După numai doi ani de activitate pe piaţa românească, compania INNVIGO s-a poziţionat deja ca fiind unul dintre furnizorii de încredere în ceea ce priveşte produsele pentru protecţia plantelor (PPP). Cum a fost clădită relaţia cu fermierii şi mai ales care sunt perspectivele de viitor, aflăm de la George Roiban, director de marketing Innvigo Agro.
Ferma: Cum aţi evalua performanţele INNVIGO în cei doi ani de activitate pe piaţa românească?
George Roiban: INNVIGO este o companie relativ nouă pe piaţa românească de profil, care în cei doi ani de activitate a pornit practic de la zero, iar astăzi este o companie recunoscută de către fermieri, datorită soluţiilor tehnologice complete la costuri corecte pe care le oferă, precum şi pentru produsele de calitate, cu formulări moderne. Am pornit cu un portofoliu de şapte produse omologate în România şi în prezent avem 36 de produse, respectiv erbicide, fungicide, insecticide, regulatori de creştere, adjuvanţi şi fertilizanţi foliari, care asigură protecţia fitosanitară la principalele culturi – cereale, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, cartof, sfeclă, măr. Suntem prezenţi în toate zonele ţării cu scopul de a contribui la dezvoltarea agriculturii de înaltă performanţă. INNVIGO evoluează şi îşi respectă misiunea de a fi o companie care excelează prin inovaţie, energie, vigoare în creşterea afacerilor, dezvoltând o chimie mai bună între oameni şi plante. Dacă iniţial activitatea companiei în România se baza pe cinci oameni, astăzi echipa noastră este formată din 14 persoane, dintre care opt reprezentanţi tehnici şi de vânzări, un director tehnic şi un director de marketing, alături de directorul general, doamna Mioara Ignat. Majoritatea colegilor sunt ingineri agronomi, specialişti cu experienţă în domeniul protecţiei plantelor.
Ferma: Ce aşteptări aveţi de la actualul sezon agricol? Pregătiţi lansarea de noi produse?
George Roiban: Privim cu încredere anul agricol 2019 datorită oportunităţilor pe care le vedem în piaţă. Constatăm că fermierii sunt tot mai orientaţi către tehnologiile performante, bazate pe o agricultură intensivă, care folosc cât mai multe soluţii tehnologice, mecanice sau chimice, pentru obţinerea unor producţii ridicate la hectar. Din cauza lipsei forţei de muncă, cei mai mulţi fermieri se orientează către culturi care sunt complet mecanizabile şi care folosesc întreaga gamă de produse de combatere a buruienilor, a bolilor şi a insectelor dăunătoare. Condiţiile climatice din ultimul sezon au influenţat structura culturilor, însămânţările din toamna anului 2018 fiind încă sub semnul întrebării ca viabilitate. Unii fermieri vor întoarce suprafeţe importante şi vor însămânţa în această primăvară porumb, floare, soia, sorg, dar şi varietăţi de rapiţă, orzoaică şi grâu de primăvară. Suntem pregătiţi să facem faţă solicitărilor, ţinând cont de noile realităţi din teren. În această primăvară vom lansa, pentru cultivatorii de cereale şi de rapiţă, primul produs din categoria fungicidelor moderne: Kier 450 SC, produs complex, cu trei substanţe active! Este ceva inedit pentru piaţa fungicidelor, respectiv o formulare care asigură combaterea întregului complex de boli foliare la cerealele păioase, atât pentru tratamentul al doilea, cât şi pentru tratamentul al treilea. De asemenea, la cultura de cereale, avem în plan lansarea unui insecticid, a unui regulator de creştere şi a unui fungicid pe bază de procloraz cu substanţe active recunoscute, care vor completa portofoliul de produse INNVIGO, astfel încât să putem oferi şi soluţii de fineţe, mai complete, tuturor fermierilor. În plus, pentru cultivatorii de sfeclă, vom introduce două erbicide destinate combaterii buruienilor dicotiledonate anuale.
Ferma: Care este profilul de fermier cu care aţi colaborat cel mai bine în aceşti doi ani?
George Roiban: Produsele noastre de protecţie şi nutriţie a plantelor se adresează tuturor categoriilor de fermieri cu exploataţii mici, mijlocii sau mari, însă fermierii care îşi calculează cu creionul pe hârtie costurile reale sunt cei mai apropiaţi colaboratori ai noştri. Aceştia îşi iau măsuri preventive de protecţie a plantelor, sunt informaţi şi îşi cunosc foarte bine nevoile. Sunt cu preponderenţă fermieri români, dar sunt şi mulţi fermieri străini care lucrează terenuri în România şi care sunt orientaţi către eficienţa sporită a tratamentelor la costuri reduse. De asemenea, sunt mulţi fermieri tineri care administrează ferme şi care solicită aceste produse. Generaţia tânără cere informaţii şi produse atât pe canalele clasice de distribuţie cunoscute, cât şi prin sisteme actuale – on line – de unde pot obţine date şi recomandări de aplicare de la specialiştii distribuitorilor noştri. Pentru o informare mai rapidă, le recomandăm şi utilizarea site-ului nostru, www.ro.innvigo.com.
Ferma: Care dintre produsele INNVIGO sunt cele mai apreciate de către fermierii români?
George Roiban: Îmi este dificil să numesc un anume produs, deoarece întregul portofoliu INNVIGO este apreciat de către cei care au utilizat produsele noastre. Aş menţiona, totuşi, în categoria erbicidelor, produsele sulfonilureice cu formulări moderne Rincon 25 SG sau Nixon 50 SG, Henik Extra 040 OD, Trimax 50 SG, precum şi produsele erbicide Major 300 SL, Galaper 200 EC, Arubis 50 SG, Buster 100 EC, Zorro 300 SL, fungicidele Zizan 500 SC, Dafne 250 EC, insecticidele Apis 200 SE, DelCaps 050 CS, regulatorii de creştere Invister 300 SL şi Reducer 510 SL, care sunt redutabile arme de apărare împotriva pagubelor generate de buruieni, boli şi dăunători culturilor agricole.
Ferma: Concurenţa este extrem de puternică pe piaţa produselor de protecţia plantelor. Cum se diferenţiază INNVIGO faţă de ceilalţi competitori?
George Roiban: Pentru o companie nou apărută pe piaţă, rezultatele din primii doi ani ne arată că produsele noastre au performat prin calitate, eficienţă şi preţ. Piaţa românească este foarte concurenţială, orientată către tehnologii performante cu costuri minimale, deci concurenţa pentru noi este un factor constructiv. Culturile de cereale, şi nu numai, tratate cu produse INNVIGO sau soluţiile tehnologice complete pe care noi le propunem fermierilor asigură premisele obţinerii unor producţii ridicate din punct de vedere al nivelului recoltelor cantitative, uneori chiar mai ridicate faţă de principalii noştri competitori. Este un fapt dovedit de testele efectuate în platformele de cercetare în cei doi ani de testare. Pe loturile de cereale tratate cu produsele INNVIGO s-au obţinut anul trecut recolte de 6,5-7 tone/hectar la cultura de grâu, în toate zonele de producţie. Aceste testări vor continua şi în 2019 în patru locaţii din România la nivel de fermă, atât pentru cultura de cereale, cât şi pentru rapiţă şi porumb, urmând a le pune apoi la dispoziţia tuturor celor interesaţi să facă agricultură performantă, deoarece soluţiile de protecţie nu trebuie să fie scumpe pentru fermieri!
Ferma: Aţi optat încă de la început să lucraţi cu distribuitori externi. Credeţi că aceasta este forma cea mai avantajoasă pentru a vă promova şi comercializa produsele?
George Roiban: În palmaresul colaboratorilor INNVIGO se regăsesc distribuitori locali, cu precădere români cu un istoric recunoscut, care sunt prezenţi pe piaţă de mai bine de 20 de ani, dar avem şi parteneri cu acţionari străini, care sunt foarte deschişi la noutăţi şi încearcă să implementeze în fermele din România tehnologii aduse din ţările lor de origine, bazate pe utilizarea substanţelor active pe hectar şi nu neapărat a unor amestecuri formulate de companiile multinaţionale. De cele mai multe ori, distribuitorii îşi doresc soluţii personalizate pentru fermierii lor şi exploatează împreună cu INNVIGO aceste oportunităţi, iar obiectivul nostru este ca până în anul 2020 să deservim, prin produsele din portofoliu, majoritatea culturilor agricole, prin cele aproape 50 de substanţe pe care le vom dezvolta în portofoliul din România. Suntem deschişi la colaborări cu parteneri şi fermieri care doresc identificarea şi dezvoltarea unor oportunităţi pe care le întâlnesc în toate pieţele unde INNVIGO operează, chiar soluţii şi denumiri alternative pentru produse dedicate unor parteneri din agrobusiness. Recomandăm tuturor fermierilor orientaţi către profit ca întotdeauna când îşi pregătesc planul de achiziţie pentru produse de protecţie şi nutriţie a culturilor din fermele lor să solicite furnizorilor de inputuri şi soluţiile INNVIGO. Le garantăm că nu îi vom dezamăgi de calitatea, eficienţa, condiţiile de lucru şi costul corect pe care le vor obţine. Toate informaţiile tehnologice şi noutăţile pe care le aducem pe piaţa de PPP sunt prezentate fermierilor în simpozioanele tehnice organizate cu partenerii.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)