5 minute de citit

O nouă serie de fermieri campioni la rapiță cu hibrizi Pioneer

Unul dintre cele mai bune rezultate la rapiță din acest an a fost obținut de domnul Mihai Tudor din județul Giurgiu. Dumnealui a ales hibridul PT303 și a obținut o producție de 5.100 kg/ha. “Lucrez 1.000 ha, iar campania trecută am avut 250 ha cu rapiță. Dintre acesta, 50 ha au fost semănate cu hibridul PT303, după cultură de grâu. Terenul a fost scarificat, apoi pregătit cu discul și combinatorul. Înainte de semănat am fertilizat cu 18.46.0 – 200 kg/ha, iar semănatul a avut loc începând cu finalul lunii august. În toamnă, în stadiul de 4-5 frunze, am mai fertilizat cu 150 kg/ha nitrocalcar, am aplicat și un fungicid, precum și 2 tratamente cu insecticid. În primăvară, în stadiul de 6 frunze, am mai administrat 150 kg/ha de nitrocalcar și două insecticide, prima trecere a avut loc în jur de 20 februarie, iar a doua la începutul lunii martie. În luna aprilie am fertilizat din nou cu nitrocalcar – 150 kg/ha. În ceea ce privește insecticidele, pot spune că am avut în jur de 4 treceri în primăvară, iar fungicide am aplicat 3. Am fost mulțumit de rezultatele obținute, de aceea în această toamnă am ales hibrizii PT303 și PT298 pentru 80%  din suprafața destinată acestei culturi”, a precizat domnul Mihai Tudor.

Mihai Tudor_b

Și domnul Teodor Ichim din județul Constanța a ales hibridul PT303 și a obținut o producție foarte bună, respectiv 4.980 kg/ha.

Theodor Ichim_b

Același hibrid, PT303, a oferit producții ridicate și fermierilor din vestul țării. Unul dintre aceștia este domnul Flavius Uza din cadrul societății Prod Magi, județul Timiș, care a recoltat 4.750 kg/ha.

Uza Flavius_b

În județul Argeș își desfășoară activitatea fermierul campion Ionuț Sora. Acesta a cultivat hibridul PT298 și a obținut 4.500 kg/ha. “Lucrăm 1.700 ha, iar rapiță am avut anul trecut pe 225 ha. Am semănat 30 ha cu hibridul PT298, după grâu, și am obținut o producție foarte bună, respectiv 4.500 kg/ha. Am arat și pregătit terenul în două treceri cu discul și una cu combinatorul și tot la pregătirea patului germinativ am administrat îngrășământ triplu 15 – 250 kg/ha. Am semănat începând cu 1 septembrie și nu am mai aplicat nimic altceva în toamnă. Apoi, în primăvară, am fertilizat în două treceri cu câte 250 kg/ha de azot, am dat un fungicid la apariția butonului floral, iar pe cel de-al doilea, Capartis, l-am administrat la înflorirea deplină a plantelor. Tot în primăvară am aplicat și un erbicid și am avut în jur de 4 treceri cu insecticide. Am administrat și îngrășăminte foliare, tot 4 treceri, și am ales produse pe bază de sulf și bor”,  a specificat fermierul campion. Mulțumit de producția obținută, dar și de modul în care a evoluat hibridul, acesta a ales să semene în această toamnă 80 ha cu hibrizi PT303 și PT298.

Sora Ionut_b

Domnul Relu Bărbulescu își desfășoară activitatea în județul Ialomița, lucrează     1.500 ha, iar cu rapiță a avut 450 ha. Hibridul PT303 i-a oferit o producție de 4.120 kg/ha. “Rapița a fost semănată după grâu, iar terenul a fost pregătit cu Tigerul. La pregătirea patului germinativ am administrat îngrășământ 18.46.0  – 200 kg/ha și am semănat la sfârșitul lunii august. În toamnă am erbicidat, apoi în primăvară am fertilizat cu azot în două tranșe, prima de 200 kg/ha iar cea de-a doua de 150 kg/ha. Am aplicat în două treceri insecticidul Inazuma, și două fungicide. Aceasta a fost toată tehnologia pe care am aplicat-o și am recoltat la începutul lunii iulie. Pentru toamna aceasta am ales PT303 pentru 50 ha, deoarece am fost mulțumit de rezultatele obținute”, a declarat fermierul campion.

Relu Barbulescu_b

Un alt fermier campion este domnul Gelu Mustățea din localitatea Radomirești, județul Olt. Acesta a ales hibridul PT298 și a obținut o producție de 3.650 kg/ha. „Lucrăm 2.300 ha, dintre care rapiță am avut 904 ha. Rapița a fost semănată după grâu, astfel că terenul a fost arat, apoi discuit în două treceri și am efectuat o lucrare cu tăvălugul. Am fertilizat cu 150 kg/ha, substanță brută, de complex 18.46.0, după care am semănat în perioada optimă. În primăvară am administrat nitrocalcar 250 kg/ha, imediat cum am putut intra pe teren, după care am erbicidat și am aplicat pe parcurs 4 tratamente cu insecticide și fungicide. În luna aprilie am mai fertilizat cu 100 kg/ha de uree. Recoltatul l-am început la finalul lunii iunie, iar în această campanie am ales hibridul PT298 pentru cca. 300 ha”, a precizat fermierul campion. Mai mult, acesta se declară mulțumit de producția obținută și a renunțat în a semăna o paletă largă de hibrizi, de aceea a ales în această toamnă să semene doar 3 hibrizi.

Mustatea Gelu_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →