5 minute de citit

Oierii continuă „războiul” cu ANZ!

„Ştiţi foarte bine ce înseamnă testul de paternitate. E doar o estimare, dar zic că nu sunt mai mult de 5%, hai să zicem 10%, din toţi berbecii din programele de ameliorare, la toate rasele, care să corespundă cu ascendenţa măcar până la părinţi, nu ne gândim la bunici”, a declarat, pentru Revista Ferma, Vaida Bela, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie.

 Vaida Bela ok_b

Vaida Bela, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie

Nici o cerere pentru testarea originii


Şeful ANZ crede că acesta este principalul motiv pentru care ANZ nu a primit până în luna septembrie nici o cerere pentru determinarea originii berbecilor prin teste de sânge, deşi face gratuit aceste teste pentru berbecii fătaţi în 2020 şi înscrişi în programele de ameliorare.

Crescătorii de ovine au contestat în instanţă, încă de anul trecut, OMADR 180/2020, care îi obligă să facă teste de sânge pentru stabilirea paternităţii berbecilor din programele de ameliorare, precum şi teste de genotipare a rezistenţei la screpie pentru toţi berbecii autorizaţi pentru montă naturală. Aceste prevederi ale Ordinului au fost suspendate de o primă instanţă până când se termină procesul, iar următorul termen de judecată este 19 octombrie 2021.

 

ANULĂM JUMĂTATE DIN REPRODUCĂTORI!

Tot în instanţă au ajuns şi deciziile prin care ANZ le cere celor 11 asociaţii care au programe de ameliorare la ovine să inactiveze certificatele de origine a berbecilor din RG care nu sunt actualizate conform Regulamentului 1012/2016.

Adrian Zamfirachi_b

Adrian Zamfirachi, consilier juridic – Asociaţia „Păstroul Crişana” şi Caprirom

„Potrivit acelor notificări, anulăm jumătate din reproducătorii care sunt astăzi. Pierderea ar fi imensă pentru crescătorii de ovine. Dacă acele notificări şi-ar produce efectele, toţi descendenţii din 2020 şi 2021 ai berbecilor inactivaţi nu ar putea fi înscrişi în registrele genealogice şi ar rămâne cu calitatea de animale de pe marginea drumului, nu de rasă pură”, a spus Adrian Zamfirachi, consilier juridic al Asociaţiei „Păstroul Crişana” şi al Caprirom, într-un schimb aprins de replici cu şeful ANZ, Vaida Bela, la o întâlnire a crescătorilor de ovine, la Agromalim.

 

DECIZII SUSPENDATE DE INSTANŢELE DE JUDECATĂ

Zamfirachi a acuzat ANZ că „vrea să aplice retroactiv Regulamentul 1012” (în vigoare din 2018 – n.red.), în sensul că produşii berbecilor care au dobândit deja calitatea de animale de rasă pură şi au certificate de origine nu ar mai putea să fie înscrişi în registrele genealogice dacă berbecii nu ar corespunde cerinţelor regulamentului european, care sunt ulterioare înscrierii acelor berbeci în RG.

O parte dintre deciziile transmise de ANZ au fost deja suspendate de instanţe până când se încheie judecarea pe fond a constestaţiilor depuse de organizaţiile crescătorilor de ovine.

„Şase instanţe de judecată au spus că nu este legal ce face ANZ şi este în defavoarea crescătorilor de ovine. Instanţele de judecată vin şi spun sec: nu există măsuri tranzitorii adoptate de statul român şi nici un alt stat din cele care au aderat la acest regulament nu a venit să îşi sancţioneze crescătorii”, a adăugat consilierul crescătorilor de ovine.

 

SĂ FACĂ DIFERENŢA ÎNTRE RASĂ PURĂ ŞI RASĂ CURATĂ

„E foarte bine că aţi contestat în instanţă. Dacă, noi autoritatea competentă, nu făceam nimic, având în vedere că pe baza acestor certificate zootehnice (certificatele de origine a berbecilor –n.red.) se obţin fonduri europene ce pot fi oricând suspuse unui audit extern. Când auditul extern va constata că certificatele nu sunt conforme, vom arăta senţinţa instanţelor din România”, a răspuns Vaida Bela.

Acesta a declarat, pentru Revista Ferma, că „ei (crescătorii de ovine – n,red.) nu vor să facă diferenţa între program de ameliorare în conformitate cu Regulamentul 1012, care defineşte ce înseamnă rasă pură şi ce trebuie să facem noi ca un animal să fie de rasă pură, şi un reproducător într-un program de ameliorare de rasă curată, de exemplu. Nu mă bag în activitatea lor, dar cred că nici nu sunt consiliaţi juridic bine”.

Şeful ANZ mai susţine şi că Ordinul 180 este în favoarea crescătorilor de ovine care au folosit certificate neactualizate conform Regulamentului 1012, care stabileşte că un animal este de rasă pură dacă are toţi părinţii şi bunicii înscrişi în secţiunea principală a RG şi aceştia aparţin aceleiaşi rase.

 berbec 002_b

CE BERBECI A VERIFICAT ANZ? Aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!

Click AICI şi vezi lista asociaţiilor recunoscute de ANZ care deţin registrele genealogice pentru ovine de rasă pură!

 

PROIECT: SCZ ŞI PENTRU METIŞI

Şeful ANZ le-a mai spus crescătorilor de ovine de la Agromalim că este în lucru un ordin care reglementează clar ce înseamnă program de ameliorare de rasă pură, de rasă curată şi program de ameliorare prin metisare: „În momentul de faţă, cei care fac metisare nu pot primi sprijin cuplat. Vom da şanse egale fiecărui crescător să poată beneficia de sprijinul cuplat, care este ajutorul financiar cel mai consistent pentru dumneavoastră”.

 

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →