2 minute de citit

„NU S-A DECLARAT STAREA DE CALAMITATE”. Retrospectivă cu Florentin Bercu

„NU S-A DECLARAT STAREA DE CALAMITATE” – Florentin Bercu, director executiv UNCSV

„A fost bine că s-au dat despăgubiri pentru culturile de toamnă; a fost bine că s-a plătit cotizaţia la COPA-COGECA pentru ca fermierii români să fie reprezentaţi la nivel european. Apoi a fost bine că s-a îmbunătăţit legea vânzării terenurilor şi Legea Cooperaţiei Agricole.
Din nefericire, nu s-a declarat starea de calamitate pentru culturile agricole, aşa cum a cerut Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare; nu s-au amânat ratele pentru fermierii calamitaţi proporţional cu paguba suferită şi nu s-au redus efectivele de mistreţi, conform densităţii optime prevăzută în legislaţie: un mistreţ la 2 kmp!”, ne-a declarat directorul executiv al Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).
Florentin Bercu este de părere că anul viitor este necesară acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate, precum şi implementarea unui plan naţional integrat de combatere şi prevenire a riscurilor catastrofice: „mă refer la acel produs care să asigure cu adevărat seceta, nu doar aşa în glumă, cum s-a întâmplat anul ăsta”, a precizat Florentin Bercu.

Florentin Bercu - retrospectiva 2020_b

Investiţii prioritare prin PNDR

„De asemenea, se impune depunerea iniţiativei legislative, implementarea cotizaţiei profesionale agricole voluntare şi relansarea măsurilor din PNDR pentru perioada de tranziţie (2021-2022), ţinând cont de priorităţile şi de solicitarea României să se aloce banii pentru investiţii prioritare în depozitarea producţiei agricole, condiţionare, procesare, care să aducă valoare adăugată şi să aibă posibilitatea şi puterea să echilibreze balanţa comercială a României”, a punctat Bercu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →