Noutățile Monsanto pentru cultura porumbului - Revista Ferma
7 minute de citit

Noutățile Monsanto pentru cultura porumbului

monsanto1111 m Noutățile Monsanto pentru cultura porumbului

După cum se știe, lipsa precipitațiilor a provocat pierderi de recoltă însemnate anul trecut la cultura porumbului, și nu numai. Pe de altă parte, hibrizii Monsanto și-au dovedit potențialul de producție chiar și în aceste condiții de stres hidric și termic. „Frecvența anilor cu secetă și arșiță a crescut tot mai mult. Ca urmare, compania Monsanto a început să-și testeze toată genetica nouă în condiții severe de stres. Așa s-a ajuns la hibrizii HD (n.r. – acronimul de la Heat and Drought, care înseamnă Arșiță și Secetă în limba engleză). Orice hibrid de porumb care primește calificativul HD înseamnă că a fost testat și a obținut în minimum doi ani consecutivi o producție cu 200 kg boabe la hectar mai mult față de ceilalți hibrizi din grupa sa de maturitate. În condiții normale de precipitații și temperatură, acești hibrizi vor da întotdeauna o producție superioară celorlalți hibrizi din grupa de maturitate din care fac parte”, a explicat Carmella Duma, reprezentant tehnic Monsanto pe zona de vest.

 

Hibrizii HD – toleranță la arșiță și la secetă

Potrivit specialiștilor Monsanto, hibrizii Dekalb cu eticheta HD sunt caracterizați în primul rând printr-o sincronizare a momentului scuturării polenului cu cel al mătăsirii, esențială pentru formarea boabelor și securizarea producției. O altă însușire a acestor hibrizi este sistemul radicular bine dezvoltat, atât pe verticală cât și pe orizontală, asigurând astfel o absorbție eficientă a apei și a nutrienților din sol. Pe de altă parte, unghiul de inserție a frunzelor pe tulpină este mic, îmbunătățind procesul de fotosinteză.

„Există studii care au demonstrat că seceta poate provoca pierderi de recoltă de până la 67 la sută, pe lângă ceilalți factori care pot să diminueze capacitatea de producție a unui hibrid de porumb. În perioada polenizării, porumbul consumă 7 litri de apă pe zi, iar patru zile de ofilire în acest interval pot reduce producția la jumătate. De la sfârșitul creșterii vegetative și până la atingerea fazei de bule planta de porumb consumă în total 170 litri de apă. Soluția noastră este cultivarea de hibrizi toleranți la arșiță și secetă”, a concluzionat reprezentantul Monsanto.

 

Maturitatea relativă

Începând cu anul acesta, Monsanto a renunțat la clasificarea hibrizilor pe grupe FAO și a introdus termenul de maturitate relativă (RM). Aceasta este dată de numărul de zile cu temperaturi biologic active, de la răsărit (când 50% din plante sunt vizibile la suprafața solului) până la maturitatea fiziologică (apariția punctului negru, când umiditatea boabelor de porumb se situează între 28 și 35%, în funcție de genetică). 

Important de reținut este faptul că niciodată o sută de zile RM nu vor coincide cu o sută de zile calendaristice. După instalarea maturității fiziologice, porumbul pierde, în medie, între 0,5 și 0,7 procente de umiditate pe zi, însă condițiile climatice influențează foarte mult viteza de pierdere a apei din boabe.

 

25% cotă de piață

Un sfert din suprafața cultivată cu porumb în România aparține geneticii Monsanto. Oferta pentru anul 2016 include nu mai puțin de 30 de hibrizi, dintre care șapte vor fi comercializați în premieră anul acesta. 

DKC 3415 este primul hibrid sticlos din portofoliul Dekalb, destinat fermierilor care cultivă porumb pentru industria de morărit. Este un hibrid extra-timpuriu (RM – 84), care oferă producții ridicate și stabile, reacționează foarte bine în condiții intensive de tehnologie, iar boabele au o calitate fitosanitară de invidiat. Densitatea recomandată la semănat este de 60-70 mii boabe/hectar în regim neirigat, respectiv 70-80 mii boabe/hectar în sistem irigat. 

DKC 3939 este un hibrid HD ce asigură producții de top pentru grupa sa de maturitate (RM – 89). Se remarcă printr-o vigoare bună la răsărire și toleranță la temperaturi mai scăzute. Suportă foarte bine densitățile mari, înflorește cel mai devreme dintre hibrizii Dekalb și pierde foarte repede apa din bob. Pe suprafețele însămânțate în județul Brăila s-a obținut o medie de peste 13 tone la hectar (în condiții de irigare), cu un procent de umiditate la recoltare de 16,6. 

Un alt hibrid timpuriu din categoria HD de generație nouă este DKC 4351, care are un indice al maturității relative de 94. Producțiile sale de top, chiar și în cele mai grele condiții de cultură, îl clasează printre premianții grupei. Înflorirea foarte timpurie și agresivă îl ajută să evite arșița din timpul polenizării. Stabilitatea este principala sa calitate. Poate fi semănat la începutul epocii, având toleranță bună la temperaturile scăzute din primăvară, și se pretează tuturor condițiilor de cultură și tipurilor de sol. 

DKC 4541 este un hibrid HD recomandat fermierilor care țintesc producții mari și sigure, în condiții timpurii (RM – 95). Are o vigoare bună la răsărire, tulpini puternice și sănătoase, putând fi cultivat pe soluri cu texturi diferite. 

La rândul său, DKC 4555 este un hibrid timpuriu (RM – 95), care în condiții de secetă accentuată asigură un nivel al producțiilor peste media multianuală a grupei de maturitate din care face parte. Rentabilitatea, performanța și securitatea sunt cuvintele care definesc acest hibrid. 

Pe de altă parte, DKC 4943 este un hibrid HD semi-timpuriu (RM – 99), lansat anul trecut, ce poate fi cultivat în toate zonele din țară cu tradiție în cultura porumbului, reacționând foarte bine la condiții de stres hidric și termic. Pretabil pentru semănatul timpuriu, se remarcă printr-o vigoare excelentă la răsărire și o foarte bună polenizare a știuleților (vom întâlni frecvent 18 sau chiar 20 de rânduri de boabe). În condiții de cultură irigată, s-au obținut peste 16 tone la hectar. 

Din categoria hibrizilor semi-tardivi, DKC 5031 se evidențiază prin stabilitate și performanță, în toate condițiile de cultură, dar și printr-un pachet agronomic foarte bun. Este un hibrid HD, cu indice al maturității relative 100, caracterizat printr-o vigoare bună la răsărire. 

Pe de altă parte, DKC 5141 este un hibrid super-productiv, destinat condițiilor bune și intensive de cultură, care valorifică aportul de îngrășăminte. Pretabil pentru semănatul timpuriu (RM – 101), are o excelentă vigoare la răsărire, iar știuleții sunt de formă cilindrică foarte lungi și o calitate fitosanitară a boabelor de invidiat.

 

La finalul prezentărilor de la Timișoara, reprezentanții Timac Agro și BASF au vorbit despre nutriție vegetală, respectiv despre soluțiile de protecție a culturii porumbului.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →