O întâlnire profesională, reciproc avantajoasă - Revista Ferma
9 minute de citit

O întâlnire profesională, reciproc avantajoasă

Evenimentul a fost organizat de SC Marsat SA Roman, în colaborare cu alte patru companii furnizoare de inputuri pentru agricultură, respectiv Bayer (pesticide), Caussade Semences (seminţe), Maisadour (seminţe) şi Olmix (îngrăşăminte foliare şi biostimulatori).
Întâlnirea a început cu un moment de reculegere solicitat de către Vasile Balcan, directorul SC Marsat SA Roman, drept pios omagiu adus inginerului agronom Valerian Boţoc, o personalitate a agriculturii nemţene, cu peste 5 decenii de activitate în domeniu şi care a pus bazele fostului IAS Roman, înmormântat în ziua de 24 ianuarie 2019.

O întâlnire profesională, reciproc avantajoasă

Evoluţie favorabilă a preţurilor cerealelor
Apoi manifestarea a continuat cu previzionarea sintetică a condiţiilor de lucru din primăvara anului 2019, pe fondul unui precedent an de producţie dificil. “Dacă vorbim despre preţurile de achiziţie, în 2018, SC Marsat a căutat să fie la nivelul pieţei şi să aibă oferte atractive. La această dată, atât datorită diferenţelor de curs valutar, cât şi evoluţiei bune a preţurilor cerealelor, aşa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, valoarea de comercializare a crescut îmbucurător. De exemplu, la data de 23 ianuarie 2019, la Constanţa, grâul avea preţul de 205 euro/tonă. Acest fapt înseamnă un preţ foarte mare faţă de situaţia din ultimii 3 ani şi, în continuare, preţurile sunt în creştere. Nimeni nu poate să spună la această dată dacă, la recoltare, în 2019, preţurile vor fi la acelaşi nivel sau mai mari. Iar dacă avem în vedere handicapul cu care pornim în privinţa stării culturilor înfiinţate în toamna 2018, trebuie să ne pregătim bine pentru noi provocări. Pe noi agricultorii ne caracterizează optimismul şi mereu avem speranţa de bine, temei pentru a merge mai departe şi pentru a investi, considerând că investiţia făcută va fi de ajutor în a realiza profit, care înseamnă o măsură a calităţii abordării problemelor”, preciza Vasile Balcan.

Agroplus aduce producţii, profit şi bucurie
Grupul Cooperativ Maïsadour îşi desfăşoară activitatea în mai mult de 160 de zone (silozuri, grădini, abatoare, zone industriale, uzine, seminţe etc.) din sud-vestul Franţei, zona fiind considerată leagănul istoric al organizaţiei. Maïsadour Semences creează hibrizi de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă prin intermediul a cinci centre de selecţie, a căror valoare elită este validată în cadrul unei reţele de 191 loturi experimentale repartizate în întreaga Europă. ”Asigurăm seminţe de înaltă calitate şi soluţii inovative ce ajută fermierii să îşi crească valoarea producţiei şi a pământului într-un mod sustenabil. Concret, am dezvoltat un program specific care se numeşte Agroplus. Avem în atenţie lucrările solului, fertilizarea, data de semănat, densitatea, protecţia plantelor. Discutăm toate aspectele cu fermierii, îi sfătuim şi, în final, obţinem cu toţii producţii, profit şi bucurie. De exemplu, legat de lucrările solului, ceva foarte important am observat în toată România şi nu numai, respectiv efectul de compactare a solului”, menţiona Patrick Lafon, director al companiei pentru România, Republica Moldova şi Ungaria.

Ofertă de porumb pentru primăvara 2019
Companie de origine franceză, care ameliorează, multiplică, procesează şi comercializează seminţe pentru cultura mare şi plante furajere, Caussade Semences este prezentă în ţara noastră din anul 2005 şi are un portofoliu de 50 de specii de cultură, respectiv porumb, floarea-soarelui, rapiţă, sorg, grâu, orz, orzoaică, ovăz, triticale, secară, soia, mazăre, lupin, sfeclă, lucernă, festucă, golomăţ etc. ”La întâlnirea de la Roman am venit cu informaţii care reprezintă noutăţi nu numai pentru România, ci şi pentru Europa. Am prezentat oferta noastră de sămânţă de porumb pentru primăvara 2019. De exemplu, hibridul de porumb HiCorn, care reprezintă o asociere dintre doi hibrizi de porumb din material genetic diferit, special creaţi pentru acest concept inovativ, care aparţin aceluiaşi segment de maturitate. Acest hibrid creşte perioada de polenizare şi reduce riscul cauzat de variaţia condiţiilor pedo-climatice, contribuind la creşterea randamentului de producţie, dar şi la îmbunătăţirea rentabilităţii economice”, sublinia Emi Diaconu, director regional Caussade Semences.

Noutăţi Bayer pe segmentul de protecţia plantelor
În domeniile protecţiei culturilor (Crop Protection), seminţelor şi biotehnologiilor (BioScience) şi al controlului dăunătorilor non-agricoli (Environmental Science), Bayer este unul dintre liderii mondiali. ”Pe lângă produsele cu care deja fermierii sunt obişnuiţi, în primăvara 2019 au apărut două noutăţi pe segmentul de protecţie a plantelor. Una dintre noutăţi este din domeniul cerealelor, respectiv un fungicid de generaţie foarte recentă care se numeşte Aviator Xpro. Este un un produs sistemic cu acţiune fungicidă care conţine substanţa activă bixafen din grupul carboxamidelor şi substanţa activă protioconazol, din grupa triazolilor. Are acţiune preventivă şi curativă asupra unei game largi de patogeni. În cadrul strategiei de prevenire a rezistenţei, fungicidele care conţin substanţe active din aceste grupe trebuie să fie utilizate în maximum două tratamente pe sezon la o anumită cultură. Cea de-a doua noutate este pentru floarea-soarelui, un erbicid numit Challenge, pentru erbicidarea în preemergenţă împotriva buruienilor dicotile şi monocotile anuale”, puncta Marian Voicu, director regional.
Fiecare dintre propunerile tehnologice şi tehnice din cadrul conferinţei desfăşurate la Hotel Roman, la care au participat fermieri din judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Suceava, a fost verificată, sub diferite aspecte, cu unu-doi ani înainte pe terenurile agricole exploatate de către SC Marsat SA Roman, judeţul Neamţ, fiind făcute publice doar noutăţile cu rezultate demne de multiplicat.

Vasile Balcan_b
Vasile Balcan: ”Anul 2018 a fost problematic din punct de vedere climateric. Am avut de toate, respectiv secetă, ploi, iar secetă, condiţii care au fost neprielnice pentru unele culturi. Cei care nu au avut o tehnică agricolă performantă, care să răspundă imediat nevoilor de lucru în momentele cheie, au avut probleme, inclusiv cu recoltarea. Au existat pierderi de producţie şi, în consecinţă, pierderi financiare. Cultura cea mai bună a anului 2018 a fost porumbul, pe care noi am cultiva-o pe întreaga suprafaţă a unităţii, dacă tehnologic ar fi posibil. La această dată, cultivăm porumb pe aproape 70 la sută din suprafaţă”.

Patrick Lafon_b

Patrick Lafon: “Maisadour, în România, vede cel puţin o mie de ferme şi poate trage un semnal de alarmă: aproximativ 10% din suprafeţe sunt afectate de fenomenul de compactare. Unul dintre motive este inclusiv folosirea, poate, necorespunzătoare a tractoarelor, a maşinilor şi utilajelor de astăzi, cu mult mai grele decât era înainte tractorul U650 (aproximativ 3,6 tone) şi chiar tipurile de cauciucuri. Recomandăm pregătirea terenului maximă în toamnă şi minimă în primăvară”.

Emi Diaconu_b

Emi Diaconu: “Mă bucură faptul că văd tot mai mulţi fermieri interesaţi de noutăţile tehnologice, tehnice, de soluţiile inovative de a reduce cheltuielile, de a spori producţiile, de a reduce pierderile şi de a creşte profitul. Iată, împreună şi cu partenerii noştri, putem să găsim şi să aplicăm soluţiile cele mai bune”.

Marian Voicu_b

Marian Voicu: “Echipa noastră, la întâlnirea cu fermierii din zonă, a accentuat importanţa protecţiei plantelor, propunând chiar soluţii actualizate şi eficiente. Protecţia plantelor este hotărâtoare în funcţionarea întregului lanţ tehnologic din fermă, abordarea sa profesionistă păstrând inclusiv banii în buzunarul producătorului”.

 

PACHET COMPLET DE FINANŢARE PENTRU PRIMĂVARA 2019
SC Marsat SA Roman achiziţionează, comercializează şi vinde toate tipurile de produse agricole, respectiv grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, orzoaică, rapiţă şi soia, capacitatea totală de depozitare fiind de peste 120.000 tone. ”Pentru campania de primăvară 2019, noi am pregătit pachetul complet de finanţare a culturilor, cu plata la recoltare, respectiv seminţe, pesticide, erbicide, motorină, piese de schimb şi utilaje agricole. De asemenea, pe parcursul anului, SC Marsat poate face precontracte pentru furnizare de cereale şi plante oleaginoase cu plata de avans de până la 50% din valoarea contractului. Avem încredere în parteneriatele de lungă durată, iar cea mai bună dovadă în acest sens o dovedeşte sprijinul acordat fermierilor pentru a îndeplini scopul final al oricărui business, şi anume obţinerea profitului”, a precizat Vasile Balcan.

RÂMELE DIN SOL SUNT O MINĂ DE AUR PENTRU AGRICULTURĂ
Reprezentanţii Grupului Olmix România au ţinut o pledoarie aparte pentru valorizarea durabilă a bunului cel mai de preţ al fermierilor, pământul. De asemenea, au prezentat modalităţi şi mijloace de a traduce elementul nutritiv din sol pe “limba” plantei. ”Fermierii sunt tot mai interesaţi de conceptele de biologic, calitate, sol şi producţii mai bune. O idee pe care am subliniat-o a fost aceea de a nu uita faptul că râmele sunt inginerii solului. Le putem considera pionierii în ceea ce, ulterior, am început să facem şi noi, fermierii, cu pământul. Din păcate, însă, în ziua de astăzi, nu prea le mai regăsim în sol, iar acest aspect reprezintă un motiv de îngrijorare. Absenţa râmelor din sol este un indicator că pământul moare. Dacă pământul moare, atunci nici plantele, pe care încercăm să le susţinem cu atâtea tratamente şi cu atâtea îngrăşăminte, nu vor reuşi să performeze. Râmele reuşesc să tranforme acest pământ aflat pe moarte într-o bază şi într-un suport de creştere pentru plante. În România, atâta vreme cât mai avem încă râme în sol, putem spune că stăm pe o mină de aur.
Pornind de la aceste observaţii practice, noi adăugăm propunerea ca, prin metode prietenoase şi care ne stau la dispoziţie, să înviem şi microorganismele de lângă acele râme. Avem la dispoziţie biostimulatorii, obţinuţi pe cale biologică, care reuşesc să realizeze acea simbioză dintre microorganism şi plantă, astfel încât vom valorifica potenţialul geneticii deosebite aflate astăzi pe piaţă, dar vom păstra şi viaţa solului”, arăta Codrin Mălina, director regional Olmix Grup.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →