Crescătorii de porci din Olanda sunt deseori arătaţi cu degetul de societate pentru că sunt consideraţi mari poluatori ai mediului înconjurător. Pentru a-şi proteja însă interesele, fermierii şi companiile procesatoare şi-au unit forţele elaborând un plan de acţiune comun pentru revitalizarea sectorului. Obiectivele sale principale sunt legate de bunăstarea animalelor dar şi de crearea unui mediu sănătos de viaţă.
În cazul fermelor de porci situate în zone care provoacă disconfort oamenilor care locuiesc în apropiere, Ministerul Agriculturii a decis să vină cu o propunere concretă, menită să rezolve într-un fel această problemă, oferind subvenţii fermierilor care doresc să-şi întrerupă activitatea, „cu scopul de a obţine o producţie de porci mai durabilă şi de a reduce riscurile pentru sănătate şi mediu în zonele cu o densitate de populaţie ridicată”.
Potrivit ministrului Carola Schouten, decizia de a renunţa la activitatea de creştere a porcilor are un impact important asupra vieţii unui fermier, deoarece acesta ar putea manifesta, pe bună dreptate, îngrijorări legate, spre exemplu, de ceea ce se va întâmplă cu clădirile atunci când afacerea se va închide. Planul elaborat de echipa sa promite să ofere răspunsuri şi la această întrebare, astfel încât cei ce vor pune lacătul pe ferme să fie bine informaţi şi să beneficieze de compensaţii financiare.