Oltenii în alertă: şi de coronavirus, dar şi de vremea rea! Nopţi albe pentru salvarea culturilor - Revista Ferma
5 minute de citit

Oltenii în alertă: şi de coronavirus, dar şi de vremea rea! Nopţi albe pentru salvarea culturilor

Primul ciclu de tomate – compromis!
“Două nopţi la rând s-au înregistrat temperaturi negative (între minus 4 şi minus 6 grade C), însoţite de ninsori abundente, viscol şi intensificări ale vântului care au distrus atât solariile legumicultorilor, cât şi culturile care se aflau în ele. Cine se mai aştepta ca la final de martie să avem aşa ceva?! Unii cultivatori au pierdut răsadurile pregătite pentru primul ciclu de tomate. Aceştia nu au reuşit să aceseze fonduri europene şi să-şi modernizeze solariile. La noi în judeţ mai sunt spaţii de producţie vechi de aproape trei decenii, solarii tip tunel în patru-cinci ape”, ne-a declarat inginerul Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
În bazinele legumicole oltene, în special cele din partea de sud a judeţului, vremea rea a zădărnicit activitatea de sezon. „Din informaţiile venite de la membrii noştri, putem spune că au fost probleme cu furnizarea energiei electrice în Izbiceni, Scărişoara, Giuvărăşti, Gârcov, chiar şi la Pleşoiu. Solariştii care nu dispun de generatoare de curent au avut de suferit şi, chiar, suferă în continuare. Ei trebuie să facă faţă cu sisteme de încălzire (unele rudimentare, improvizate) temperaturilor destul de scăzute. În plus, fermierii sunt în alertă şi de coronavirus, dar şi de vremea deosebit de rece pentru această perioadă”, a susţinut liderul de sindicat.   

solarii viscol 2_b

Atenţie la apariţia bolilor!
Potrivit acestuia, pagubele încă nu au fost evaluate pentru că este interzisă deplasarea în teren, dar se aşteaptă a fi însemnate. Cert este că sunt legumicultori care au pierdut răsadurile de tomate şi castraveţi, dar şi de ardeioase, plantate în solariile a căror folie a fost distrusă sub acţiunea vântului puternic şi a greutăţii stratului de zăpadă.
De asemenea, trebuie luate în calcul alte pagube pricinuite de avortarea florilor la culturile aflate în această fenofază, de instalarea bolilor, cum ar fi putregaiul cenuşiu, unul dintre cei mai păgubitori agenţi patogeni.

Legumele extratimpurii vor ieşi pe piaţă mai târziu
„Am avut o iarnă mai… primăvăratică, cum spunem noi, legumicultorii. Foarte mulţi fermieri, bucuroşi, se pregăteau să iasă pe piaţă cu tomatele în jurul Sărbătorilor Pascale. O s-o facă foarte puţini, doar cei mai performanţi dintre producători, cei care dispun de condiţii tehnice şi tehnologice avansate. Ca atare, tomatele extratimpurii vor mai întârzia cu circa 7-15 zile să iasă la tarabă, iar cele timpurii cu 2-3 săptămâni, mai cu seamă că s-a devansat plantatul răsadurilor în solar”, a explicat Ion Păunel.   

solarii viscol 4_b

Cultivatorii cer prelungirea Programului Tomata  
„Având în vedere că până astăzi, 25 martie a.c., încă nu a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind Programul Tomata şi vizavi de vremea extrem de nefavorabilă, Sindicatul Producătorilor Olt cere prelungirea Programului până la 15 iulie sau cel puţin până la 30 iunie 2020. Suntem convinşi că în această stare de urgenţă se vor găsi soluţii favorabile; aceasta este dorinţa noastră, a producătorilor de legume olteni”, a ţinut să precizeze liderul SPA Olt.

Legumicultorii: nopţi albe reparând ce a distrus viscolul!
La ferma sa, Ion Păunel are deja un solar afectat; mai mult de jumătate din folia de protecţie a fost sfâşiată de viscol. Avusese în el verdeţuri: salată, ceapă verde, varză. Potrivit liderului SPA Olt, pagubele nu au fost prea mari. „Sunt legume care, în general, rezistă la temperaturi mai scăzute. Sigur, o parte din foliaj a fost ars de ger. În zona noastră, încă nu s-au plantat tomatele, noi venim ceva mai târziu, pe partea de tipurietate şi pe ciclu prelungit. Ţinem roşiile până când dă bruma, până prin octombrie-noiembrie”, a precizat Ion Păunel.
În aceste zile, legumicultorii olteni sunt preocupaţi să folosească intens sistemele ce asigură temperatura optimă pentru culturile din solarii, de la arăzătoarele de la aragaz până la arderea paielor umede sau a cauciucurior, să înlocuiască folia ruptă pentru acoperirea spaţiilor protejate de producţie. Ei sunt dispuşi să facă nopţi albe pentru a salva ceea ce se mai poate din munca lor!
 solarii viscol 1_b

foto: Gazeta Oltului

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

 Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →