Oierii de munte solicită modificări la agromediu - Revista Ferma
5 minute de citit

Oierii de munte solicită modificări la agromediu

marusca m Oierii de munte solicită modificări la agromediu

Astfel, Federația Oierilor de Munte din România (FOM) susține că “Plata de agro-mediu a fost stabilită ca o sumă fixă la hectar și reprezintă o compensație pentru pierderile de venit datorate costurilor suplimentare suportate de fermieri pentru reducerea densității animalelor la hectar pentru menținerea biodiversității, prin aplicarea practicilor agricole tradiționale”.

 

Cositul să înceapă după data de 20 iunie

Eugen Gonțea, președintele FOM, spune că, printre altele, a fost impusă o cerință de management care precizează că „Cositul poate începe doar după data de 1 iulie”, situație ce îi pune pe oierii din zonele montane în situația de a nu recolta fân ca furaj pentru hrana animalelor, întrucât stadiul de vegetație la care se ajunge poate fi utilizat doar ca așternut pentru animale.

„Acest lucru nu a reprezentat niciodată o practică tradițională a oierilor în nici o zonă din țară. Considerăm că această dată a fost stabilită fără un studiu de specialitate elaborat de către unitățile de cercetare științifică din domeniul pajiștilor, creșterii animalelor erbivore și silvicultură din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice, în funcție de condițiile naturale, modul de folosire și nivelul de extensivizare a producției pajiștilor.

Schimbările climaterice (seceta excesivă) din ultimii ani au determinat o decalare de ajungere la maturitate a fânețelor cu 15-20 zile mai devreme, fapt ce ne determină să recoltăm la 1 iulie vegetație lemnificată, iar producția este diminuată cu circa 70 la sută.”, precizează Eugen Gonțea.

Propunerea FOM: „Până la elaborarea studiului de specialitate cu privire la activitatea economică ce se desfășoară pe pajiști și menținerea biodiversității, propunem ca pentru recoltarea fânului cu o valoare nutritivă corespunzătoare, cerința să fie: Cositul poate începe doar după data de 20 iunie”, se evidențiază în adresa trimisă la MADR.

 

Pășunatul să se efectueze cu un minim de 0,5 UVM pe hectar

Tot referitor la cerințele de management, conducerea FOM precizează că prevederile „Utilizarea tradițională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maxim 30 kg N s.a./ha”, precum și “utilizarea fertilizanților chimici este interzisă”, au creat o reducere a biodiversității prin creșterea pe pajiști a plantelor lipsite de valoare nutrițională, a plantelor invazive și dispariția plantelor erbacee furajere din familiile de graminee și leguminoase specifice pajiștilor, așa cum sunt acestea definite în legislația europeană.

„Pajiști permanente înseamnă terenuri consacrate producției de iarbă și de alte plante furajere erbacee (cultivate sau spontane), care nu au făcut parte din sistemul de rotație din exploatație timp de cel puțin cinci ani. Menționăm că biodiversitatea pajiștilor cu valoare naturală înaltă s-a format și întreținut numai prin interacțiunea dintre animale și ierburi.

Cerința de management poate reprezenta o cerință posibil , dar pentru păstrarea biodiversității trebuie stabilită încărcătura minimă care să asigure fertilizarea la nivelul optim de susținere a comunității plantelor care fac parte din pajiștile cu valoare natural înaltă.

În prezent, din cauza cerințelor de management defectuoase impuse, se creează foarte mari probleme nu numai în prezent, dar cel mai periculos în viitor, întrucât compoziția floristică nu se mai poate reface în perioada imediat următoare”, explică Eugen Gonțea.

Reprezentanții FOM consideră ca încărcătura minimă „zero” sau lăsată la latitudinea neprofesională a celor care decid să păstreze biodiversitatea prin angajamentul pe care și-l asumă, conduce la abandonarea pajiștilor cu valoare înaltă, trecând la o compoziție care predomină alte categorii de ierburi nespecifice sau invazive.

„În ceea ce privește încărcătura cu animale sau nivelul de fertilizare care permite un maxim de biodiversitate, este imperios necesar să se facă un studiu de specialitate elaborat de către unitățile de cercetare științifică din domeniul pajiștilor, creșterii animalelor erbivore și silvicultură din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice, în funcție de condițiile naturale, modul de folosire și nivelul de extensivizare a producției pajiștilor”, se mai arată în adresa FOM.

Propunerea FOM: Până la elaborarea studiului de specialitate cu privire la activitatea economică ce se desfășoară pe pajiști și menținerea biodiversității, propunem ca pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare și păstrare a compoziției floristice a pajiștilor, să se adauge cerința de management: Pășunatul se efectuează cu un minim de 0,5 UVM pe hectar”.

Sursa informațiilor: Adresa FOM din România, semnată de președintele Federației – Eugen Petru Gonțea, către MADR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →