Nu rata promoţia Euralis! - Revista Ferma
3 minute de citit

Nu rata promoţia Euralis!

Euralis, de pildă, promite să acorde discounturi considerabile la achiziţia materialului semincer. Aşa cum am aflat cu ocazia evenimentului organizat la Timişoara, la începutul lunii februarie, în parteneriat cu Arysta LifeScience, Caussade Semences şi Credit Agricole, divizia de seminţe a grupului francez Euralis oferă un sac gratuit pentru fiecare cinci saci achiziţionaţi cu sămânţă de porumb din grupa genetică Tropical Dent. Vorbim, aşadar, de hibrizii ES Cockpit (FAO 250), ES Gallery (FAO 340), ES Faraday (FAO 350), ES Mylord (FAO 360), ES Method (FAO 380), ES Cortes (FAO 420), ES Lagoon (FAO 460) şi ES Zlatan (FAO 500). Comercializat în premieră anul acesta, ES Faraday este un hibrid cu producţii stabile indiferent de condiţiile climatice. Principalele sale atuuri sunt vigoarea bună la pornirea în vegetaţie, toleranţa excelentă la cădere, caracterul „stay green” foarte pronunţat şi toleranţa foarte bună la boli.

Floarea high-oleică câştigă teren
În ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui, la gama de hibrizi high-oleici de top, Euralis vine cu o ofertă asemănătoare, adică pentru cine cumpără cinci saci de sămânţă primeşte unul în plus. ES Balistic şi ES Tektonic sunt hibrizi cu conţinut ridicat de acid oleic, integraţi în sistemul de producţie Clearfield, având o toleranţă excelentă la Phomopsis şi Sclerotinia. Pentru toţi ceilalţi hibrizi de floare din portofoliu, compania Euralis oferă gratuit un sac de sămânţă pentru şapte saci achiziţionaţi.
În gama de hibrizi linoleici, noutatea din acest sezon se numeşte ES Janis, un semi-tardiv integrat în tehnologia Clearfield Plus, care are un potenţial de producţie excelent, cu pierderi minime la recoltare, datorită taliei reduse. În testările efectuate anul trecut în judeţul Dolj, la Dăbuleni, s-a obţinut o medie de 4.760 kg/ha.

Noi varietăţi genetice la sorg şi la soia
Deşi sorgul nu este foarte apreciat de către fermierii români, cu toate că pentru sectorul zootehnic ar trebui să reprezinte o alternativă deosebit de interesantă, putând substitui integral porumbul din hrana animalelor, Euralis insistă pe această cultură, lansând anul acesta un nou hibrid – ES Armorik, extratimpuriu, care are înălţimea plantei de circa 120 cm şi boabele portocaliu-deschis. Datorită toleranţei bune la frângere şi a toleranţei ridicate la scuturare, potenţialul său de producţie se apropie de 11 tone la hectar.
La soia, portofoliul Euralis cuprinde cinci varietăţi, cu diferite grade de timpurietate, iar pentru cei care iau în calcul reînfiinţarea culturii de rapiţă în această primăvară, hibridul Axana poate fi o opţiune de luat în considerare. Având un conţinut ridicat de ulei şi un nivel scăzut de glicozinolaţi şi acid erucic, acesta are o capacitate excelentă de ramificare, tulpină robustă ce conferă o toleranţă ridicată la frângere şi rezistenţă la boli şi la stres climatic.

 

GENETICĂ NOUĂ ŞI EXCLUSIVĂ EURALIS
Hibrizii de porumb Tropical Dent conţin o genetică nouă şi exclusivă Euralis Semences, fiind caracterizaţi printr-o vigoare deosebit de pronunţată (efect heterozis), ceea ce asigură o îmbunătăţire considerabilă a randamentului şi a capacităţii de pierdere a apei din boabe la finalul ciclului de vegetaţie. Câţiva dintre aceşti hibrizi se regăsesc şi în programul de cercetare Roots Power, ceea ce înseamnă că dispun de un sistem radicular profund şi foarte bine dezvoltat, capabil să utilizeze la nivel optim resursele de apă şi nutrienţii din sol.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →