OIERI, ATENŢIE SPORITĂ la PRIMEJDIA apariţiei METEORISMELOR! - Revista Ferma
3 minute de citit

OIERI, ATENŢIE SPORITĂ la PRIMEJDIA apariţiei METEORISMELOR!

Unul dintre ele este meteorismul sau timpanismul. E vorba de consumul ridicat şi în timp scurt de leguminoase crude (lucernă, trifoi etc.), care provoacă dilatarea exagerată a rumenului. Sindromul este cunoscut de toţi oierii sub denumirea populară de umflat .

Cum apare boala?
“Meteorismul la ovine este o boală complexă provocată de acumularea unor mari cantităţi de gaze produse de microorganismele din rumen. În mod normal, după consumul de furaje, microorganismele ruminale produc cantităţi normale de gaze (metan, amoniac, bioxid de carbon, azot, hidrogen, oxigen), care se acumulează în partea superioară a rumenului. La o anumită presiune, rumenul se contractă şi sfincterul cardia, care închide esofagul, se relaxează şi permite evacuarea gazelor (eructaţia, numită popular râgâit). (…) De regulă, meteorismul gazos afectează indivizi izolaţi, dar meteorismul spumos afectează grupuri mari de ovine cu urmări care merg până la decesul lor.”, explică Ioan Pădeanu, prof. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017.

Oi pe păşune_b

Simptome manifestate de oi
Oaia cu meteorism respiră greu din cauza presiunii exercitate de rumen pe diafragmă, care la rândul ei presează plămânii şi inima. Multe oi afectate manifestă disconfort, scot limba, pulsul este accelerat, se aşază jos des, apoi se ridică şi se lovesc cu copitele peste abdomen. Dacă balonarea este maximă, prin lovirea flancului stâng balonat se aude un sunet timpanic (de aici şi denumirea timpanism).

“Factorii predispozanţi sunt: specia de plante (lucerna şi trifoiul, crude; sparceta nu prezintă risc), stadiul de maturitate (efectul meteorizant este foarte ridicol la faza tânără a plantei şi diminuează treptat până la înflorire).Leguminoasele sunt mai puţin meteorizante în verile secetoase, urmare a conţinutului mai ridicat de substanţă uscată.” adaugă specialistul.

Cum puteţi preveni boala?
• Prima măsură preventivă şi cea mai importantă constă în interzicerea păşunatului pe parcele cu multe leguminoase în faza crudă.
• Dacă nu avem o păşune cu procent scăzut de leguminoase, se recomandă ca dimineaţa înainte de ieşirea la păşune, pentru 10-14 zile, să se administreze 0,5-0,7 kg de fân grosier sau paie de bună calitate. Oile vor fi scoase la păşunat numai după ce se zvântă plantele leguminoase de rouă sau de apa de ploaie.
• Odată cu scoaterea oilor la iarbă, păşunatul se face treptat, în reprize scurte de 1-2 ore pe zi, şi se măreşte cu 20-30 minute zilnic, până se ajunge la circa 8 ore/zi. Este de reţinut că după o perioadă de obişnuire de 10-15 zile, cu un consum moderat de leguminoase mature, păşunatul oilor se poate face şi pe leguminoase, dar numai zvântate.
Oieri, organizarea bună trece primejdia apariţiei meteorismelor!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →