Anul trecut, producția de porumb la nivelul întregii țări a scăzut cu 40 la sută, comparativ cu 2014, în timp ce la floarea-soarelui scăderea a fost de doar 15 procente. „Constatăm o tendință de creștere a suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui pe zona de vest a țării, în condițiile în care regiuni cu tradiție și-au micșorat suprafețele”, declara Tomel Petrache, consultant tehnic în cadrul companiei DuPont Pioneer. Seceta și arșița au fost practic principalele probleme cu care s-au confruntat fermierii bănățeni în sezonul trecut, iar acum majoritatea dintre ei par să se orienteze spre hibrizii rezistenți la stresul provocat de lipsa apei și de temperaturile extrem de ridicate. „Anul trecut s-a constatat un deficit de precipitații în unele regiuni chiar și de 25 de litri până la înflorit, când este mare nevoie de umiditate, dar și temperaturi deosebit de ridicate, la peste 35 de grade, în medie, ceea ce înseamnă că s-au înregistrat și peste 55 de grade Celsius în anumite zile. În contextul acesta, al încălzirii globale, e clar că fermierii trebuie să-și adapteze tehnologia, iar Pioneer dispune de o genetică adaptată unor astfel de condiții. Și dacă acum patru ani aduceam primii hibrizi AQUAmax, în prezent comercializăm o gamă largă de hibrizi din această categorie, pe toate segmentele de maturitate ale culturii porumbului”, preciza specialistul. Tot el susține că s-au obținut rezultate foarte bune cu acești hibrizi AQUAmax, atât în 2014, când s-a înregistrat un record de producție în România, dar și anul trecut, în special pe județele Timiș și Arad, foarte afectate de condițiile climatice, unde s-au obținut totuși rezultate mult peste media națională.
Hibrizi de porumb toleranți la secetă și la arșiță
De altfel, capacitățile genetice de producție au crescut considerabil în ultimii ani, iar acolo unde s-a aplicat o tehnologie superioară, s-au înregistrat și 24 de tone la hectar! Prin utilizarea metodelor moderne de ameliorare, Pioneer a reușit să-și consolideze poziția pe această piață extrem de competitivă, iar în 2016 propune trei hibrizi noi care se remarcă printr-o productivitate, adaptabilitate și rezistență la boli superioare față de cele specifice generației anterioare.
P9537 este un hibrid semi-timpuriu din grupa FAO 350, creat special pentru condițiile de climă din România. Principalele sale caracteristici sunt adaptabilitatea la condițiile de stres termic și hidric, o foarte bună capacitate de a tolera arșița din perioada de înflorire (viabilitate ridicată a polenului la temperaturi de 36-37oC), sistemul radicular profund care permite o absorbție foarte bună a apei și a elementelor nutritive, având totodată proprietatea de a pierde rapid apa din bob la maturitate. Știuletele este lung, cu 16 rânduri, bobul dentat, de culoare galben deschis. În plus, prezintă o toleranță bună la principalele boli ale porumbului. Se pretează a fi cultivat în zonele semi-aride și semi-umede din vestul și sud-estul țării. Densitatea recomandată este de 56-75 mii plante recoltabile la hectar, în regim neirigat, respectiv 75-85 mii plante recoltabile/ha, în condiții de irigare.
O altă noutate absolută este P9900, un hibrid semi-timpuriu din grupa FAO 360, cu caracteristici agronomice excepționale. Prezintă o foarte bună adaptabilitate pe diferite areale de cultură, este foarte stabil, mai ales în condiții de semiariditate, și are o excelentă capacitate de producție (în loturile demonstrative însămânțate anul trecut în Oltenia s-au obținut și peste 13 tone la hectar, cu un procent de umiditate la recoltare de 14,6). Planta este înaltă, cu inserție medie a știuletelui și are o dezvoltare rapidă în primele faze de vegetație. Pe de altă parte, sistemul radicular este foarte bine dezvoltat, bobul dentat, iar știuletele compact. Acest hibrid prezintă o toleranță bună la secetă și la arșiță, precum și la principalele boli ale porumbului. De asemenea, se recomandă a fi cultivat în regiunile semi-aride și semi-umede din vestul și sud-estul țării, la densități de 65-75 mii de plante recoltabile la hectar în sistem neirigat, respectiv 75-85 mii plante recoltabile/ha în condiții de irigare.
La rândul său, P0725 este un hibrid tardiv (FAO 520) din gama Optimum AQUAmax, recomandat pentru zonele irigabile. Datorită caracterelor lui agronomice, se pretează și pentru siloz, având un potențial de producție foarte bun. Planta este înaltă, cu știuletele gros (18 rânduri), iar bobul este dentat. Prezintă o foarte bună toleranță la secetă, o rezistență bună la Sorosporium și Fusarium. Se dezvoltă bine în condiții de stres în primăvară. Se pretează a fi cultivat în zonele de câmpie din sudul și vestul țării. Densități recomandate: 68-75 mii plante recoltabile/ha (irigat) sau 80-83 mii plante recoltabile/ha (siloz).
Genetică de vârf la floarea-soarelui
În ceea ce privește floarea-soarelui, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană, din punct de vedere al suprafeței cultivate, cu aproximativ 1,2 milioane hectare, iar Pioneer este lider de piață pe acest segment în plan național. La nivel de țară, statistica arată, însă, că în ultimii patru ani, zone cu tradiție în cultivarea florii-soarelui și-au redus substanțial suprafețele (cu 102.000 hectare numai în regiunea sud-est), în timp ce s-a înregistrat o creștere semnificativă (22.000 hectare) în zona de vest.
Din cei 103 hibrizi de floarea-soarelui cultivați anul trecut pe teritoriul României, unsprezece au reprezentat marca Pioneer. P64LE25 este numărul unu în preferințele fermierilor, cu peste 150 mii de hectare înființate în 2015, adică aproximativ 15% din totalul suprafețelor. Acest hibrid semi-timpuriu are un potențial extraordinar și stabil de producție. Răspunde genetic la atacul de mană și la cel al parazitului lupoaie (până la rasa E), remarcându-se printr-o rezistență foarte bună la cădere și frângere. Are un conținut de ulei de 46%.
ELEMENTE DE SIGURANȚĂ
Un alt aspect inedit, anunțat de către directorul de vânzări zonal Miky Babușcov, se referă la etichetare, mai precis apariția unei holograme pe fiecare sac de sămânță de porumb și de floarea-soarelui, care certifică autenticitatea produsului comercializat. În funcție de poziția din care este privită sub spectrul luminii, această hologramă reflectă anumite imagini, iar alături este afișat un cod QR care poate fi scanat cu telefonul mobil pentru a afla dacă sămânța este originală sau contrafăcută. Este o măsură în plus de siguranță pe care compania DuPont Pioneer a luat-o pentru a combate frauda.
Pe de altă parte, strategia de marketing a DuPont Pioneer a rămas neschimbată, în sensul că va exista în continuare sistemul de reduceri la achiziția de vouchere (de această dată la toți hibrizii și cu valabilitate pe toată durata campaniei de vânzări). Stocul este însă limitat, prioritate având comenzile timpurii!
De asemenea, la fel ca în sezonul trecut, se acordă acea asigurare pentru îngheț și grindină la achiziția a minimum 50 de saci din doi hibrizi. Concret, fermierii afectați de astfel de fenomene extreme vor fi despăgubiți, primind aceeași cantitate de sămânță pentru a reînființa cultura.
CLEARFIELD VS. EXPRESSSUN
Pentru combaterea buruienilor post-emergente, cultivatorii de floarea-soarelui au la dispoziție două tehnologii: Clearfield – oferită de aproape toți producătorii de sămânță, respectiv ExpressSun – sistem integrat care aparține numai companiei DuPont Pioneer. Ambele tehnologii combină semințe de ultimă generație și o soluție de erbicidare specifică, însă ExpressSun vine în plus cu o serie de avantaje, dintre care amintim: toleranța mai mare la erbicide (nu produce fenomene de fototoxicitate); flexibilitatea mai bună în ceea ce privește rotația culturilor, întrucât remanența în sol a erbicidului Express este foarte scurtă; cel mai larg spectru de combatere a buruienilor cu frunza lată; costuri reduse. Din această categorie face parte și hibridul P64LE99, al doilea ca popularitate în rândul cultivatorilor autohtoni de floarea-soarelui, caracterizat printr-o plasticitate ecologică extraordinară și o foarte bună comportare la seceta prelungită. Pe segmentul Clearfield se remarcă P64LC108, un hibrid semi-timpuriu foarte productiv, cu rezistență completă la rasele de lupoaie (de la A la G), dar și la mană. Ca noutate absolută pentru anul acesta a fost prezentat P64HE118, un hibrid cu conținut ridicat de acid oleic (92%), rezistent la erbicidul Express și la mană (inclusiv rasa 714).
Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-15 februarie 2016