă, fără a exista pericolul alunecării şi rănirii, şi să poată fi păstrate curate şi uscate. Nu în ultimul rând, ar trebui ca suprafeţele din grajd să poată fi curăţate cu uşurinţă şi să permită utilizarea tehnicilor mecanizate.

Soluţia KRAIBURG este covorul profiKURA_b
ATENŢIE! În ultimul timp s-a constatat apariţia pe piaţă a unor covoare pentru mişcarea vacilor, pardoseli a căror suprafaţă seamănă cu benzile de rulare ale anvelopelor. Profilarea accentuată a suprafeţei covorului ar trebui să fie responsabilă de siguranţa la deplasare a vacilor. S-a pierdut însă din vedere un aspect important: în adânciturile covorului staţionează permanent dejecţiile, onglonul vacii vine astfel în contact cu un mediu umed şi cu o încărcătură bacteriană din ce în ce mai mare. Ce folos că suprafeţele moi reduc afecţiunile mecano-traumatice ale onglonului, dacă aceste covoare sporesc incidenţa afecţiunilor podale infecţioase?!
Soluţia KRAIBURG este covorul profiKURA. ProfiKURA, covorul din familia KURA, poate fi utilizat în tot grajdul sau cu precădere în zonelele unde există o pantă mai mare de 4% sau pur şi simplu acolo unde pericolul de alunecare este maxim (zona adăpătorilor, pasaje). Astfel, animalele vor înainta cu încredere şi în siguranţă pentru a se hrăni şi adăpa, îşi vor manifesta natural căldurile sau îşi vor linge ugerul stând stabil pe trei membre, contribuind astfel la scăderea incidenţei afecţiunilor mamare şi la creşterea productivităţii fermei.
Moliciunea covorului protejează onglonul şi creşte aderenţa acestuia, deoarece onglonul se afundă în covor la mişcarea vacilor. Corindonul – al doilea material ca duritate după diamant – introdus în mod controlat în suprafaţa covorului, asigură suplimentar creşterea aderenţei onglonului, fără a fi necesară profilarea adâncă a covorului şi fără a reduce posibilităţile de curăţare şi de igienizare.
În concluzie, profiKURA înseamnă moliciune şi siguranţă la deplasare plus igienizare şi curăţare fără probleme.

Simona EHMANN/Kraiburg

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (203) (15-30 noiembrie 2017)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →