Oierii bihoreni, „executați” de Direcția Agricolă - Revista Ferma
10 minute de citit

Oierii bihoreni, „executați” de Direcția Agricolă

acte m Oierii bihoreni, „executați” de Direcția Agricolă

La jumătatea lunii ianuarie a.c., Asociația Crescătorilor de Oi și Capre „Păstorul”, din județul Bihor, a solicitat conducerii Direcției Agricole județene o întâlnire de lucru pentru a discuta, ca la fiecare început de an, stabilirea normelor de venit în agricultura județului, dar mai ales pentru sectorul zootehnic. 

Ei bine, după mai multe amânări, directorul executiv al instituției agricole județene, consultându-și agenda destul de încărcată, a găsit un loc liber, fix pe data de 10 februarie. Peste cinci zile era termenul limită de transmitere a calculației către Direcția de Finanțe. “Nu este destul de târziu?” – au întrebat suspicioși crescătorii de animale bihoreni! “Nuuuuu, stați liniștiți, noi lucrăm pentru voi; doar suntem în slujba comunității!”, ar fi răspuns destul de liniștitor directorul Nicolae Hodișan. 

 

“Informat, dotat, atent, ești ferit de… accident!”

În ziua cu pricina, au fost prezenți în jur de 50 de fermieri, reprezentanți ai asociațiilor și ai unor consilii locale bihorene. Întâlnirea a avut toate ingredientele unei astfel de ședințe de lucru: dezbateri furtunoase, propuneri, inițiative, păreri, soluții, căi de urmat, dar și ample pledoarii informative din partea conducerii direcției privitoare la mărețele strategii și programe, înălțătoarele proiecte, precum și la etapele și procedurile pe care crescătorii de animale și toți cei care obțin venituri din agricultură trebuie să le respecte. Totul pe principiul: “Informat, dotat, atent, ești ferit de… accident!” Fie el de natură fiscală! 

 

“Ne-am săturat să fim duși de nas!”

Dar acesta, premeditat sau nu, s-a întâmplat! Producătorii agricoli bihoreni aveau să constate că va trebui să plătească unele dintre cele mai mari obligații la bugetul de stat din țară, în condițiile în care fermierii din județele limitrofe sau cu potențial agricol asemănător au un nivel al normei de venit mult diminuat. Nu mai punem la socoteală faptul că în 2015 mulți crescători au rămas cu marfa nevândută sau cu mieii dați, fără ca banii să fie efectiv încasați. “În final, s-a cerut să prezentăm o situație privind prețurile la lapte, lână, animal reformă, miei, iezi, în anul 2015. Noi producem mai mereu în pagubă, plus că mai plătim și impozite, nu tocmai mici, la stat! Ne-am săturat să fim duși de nas și să ni se impună lucruri care nu au nici o legătură cu realitatea. În ședința din 10 februarie am avansat propuneri, dar nimeni nu s-a sinchisit de ele. Am depus apoi și în scris propunerile noastre, de care însă nu s-a ținut cont”, a conchis Daniela Anca Demian, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Oi și Capre „Păstorul”. 

 

Un calcul rupt de realitate?!

Conducerea Asociației a solicitat oficial date privind norma de venit calculată. “În urma ignorării cu bună știință a reprezentanților asociațiilor de fermieri care au fost la sediul Direcției Agricole Bihor în data de 10.02.2016 – ca urmare a invitației pe care ne-ați făcut-o -, vă cerem să ne prezentați în cel mai scurt timp nota de fundamentare privind calcularea normelor de venit pentru sectorul vegetal și sectorul zootehnic pentru anul agricol 2016. 

Nota de fundamentare constituie baza calculării impozitelor pe anul 20l6 la fermierii mici din județul Bihor”, se arată în adresa nr 15/07.03.2016 trimisă Direcției Agricole a județului Bihor. 

„În procesul-verbal de ședință s-a convenit să trimitem prețurile de vânzare a produselor specifice crescătorilor de oi și capre din județul Bihor în anul 2015. Noi am pus prețurile, le-am prezentat, la ce le-or mai fi trebuit prețurile, nu știu!?”, s-a întrebat mirată Daniela Anca Demian.

Asociația a comunicat prețurile practicate în vânzările către comercianți, neavând nici o legătură cu prețurile de raft din magazine sau din piețele agroalimentare. Ei bine, din calculele specialiștilor Direcției Agricole a rezultat cu totul altceva, în defavoarea fermierilor. 

 

Bihorul are cel mai mare nivel de norme de venit pe 2016

La ședința din 10 februarie în care s-a discutat pe larg despre problemele și dificultățile financiare pe care le întâmpină fermierii bihoreni au fost prezenți și reprezentanții Asociației Județeane a Crescătorilor și Lucrătorilor în Reproducția Animalelor (AJCLRA) Bihor, condusă de Viorel Porumb. Și această asociație este profund nemulțumită de creșterea artificială și fără nici o bază temeinică a normei de venit. Asociația a depus la Direcția Agricolă Bihor o adresă prin care argumentează necesitatea diminuării acesteia. Conform unui tabel anexat, citat de jurnaliștii de la “Crișana”, se poate vedea că “Bihorul are cel mai mare nivel de norme de venit stabilit pe 2016”, în timp ce “majoritatea județelor au stabilit un nivel cuprins între 130 și 250 lei pe cap de animal”. Potrivit sursei citate, norma de venit pentru vaci (mai mult de două capete), în Bihor este de 330 lei. Doar Olt și Dolj mai au același nivel, în timp ce județe apropiate Bihorului, sau comparabile, au următoarele cote: Arad (tot vaci peste 2 capete) – 220 lei, Cluj – 249 lei, Sălaj – 95 lei, Satu Mare – 133 lei.

“În astfel de situații, se pune întrebarea, cum reușesc alte județe să își reprezinte mai bine fermierii și să vină în ajutorul lor, NU invers, cum se întâmplă la noi? Vă rugăm să țineți seama de aceste aspecte și să restabiliți un nivel realist pentru normele de venit pe 2016 la crescătorii de bovine, ținând cont de nivelul normei de venit stabilite la nivelul țării și a regiunii din care facem parte”, au cerut producătorii agricoli bihoreni conducerii Direcției Agricole. 

 

Direcția Agricolă se disculpă

În replică, Direcția Agricolă Bihor se disculpă printr-o adresă, susținând că modul de calcul al normelor de venit pentru anul agricol 2016 a avut la bază prevederile OUG 81/2013, ale Legii 1681/2014 și HG 3301/2014, dar și datele statistice ale INS pentru județul Bihor. Instituția condusă de Nicolae Hodișan precizează că “dacă la întâlnirea programată pe 10 februarie cu reprezentanții asociațiilor pentru stabilirea normei de venit pe 2016, aceștia s-ar fi prezentat cu propuneri scrise și fundamentate și nu doar discuții din care a reieșit dorința de a impune o cotă a normei de venit de zero lei cu argumente care nu se regăsesc și în realitate, am fi putut ține cont de aceste propuneri”. Asociația “Păstorul” a trimis situația cerută în data de 15.02.2016, “mult prea tardiv pentru a putea fi luată în calcul, deoarece conform Legii Codului Fiscal 2271/2015 termenul maxim de transmitere a calculului pentru norma de venit pentru activități agricole/2016 era de până la data de 15.02.2016, astfel că am fost solicitați de către reprezentanții ANAF să transmitem cu celeritate aceste calcule, județul Bihor fiind printre ultimele județe care au depus aceste solicitări, respectiv în data de 14.02.2016”, se arată în răspunsul Direcției Agricole Bihor nr. 732 din 23 martie 2016. 

Or, 14 februarie a căzut într-o zi de duminică! Puțin probabil că la Direcția Agricolă Bihor s-a lucrat și în sfânta zi de sărbătoare!! Mai plauzibilă este data de 12.02.2016, la două zile după ședință, pentru trimiterea adresei cu calculul pentru norma de venit din activități agricole. 

 

“Și-au bătut joc de noi!” 

“Consider că Direcția Agricolă, prin directorul executiv Nicolae Hodișan, și-a bătut joc de noi în mod premeditat! Cred a făcut-o să strângă bani la buget, să le plătim salariile, să aibă siguranța zilei de mâine și să ne șicaneze pe banii noștri”, a concluzionat Daniela Anca Demian. “Ce aș putea să fac în continuare?” – s-a întrebat liderul Asociației Crescătorilor de Oi și Capre „Păstorul” – „Vorbesc singură; urlu la lună, precum câinele a pustiu! Am trimis adrese vizavi de asta la Ministerul Agriculturii, am scris pe pagina de facebook a primului ministru toată povestea!”, spune cu dezamăgire Anca Demian. Și uite așa, fermierii bihoreni crescători de animale sunt buni de plată.   

 



NORMĂ DE VENIT UMFLATĂ ARTIFICIAL?!

Prețurile de vânzare a produselor specifice fermierilor crescători de oi și capre din județul Bihor transmise de Asociația “Păstorul” sunt următoarele: 

• lâna de oaie – maxim 1,0 leu/kg, minim 0,5 lei/kg; preț mediu 0,75lei/kg; 

• miel, ied – maxim 8,0 lei/kg, minim – 5,0 lei/kg; preț mediu 6,5 lei/kg; 

• lapte de oaie/capră – maxim 2,6 lei/l, minim 2,0 lei/l; preț mediu 2,3 lei/l; 

• telemea tradițională oaie/capră – maxim 12 lei/kg, minim 6 lei/kg; preț mediu 9,00 lei/kg; 

• oi/capre reformă – maxim 2,5 lei/kg, minim 1 leu/kg; preț mediu 1,75 lei/kg.

Aceste prețuri sunt valabile atât pentru crescătorii din zona de deal-munte, cât și pentru cei din zona de câmpie a județului Bihor, reflectate și în carnetele de comercializare ale fermierilor! 

Producătorilor agricoli bihoreni li s-a calculat lâna la prețul de 3 lei/kg(!), în timp ce prețul mediu anul trecut a fost de 75 de bani/kg; telemeaua tradițională din lapte de oaie/capră la 16,5 lei/kg (față de 9 lei/kg prețul mediu), mielul în viu la o greutate de 35 kg a fost calculat la 8,15 lei/kg, or, oierii au vândut cu 6,5 lei/kg. 

Per total, crescătorilor de ovine și caprine li s-a calculat o normă de venit de 35 de lei/pe cap de animal, mai mare cu 5 lei comparativ cu anul trecut!

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 – 14 mai 2016

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
tractor Ursus

Ursus are un nou proprietar

Ursus, producătorul polonez de tractoare a fost cumpărat grupul ucrainean M.I. Corw condus de antreprenorul din Kiev, Oleg Krot, pentru […]

Citește mai multe știri →