Majoritatea celor care au depus cereri sunt din bazinele legumicole: Izbiceni, Giuvărăști, Tia Mare, Gârcov, Grădinari, Pleșoiu.
Suprinzător este faptul că, deşi nu s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor, numărul legumicultorilor este destul de mic, în condițiile în care în ultimii doi ani judeţul Olt a ocupat locuri fruntașe pe ţară la acest program.
Programul Tomata ar putea fi prelungit!
“În principal, cauzele sunt condițiile meteo nefavorabile; temperaturile au coborât foarte mult, au înghețat culturile în solarii, iar unii cultivatori au fost nevoiţi să replanteze. În plus, Programul Tomata s-a deschis mult mai târziu decât în anii precedenţi. O altă cauză este lipsa registrelor agricole noi; doar o parte din primării le-au achiziţionat de la Imprimeria Naţională; normal ar fi fost să aibă registrul agricol electronic. Apoi, instituirea situaţiei de urgenţă a făcut ca autorităţile locale să nu lucreze la capacitate şi cu întregul aparat administrativ.
De asemenea, inspectorii Direcţiei Agricole nu au început controalele în teren pentru că producătorii agricoli nu au tomatele pe rod. Întârzierea poate fi pusă şi pe seama faptului că la Ministerul Agriculturii se lucrează la modificarea schemei de ajutor de minimis, în sensul prelungirii până prin luna iulie”, ne-a declarat Ion Păunel, fermier din Pleşoiu, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Potrivit lui Ion Păunel, până la 15 mai, data limită de depunerii a cererii de înscriere în program și documentele aferente, în jur de 3.500-4.000 de legumicultori vor accesa
Schema de ajutor de minimis în valoare de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.
În 2019, mai bine de 6.000 de fermieri din judeţul Olt au solicitat înscrierea în Programul Tomata.
foto Arhiva Ferma