Până atunci, producătorii au avut grijă să smulgă buruienile (știrița și holbura), pentru ca furnicile să nu depună ouă și să nu dijmuiască recolta. „În apropiere, pregătim terenul pentru încă un hectar de căpșunărie. Aici vom realiza sistemul metalic de susținere a solarului, vadurile, vom așeza sistemul de irigare prin picurare și folia de nailon, apoi vom trece la plantat, lăsând 25 cm distanță între plante. Stolonii sunt de origine italiană – Antea – și după 40 de zile de la plantare , vom ieși primii pe piață. Vom culege căpșuni până în luna decembrie când temperatura va coborî sub minus 10 grade”, ne-a declarat Titi Spânu, căpșunarul-șef!
„La un hectar de căpșună ies mai bine decât cu 100 ha de grâu!”
Problema apei a fost rezolvată. În plin câmp a fost amenajat un ochi de apă prin forare iar în primăvară s-a realizat instalația electrică de 380 v pentru pompele de mare capacitate. „Vrem să ieșim primii pe piață cu trufandale. Cu un hectar de căpșună bat la câștig 100 ha de grâu! Pot ține și 10 ani căpșunăria, fără prea multă cheltuială. Am dat destul gunoi de grajd, voi asigura numai apa, iar stolonii produc continuu. În primăvară, am făcut 2 tone la zi; dacă aduceam mai mulți oameni la cules, dublam producția zilnică. Investiția la hectarul de solar depășește cu mult 100 mii de euro”, a susținut Titi Spânu.
Gheorghe Spânu, seniorul căpșunarilor, de la ferma din Băleni, ne spune că „aici, pe 25 ari, am îngropat 7.000 de euro. În prima recoltă din toamnă nu ne vom scoate banii, dar la anul, în luna mai, vom avea un câștig de cel puțin 10.000 euro”, estimează producătorul.
UE reia măsurile de sprijin pentru legumicultori
Comisia Europeană (CE) va relansa, în a doua jumătate a lunii septembrie, măsura de sprijinire a statelor membre afectate de embargoul impus de Rusia, dar cu o nouă alocare bugetară, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, citat de Agerpres.
Anunțul vine la câteva zile după ce Bruxelles-ul a decis să suspende alocarea unor ajutoare în valoare de 125 de mil. de euro destinate producătorilor europeni de fructe și legume perisabile, în condițiile în care producătorii polonezi au reclamat 87% din ajutoarele totale. „Am suspendat măsura pentru că suma inițială de 125 milioane de euro a fost atinsă prin notificările înaintate de statele membre. Într-adevăr, Polonia a notificat cel mai mult, dar este și printre țările cele mai afectate”, a spus Cioloș.
CE ia în calcul și adoptarea altor măsuri în acest sector. „Am am dublat alocarea bugetară pentru promovare pe piața externă de la 30 de milioane de euro, prevăzute inițial, pentru sesiunea de proiecte de promovare care se desfățoară acum, la 60 de milioane de euro”, a adăugat Cioloș.
64,6 mil. lei pentru Programul fructe în școli
Guvernul României a adoptat, la 10 septembrie 2014, Hotărârea privind Programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în anul școlar 2014-2015. Bugetul total alocat este de 64,6 mil. lei, din care 31,6 mil. lei provin de la UE, iar diferența este asigurată de statul român. Programul va avea ca beneficiari 1.765.712 de copii din clasele pregătitoare și clasele I-VIII, din învățământul de stat și privat.
În acest an școlar a fost menținută limita valorii zilnice de 0,37 lei/copil, însă perioada de distribuție gratuită a fost extinsă la 86 de zile.
După intrarea în vigoare a HG, Consiliile Județene și Consiliul General al Municipiului București vor demara procedurile de organizare a licitațiilor în vederea implementării programului.