Şi totuşi, parcă lipseşte ceva! Vizitatorii profesionişti sunt cei pe care toată lumea îi aşteaptă pe la standuri. Sunt, de regulă, cumpărătorii fideli şi care vin la sigur. Îşi cunosc potenţialul şi necesarul. Nu se mulţumesc cu un utilaj mai ieftin sau mai puţin performant, ci caută cel mai bun raport preţ/calitate. Vin la manifestările agriculturii şi cei care au nevoie de un utilaj, dar nu şi-l permit, recurgând, de regulă, la alternative mai ieftine, folosite sau mai depăşite tehnic. Ei sunt tot agricultori, pentru că acum nu ne referim la vizitatorii de ocazie, la cei curioşi într-ale agriculturii sau pur şi simplu la cei aflaţi în trecere prin târg.
Dar expoziţiile agricole au parte şi de cei care, s-o spunem pe cea dreaptă, ridică nepăsători din umeri, ca reacţie la tot ce-i nou, modern şi performant în agricultură. Sunt cei care le ştiu pe toate, le-au văzut pe toate şi care, de obicei, acţionează după principiul “fie ce-o fi, numa’ să fie”. Adică, după cum se nimereşte!
La o expoziţie desfăşurată recent în vestul ţării, l-am întâlnit şi pe Octavian Guler, consultant în agricultură, un om cu experienţă în organizarea unor evenimente în câmp. Era oarecum dezamăgit de cei care trec pe lângă standurile firmelor şi nici măcar nu întorc privirea să vadă ce este expus acolo. “Şi e păcat când ai ce să vezi! Şi trebuie să vezi foarte multe şi să selectezi, să reţii ce-ţi este de folos. Perntru că nu este de folos la toată lumea acelaşi lucru… Fiecare expozant îşi pregăteşte din ofertă ce ar crede că ar merge pe zona respectivă, pentru că nimeni poate să le anticipeze pe toate. O expoziţie cuprinde tehnică, tehnologie, material biologic. Un asemenea eveniment este un bun început de colaborare pentru oricine, este o poartă deschisă, este posibilitatea de a cere detalii şi de a negocia ofertele”, ne-a spus Octavian Guler.
Cu toate acestea, ultimii ani au adus prea puţini vizitatori noi către acest gen de manifestări, cu toate eforturile organizatorilor şi ale expozanţilor. “Nu ştiu de ce nu este receptivitate… La un alt eveniment al unei mari companii, oamenii treceau nepăsători, vorbeau între ei, poate că nu aveau alte ocazii să poarte discuţii amicale între ei, puţini întorceau capul să vadă materialul biologic pe lângă care treceau. Păcat de posibilitatea de a vedea atâtea lucruri şi să treci nepăsător pe lângă ele! Asta a fost o chestiune care ar putea fi mai bine valorificată. Fermierul profesionist, avizat, este ţinta tuturor, dar trebuie ţinut seama de faptul că pentru asemenea fermieri trebuie să crească nivelul de profesionalism, nu doar în ofertă, ci şi în dialogul care se poartă cu el…”, a concluzionat colaboratorul nostru.
Eu spun că nu poate să fie dezinteres, pentru că ar fi absurd să credem că agricultura nu vrea performanţă… Sigur că neajunsurile, cu precădere lipsa finanţării şi creditarea neavantajoasă cântăresc greu în luarea unei decizii orientate spre calitate. Alegerea unui utilaj e de multe ori dependentă direct de starea contului bancar… Dar asta nu înseamnă că trebuie să trecem pe lângă ceea ce ni se potriveşte şi să ne mulţumim, resemnaţi, cu ceea ce se nimereşte!