Oierii nu vor carnete de comercializare - Revista Ferma
3 minute de citit

Oierii nu vor carnete de comercializare

oi m Oierii nu vor carnete de comercializare

„Noi plătim deja impozit pe lapte, impozitul pe norma de venit. Dacă ducem brânză în piață, e un produs derivat din lapte, mai plătim o dată impozit pe carnetul de comercializare? La miei plătim câte 15 lei pe cap, dacă de Paște tai mielul și vând carcasă în piață, mai plătesc încă o dată impozit?” se întreabă Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine și Caprine din România. „ Am fost sfătuiți să trimitem o adresă către Ministerul Finanțelor în care să expunem aceste nelămuriri și cei de la Minister o să ne răspundă în scris”, a spus acesta despre concluzia întâlnirii de la Ministerul de Finanțe.

„Suntem de acord cu atestatul de producător, dar nu și cu carnetul de comercializare”, ne-a spus Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis.

Carnetul de comercializare are scopul eliminării samsarilor din piețe, spune ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Noi ne asigurăm că acel producător care are 20 de oi, să spunem, vinde brânza de la cele 20 de oi. Sunt situații în care nu mai poate un intermediar să vină la Mărginimea Sibiului, să cumpere toată brânza și să meargă în piață, să vândă de parcă ar fi producător, pentru că are și el acasă două oi și și-a luat un atestat de producător. Garanția că el este cu adevărat producător este dată de carnetul de comercializare care trebuie să însoțească marfa, de fiecare dată, de la locul unde se produce până la piață. (…) Nu e vorba de impozitare dublă. Ei plătesc impozit pe norma de venit pe cap de oaie sau de vacă. Dar cel care este intermediar și colectează brânza de peste tot, ba mai mult cumpără brânză evazionată din alte state, nu mai poate să comercializeze (…), a explicat ministrul Agriculturii.

 

Administratorii piețelor cer modificarea Legii 145

Legea 145/2014, care prevede introducerea atestatului de producător și a carnetului de comercializare, obligă administratorii piețelor să pună la dispoziția producătorilor cel puțin 40% din spațiile de vânzare.

În municipiul Tulcea, doar șapte din cei peste 100 de producători care vând legume și fructe în piețele din oraș au atestate conform Legii 145. Atestatele de producător se eliberează de primării. Producătorii nu au dreptul să vândă în piețe dacă nu au atât atestatul, cât și carnetul de comercializare și actul de identitate.

În aceste condiții, multe piețe ar putea rămâne pe jumătate goale începând din luna mai. Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a trimis deja către MADR o listă cu propunerile de modificare a Legii 145, afirmă Rodica Pascale, președintele Comisiei de lucru pentru societăți comerciale pe marginea Legii 145/2014 din cadrul AAPR.

La începutul lunii iunie a.c., la inițiativa AAPR, la București, va avea loc o dezbatere pe Legea 145 între asociațiile de producători, autorități și reprezentanți ai societății civile.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →