În urmă cu 20 de ani, KWS începea în România primele testări la porumb în parcele experimentale mici, la nivel de cercetare cu câteva zeci de hibrizi de porumb ameliorați în Franța. Acesta este începutul a ceea ce avea să devină, în timp, cel mai mare Program de Ameliorare a Porumbului din Sud-Estul Europei pentru grupele FAO 300-400, cele mai importante din regiune.
Program complet de ameliorare a porumbului
În acel moment, sămânța certificată de porumb reprezenta cel mult 30% din suprafața totală cultivată în România; în prezent, reprezintă aproximativ 80%. KWS a contribuit din plin la această creștere prin aducerea în atenția fermierilor a celor mai potriviți hibrizi de porumb creați în programul de ameliorare din România, dar și a unor hibrizi proveniți din alte țări.
Programul de ameliorare a porumbului din România a evoluat în timp, astfel că din anul 2009 desfășurăm la Alexandria (Teleorman) un program complet de ameliorare, începând cu dezvoltarea liniilor consangvinizate (formele parentale) și terminând cu crearea hibrizilor simpli performanți. Faptul că formele parentale ale hibrizilor sunt create local ne oferă certitudinea că materialul genetic cu care lucrăm este deja adaptat condițiilor de aici, iar hibrizii obținuți din ele sunt cei mai potriviți pieței locale.
KWS este singura companie cu capital străin de pe piața românească care dezvoltă un program complet de ameliorare a porumbului, iar acesta este principalul factor care ne diferențiază de ceilalți competitori.
Puncte forte ale geneticii KWS
Obiectivul nostru major este acela de a crea hibrizi de porumb profitabili. Acest lucru înseamnă că, pe lângă performanța productivă și stabilitatea în condiții de secetă și de arșiță, avem în vedere și acele caractere și însușiri agronomice care fac alegerea nu doar sigură, dar și mai ușoară. Acestea sunt reprezentate de:
• Vigoarea bună la răsărie;
• Creșterea rapidă și uniformă în primele faze de creștere și dezvoltare;
• Rezistența la frângerea tulpinilor și la căderea din rădăcină;
• Rezistența la bolile plantei și ale știuleților;
• Înflorirea timpurie care asigură succesul fecundării;
• Ritmul rapid de pierdere a apei după maturitatea fiziologică;
• Însușirile de calitate a bobului: masa hectolitrică, aspectul fizic al boabelor (textura, profunzimea bobului), compoziția chimică a boabelor.
Mii de hibrizi testați pe zeci de mii de parcele
Pentru a ameliora un astfel de hibrid, testăm mii de hibrizi pe zeci de mii de parcele experimentale, într-o rețea vastă care cuprinde principalele țări cultivatoare de porumb din Sud-Estul Europei: România, Ungaria, Serbia, dar și țări din alte zone în care se cultivă hibrizi din grupele FAO 300-400, cum sunt în Vestul Europei: Franța și Austria, sau în Estul Europei: Ucraina și Rusia.
Cel mai vândut hibrid KWS în România și în Europa
Contribuția programului de ameliorare a porumbului din România la creșterea cotei de piață KWS atât în România, cât și în Sud-Estul Europei este una evidentă. Practic, de la lansarea pe piață în anul 2015 a hibridului Kamparis – primul hibrid de porumb creat de o companie cu capital străin în România, și până în prezent, KWS România, prin programul local de ameliorare, a răspuns nevoii de performanță a fermierilor cu un total 17 hibrizi, dintre care trei lansați anul acesta: KWS Adonisio, KWS Almanzo și KWS Advisio. Hibrizii creați de KWS în România reprezintă peste 75% din totalul vânzărilor KWS în regiunea de Sud-Est a Europei în grupele de maturitate FAO 300-400. Merită menționată cu precădere performanța hibridului KWS Kashmir, care se cultivă din Rusia până în Franța și care este în prezent cel mai vândut hibrid KWS atât în România, cu 125.000 unități, cât și din Europa, cu peste 250.000 de unități!
Cum punem în valoare potențialul unui hibrid!
Un hibrid performant nu este neapărat și un hibrid de succes. Pentru a fi un hibrid de succes, el trebuie, în primul rând, să fie cultivat în fermă. Hibridul (cultivarul) zonat reprezintă principala verigă tehnologică, de aceea, pentru a-l pune în valoare, el are nevoie de o zonare corespunzătoare în funcție de condițiile pedoclimatice și de tehnologia aplicată în fermă, de o poziționare corectă în grupa de maturitate și de asigurarea tuturor celorlalte verigi tehnologice (pregătirea patului germinativ, fertilizarea, erbicidarea, irigarea și recoltarea la momentul optim).
Scopul final este de a vă oferi dumneavoastră, fermierilor, acei hibrizi care să ne asigure în egală măsură un parteneriat de succes pe termen lung.
Continuăm să facem performanță! Împreună.
PROVOCĂRI
Schimbările de orice natură petrecute în ultimii ani, începând cu cele climatice, deja amintite, și continuând cu cele cu impact major în practica agricolă, cum sunt inovațiile în tehnologie și digitalizarea, reprezintă pentru cercetătorii și amelioratorii din KWS o provocare frumoasă care menține vie curiozitatea, crește dorința de a performa și ne determină să fim mai buni pe zi ce trece, să ne autodepășim.
un articol de
Dr. Ing. GEORGE MUȘAT
Director Program Ameliorare Porumb KWS
FAO 300-400 Europa de Sud-Est
mai multe pe această temă www.kws.ro