Oficialii din MADR au dat startul campaniei de recoltat - Revista Ferma
9 minute de citit

Oficialii din MADR au dat startul campaniei de recoltat

campanie21 m Oficialii din MADR au dat startul campaniei de recoltat

După-amiaza, la Casa Tineretului din Drobeta Turnu-Severin, șeful MADR a participat la o întâlnire cu fermierii mehedințeni.

 

Ministrul Daniel Constantin „a aranjat ploile” la Gârla Mare

Parcă în ciuda lui Busu, care decretase ploaie în sud-vest, odată ce-am ajuns în câmp norii de ploaie s-au ridicat și au făcut loc soarelui. Daniel Constantin a fost însoțit de secretarul de stat – George Turtoi, directorul general al APIA – Mihai Puțintei, directorul general adjunct din cadrul MADR – Gheorghe Neață, prefectul județului – Nicolae Drăghia, reprezentanți ai Direcției Agricole Mehedinți și ai Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale. Primarul localității Gârla Mare – Dumitru Baicu, înveșmântat în costum și cu tricolorul la piept, a fost primul din comitetul de primire al delegației ministeriale. Dar doar acest moment a sunat a „vizită de lucru”; în rest; oficialii au fost deschiși și i-au ascultat cu atenție atât pe fermierii prezenți cât și pe unii cetățeni mai mult sau mai puțin supărați. Ba pe fermier, că dă prea puțină arendă, ba pe ministru, că nu dă subvenții mai mari. Unii erau chiar supărați că ferma nu poartă numele comunei lor în titulatură. 

Gazda, Cornel Stroescu, a prezentat pe scurt ferma și a creionat în mare programul pregătit, apoi s-a făcut un tur al sediului, inclusiv la silozul care este aproape gata; de fapt, deja pot fi depozitate cerealele în el. După acest tur, ministrul a fost invitat, alături de toți cei prezenți, la o gustare tradițională și un pahar de apă rece într-o atmosferă câmpenească. 

 

Campanie, start!

După această mică agapă, cele patru combine Fendt au luat drumul câmpului, urmate de două remorci și de un combinator, pentru startul oficial al campaniei de recoltat floarea-soarelui. În spatele lor, un convoi de mașini, care mai de care mai frumoase și mai puternice, scoteau un praf de parcă eram la raliul Paris-Dakhar. În cele din urmă fluviul motorizat s-a oprit pentru a contempla intrarea în lanul de floarea-soarelui a detașamentului mecanizat Fendt, acum sub comanda ministrului Agriculturii. După o tură de tarla, Daniel Constantin a coborât din cabina combinei printre reprezentanții presei și a precizat: „A fost un start simbolic, sunt județe unde s-a început campania de recoltat, județe unde nu s-a început deocamdată, și eu sper să fie o producție bună. Nu vorbesc încă de cifre la floarea soarelui și la porumb fiindcă suntem încă la început și așa am făcut și la celelalte culturi, n-am vorbit până nu s-a încheiat campania de recoltat. Sper să fie un an bun pentru că au fost condiții bune, ploile din iulie au adus anumite pagube la cultura de grâu, dar la porumb și floarea soarelui sper să fi fost benefice”. 

Constantin i-a asigurat pe fermieri că ministerul va face tot posibilul să ofere câteva măsuri compensatorii pentru cei care au avut culturile calamitate. A promis că vor fi scutiți de impozitul pe norma de venit cei afectați de căderile de grindină. La întâlnirea de la Turnu Severin urma să ofere datele statistice referitoare la campania de păioase, iar în câmp a precizat doar că producția de grâu, la momentul recoltării de pe 97-98 la sută din suprafață este cantitativ puțin peste producția de anul trecut. În ceea ce privește calitatea însă, pare să fie sub nivelul recoltei din 2013. 

 

Sistemul de irigații trebuie repus în funcțiune!

Cam așa ar suna pe scurt concluzia vizitării canalelor de irigat și a celor două stații de pompare din zona Gârla Mare care, în acest moment, deși sunt nefuncționale, starea lor este destul de bună. Cornel Stroescu încearcă de anul trecut să facă ceva pentru a putea avea apă atunci când este necesar, nu să stea cu ochii pe cer după ploaie… 

În ultimii trei ani seceta a făcut pagube în Mehedinți, iar anul acesta excesul de apă a dijmuit recolta de grâu. Dacă excesul de apă și căderile de grindină ori furtunile violente nu pot fi împiedicate, seceta poate fi combătută. Daniel Constantin a fost de acord cu Stroescu și a promis că va face în așa fel încât, măcar în prima treaptă de pompare, să funcționeze sistemul de irigații. Dar pentru asta trebuie ca fermierii să se unească în ascociații de udători. „Suntem aici la doi pași de Dunăre și cred că trebuie să fie o prioritate ca cel puțin infrastructura aceasta, care aduce fermierilor avantaje deosebite, să fie reabilitată. De ce spun avantaje deosebite? Pentru că în treapta întâi de pompare, așa cum suntem aici, costurile sunt foarte mici pe mia de metri cubi. Și atunci cred că toată lumea ar vrea să irige, de aceea trebuie să investim în reabilitarea acestei infrastructuri și PNDR-ul are alocat, pentru perioada 2014-2020, 370 de milioane de euro în acest sens”, a subliniat Daniel Constantin. 

 

La Casa Tineretului Daniel Constantin a fost întâmpinat cu pâine și sare

La întâlnirea din Drobeta Turnu-Severin, Daniel Constantin a ținut să precizeze că 2014 „este un an foarte bun la rapiță, unde avem cea mai bună producție din 1970 încoace. Ca să fiu mai exact, anul acesta avem o producție de 1,089 milioane tone, aproape dublu față de anul trecut. La grâu, de asemenea, producția din 2014 a depășit-o pe cea din 2013, ajungând la peste 7,37 de milioane de tone. Ploile din iunie au creat probleme la grâu, dar au avut efecte benefice asupra culturilor de porumb și floarea-soarelui și sperăm să fim din nou campionii Europei”. 

Mucalitul din mine ține să precizeze că Franța ne-a depășit anul trecut la producția de porumb, deși suprafața însămânțată a fost mult mai mică decât la noi. Mai avem până vom îmbunătăți producția medie la porumb. La fel și la grâu, deși iată că producția medie la hectar s-a ridicat la 3,65 de tone, depășind valoarea consemnată în 2013, de 3,55 de tone la hectar, iar dacă nu aveam ploile din vremea recoltatului, bilanțul ar fi fost mult mai bun. Și „producția de ovăz de anul acesta este cea mai mare consemnată din 1970 și până în prezent”, a mai spus ministrul la categoria „cele bune să se-adune”.

A urmat o discuție amplă, în care atât ministrul cât și delegația au prezentat date despre noul PNDR, dar și despre viziunea asupra dezvoltării agriculturii. Câțiva fermieri și-au spus păsurile, unele deja cunoscute, iar cei prezenți au încercat să ofere răspunsuri. 

 

Un semn bun pentru Camera Agricolă Națională

Vizita ministrului Constantin în ferma mehedințeană este un semnal că MADR este alături de reprezentanții aleși ai fermierilor. Referindu-se la Camera Agricolă, Daniel Constantin a subliniat că el crede în aceste structuri de tip ONG și că va face tot ce îi stă în putință pentru a le dezvolta. De altfel, posibilitatea de a sta mai mult de vorbă cu președintele ales al Camerei Agricole Naționale a fost determinantă în stabilirea Gârlei Mari pentru startul simbolic al campaniei de recoltat floarea soarelui. 

Pe lângă protocolul inevitabil al acestor vizite trebuie să recunoaștem că atât oficialii cât și fermierii au nevoie de aceste ocazii pentru a mai pune… agricultura la cale! 

 

 

HASTRO ȘOVARNA, FERMA DIN LUNCA DUNĂRII 

Frații Cornel și Nicu Stroescu sunt din Șovarna, o comună din zona de deal a județului Mehedinți. Pasiunea pentru agricultură i-a adus însă acolo unde pământul poate fi exploatat în sistem intensiv. Au început acum peste 15 ani cu câteva zeci de hectare și acum lucrează peste 1.500 ha în comuna Gârla Mare. Ferma vegetală are 20 de angajați școliți, la propriu, de Nicu Stroescu – directorul societății, pentru a face față exigențelor impuse de tehnica modernă din dotarea fermei. Patru combine de treierat Fendt, tractoare Fendt și New Holland, discuri și combinatoare de ultimă generație achiziționate de la Biso, remorci tehnologice, semănători Horsch etc. 

Cornel Stroescu a investit 1,2 mil de euro într-un siloz pe structură metalică de 8.000 tone (8 celule a câte 1000 tone fiecare), capacitate care asigură depozitarea producției sale fără probleme, dar vrea să ajungă în final la o capacitate de cel puțin 18.000 de tone, pentru a putea prelua și producția fermierilor mai mici din zonă. Ideea de a investi în spațiul de depozitare și condiționare a venit în urma fluctuațiilor la prețul cerealelor din 2010, așa că în 2011 a depus proiectul pentru finanțare europeană pe măsura 123 și în 2012 a primit aprobarea. Cofinanțarea a asigurat-o cu un credit luat de la o bancă din Germania cu o dobândă fixă de 5 la sută pe an, credit intermediat de către firma care a construit silozul. 

Președintele Camerei Agricole Naționale, dar și al A.P.A. Mehedinți, a decis să întregească activitatea fermei prin investiția într-o fermă de păsări ouătoare. Pentru început este vorba de două hale, fiecare cu o capacitate de 10.000 de păsări, dar planul este de 10 hale. Per total, la momentul actual, o sută de oameni își iau simbria de la Hastro Șovarna.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →