Cu o producție totală de cereale redusă la jumătate – 17,03 mil. tone în 2020 faţă de 30,4 mil. tone în 2019, fără doar și poate, agricultura a pierdut în 2020. Sectorul agricol a tras în jos PIB-ul României, arată INS. Cifrele confirmă pierderile enorme dintr-un sector vital și prioritar al economiei. Pagube care pe lângă faptul că au sărăcit vistieria țării, au creat și o povară finaciară suplimentară prin efortul bugetar consistent la care statul s-a obligat pentru a despăgubi fermierii (peste un miliard de lei pentru culturile de toamnă afectate de secetă și o alocare estimativă de peste 800 de milioane de lei pentru cele de primăvară).
Două „molime” au marcat anul trecut agricultura – seceta și pandemia. Dacă în cazul pandemiei, fermierii și-au mai adaptat strategiile de supraviețuire și au ieșit cumva la liman, desigur, pentru unii a contat și ajutorul de CoVid-19, în cazul secetei există o singură salvare: APA, adică irigații și tehnologii inteligente de captare și conservare a apei în sol. Altfel, vorba unui fermier cu state vechi în agricultură: „Dacă nu reușim să gestionăm apa profitabil, nu vom produce plus-valoare și se va trăi cu lamentări, din subvenții și calamități”. Și ne întrebăm ce-ar fi fost dacă banii alocați pentru despăgubiri ar fi fost investiți în irigații?
Dar pentru a aduce agricultura pe linia de plutire, după dezastrul anului trecut, este nevoie nu doar de bani mulți, ci și de decizii înțelepte, de programe viabile şi aplicabile. De aceea ne uităm cu oarecare speranţă din nou spre… politic. Însă, în timp ce fermierii duc lupta lor de zi cu zi, factorii decizionali din agricultură duc o altfel de luptă. După ce și-au împărțit aproape frățește funcțiile prin parlament și minister, unii păstrându-şi locurile călduţe, alţii venind cu suflu nou, cu toţii s-au „înarmat” degrabă cu intenții dintre cele mai bune. Programele de guvernare trâmbiţate în toamna lui 2020 au fost pompoase şi promiţătoare şi iată că a venit timpul să treacă la fapte! Desigur, începem cu aşteptarea… bugetului pe anul 2021, care să le permită noilor aleși să deblocheze banii şi să repornească motoarele înţepenite ale agriculturii.
Ce vor negocia cei în măsură să o facă și cum se vor împărţi apoi sumele între cei mulţi, rămâne de văzut. Noi toţi trebuie să fim atenţi şi implicaţi, să urmărim traiectoriile proiectelor de acte normative, să participăm activ la dezbaterile publice și să fim vigilenți. Altfel…, există riscul ca lupul să-şi facă loc în blana oii. Şi ştim cu toţii ce înseamnă asta: promisiuni fără acoperire, măsuri deloc realiste, decizii proaste și efecte pe măsură. Aleşi sau numiţi, nu uitaţi că ei sunt în slujba dumneavoastră, a fermierilor. Şi nu invers. Politicul ne poate fi cel mai bun prieten, dar şi cel mai aprig duşman. De el depinde bunul mers al agriculturii, de aceea e bine să ştim ce se dezbate, ce se votează, cine şi încotro dă direcţia banului public.
Noi vom fi alături de dumneavoastră şi în 2021, cu informaţii corecte şi cu dragostea faţă de ceea ce ne leagă – agricultura. Să rămânem aşadar sănătoşi şi bine informaţi în noul an!
PAULA CIUPAG
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: paula.revistaferma@gmail.com