Noutăţi la AGRITECHNICA - Revista Ferma
8 minute de citit

Noutăţi la AGRITECHNICA

1 fendt m Noutăţi la AGRITECHNICA

Fendt Guide Connect „Electric Drawbar” – sistemul de conducere în conexiune între două tractoare, realizat de compania AGCO Fendt, Germania, a primit Medalia de aur pentru Inovaţii la Agritechnica 2011. Acest sistem realizează, pentru prima dată, conexiunea între două tractoare conduse de un singur şofer. Practic, în câmp, unul dintre tractoare fără şofer, urmează în mod automat un alt tractor condus de către un şofer şi care se deplasează în faţă.

Comunicarea dintre cele două vehicule se realizează prin radio şi sunt coordonate de către un sistem de înaltă precizie prin GPS. Şoferul monitorizează, în timp real, ambele vehicule, şi are acces deplin la conducerea şi funcţionarea celui de-al doilea tractor. Prin funcţionarea a două tractoare, în acelaşi timp, creşte foarte mult productivitatea muncii.

Astfel, spre exemplu, pot fi folosite pentru efectuarea anumitor lucrări, două tractoare de putere mai mică, ce pot fi folosite mai flexibil decât un singur tractor mare, cu caracteristici generale similare, reducându-se, printre altele, şi încărcarea pe sol.

 

2. Presa NON-STOP – “Ultima”

Cea de-a doua medalie de aur la Agritechnica 2011 a fost obţinută de Presa NON-STOP – “Ultima” pentru baloţi rotunzi şi înfoliat realizată de firma Krone, Germania. Aceasta a obţinut şi premiul „Maşina anului” la categoria maşinilor pentru furaje. Producerea de baloţi rotunzi este o operaţie de recoltare exigentă.

Baloţii trebuie să aibă dimensiune şi compactare uniformă şi legare corespunzătoare. Maşinile moderne de balotat au o viteză mare dar productivitatea este mult redusă din cauza întreruperii procesului de balotare pentru legarea şi apoi evacuarea balotului. Dezvoltarea unei prese „Non-Stop” permite deplasarea continuă a maşinii de balotat, care continuă legarea şi descarcă balotul format fără a fi necesară oprirea procesului de balotare.

Controlul inteligent al unei camere de presare preliminare permite operarea continuă. Viteza de deplasare a tractorului este adaptată la debitul de material care intră în presă. Automatizarea reduce considerabil efortul mecanizatorului şi se diminuează eroarea umană. Debitul de material ce trece prin maşină poate fi majorat cu până la 50%. Acest lucru creşte capacitatea de lucru şi productivitatea.

 

3. CLAAS AXION 900

Tractorul CLAAS Axion 900 a câştigat premiul „Maşina anului” la categoria tractoare de mare putere. Această nouă serie de tractoare completează gama de tractoare de mare putere de la Claas. Seria Axion 900 cu cele patru modele Axion 920, 930, 940 şi 950, cu putere maximă de 320, 350, 380 şi 410 CP, conform ECE R 120, extind gama de tractoare CLAAS şi astfel acoperă golul dintre cunoscutele serii Axion 800 (164-260 CP) şi Xerion 3300 până la tractoarele mari Xerion 5000 4×4 (330-530 CP).

Principalele caracteristici ale seriei Axion 900: motor de 8,7 L-FPT, cu SCR (reducere catalitică selectivă); transmisie continuu variabilă ZF Eccom 3,0; şasiu cu ampatament lung de 3,15 m, cu 44 % din greutatea pe axa din faţă; cabină modernă, cu patru puncte de suspensie; concept modern de operare cu manetă Cmotion, multifuncţională, ergonomică şi Cebis.

 

4. Reglarea automată a presiunii pe brăzdar

Controlul automat al presiunii brăzdarului, realizat de compania Lemken, Germania, a primit medalia de argint pentru inovaţii la Agritechnica 2011. Prin acest sistem se asigură plasarea la adâncime uniformă a seminţelor, indiferent de schimbarea condiţiilor de sol sau a vitezei de deplasare a semănătorii. Sistemul de reglare hidraulic al presiunii pe brăzdarul dublu OptiDisc acţionează asupra roţii de reglare a adâncimii.

Senzorul montat pe roata de control a adâncimii preia variaţiile de adâncime şi le transmite sistemului central de control a presiunii. Schimbările de presiune la roata de reglare a adâncimii sunt compensate de către sistemul automat, astfel că presiunea la brăzdar este modificată şi adâncimea de plasare a seminţelor se menţine constantă.

În cazul traversării unei zone cu teren nisipos, mai puţin dur, presiunea pe brăzdar este redusă. Realizarea unui semănat uniform asigură o bună dezvoltare a culturilor şi contribuie la reducerea consumului de îngrăşăminte şi substanţe pentru protecţia plantelor.


5. CLAAS Jaguar cu senzor NIR

Combina CLAAS Jaguar a primit premiul „Maşina anului” la categoria combinelor pentru recoltat furaje iar „Tehnologia de control cu senzor NIR” a primit medalia de argint pentru inovaţii la Agritechnica 2011.
Combina Jaguar este dotată cu noile motoare MAN, V12, cu sistem Dynamic Power de control al puterii motorului.

Cu ajutorul acestui sistem se ajustează în mod automat performanţa motorului în funcţie de condiţiile de utilizare şi solicită motorul doar la puterea de care are nevoie. Prin acest concept inteligent, la seria Jaguar 980 şi 970, se realizază economii importante de combustibil.

În noiembrie 2011, cu puţin timp înainte de Agritechnica, la fabrica CLAAS din Harsewinkel, a ieşit de pe linia de producţie Jaguar-ul cu numărul 30.000. Cu ocazia acestei aniversări, la Agritechnica a fost prezentat un model special de Jaguar 980, cu dotare completă şi vopsit în negru.

Senzor NIR face posibilă analiza directă/on-line a calităţii furajului recoltat. Prin această tehnologie, este determinat, în timp real, conţinutul în zaharuri, amidon, proteine, ADF, NDF, cenuşă brută, amidon şi umiditate. Astfel, se obţin informaţiile necesare pentru optimizarea proceselor de digestie şi însilozare, în cazul utilizării furajelor pentru biogaz sau în alimentaţia animalelor şi, nu în ultimul rând, pentru plata calităţii furajului recoltat.

Pentru utilizarea tehnologiei NIR în analiza furajului direct în timpul recoltării au mai primit medalia de argint şi companiile John Deere şi MUT AG.


6. Sistem inteligent de frânare a remorcilor

Sistemul inteligent de frânare a remorcilor, realizat de compania New Holland, a primit medalia de argint pentru Inovaţii la Agritechnica 2011. Prin acţionarea pedalei de acceleraţie a unui tractor cu transmisie continuu variabilă, un agregat tractor – remorcă poate fi, în multe situaţii, frânat confortabil, fără acţionarea pedalei de frână. În consecinţă, frâna remorcii nu este acţionată şi poate apărea pericolul de împingere a tractorului.

Aceasta este, de multe ori, cauza unor grave accidente, uneori fatale. Sistemul premiat măsoară deceleraţia tractorului şi calculează forţa de deceleraţie pe fiecare sistem de axe separat. Forţa de frânare care este disipată prin frânarea remorcii se calculează din diferenţă şi astfel, prin acest sistem care menţine stabil agregatul tractor-remorcă, sunt evitate accidentele.

Sistemul funcţionează fără a fi necesară o echipare suplimentară a remorcii şi este astfel compatibil cu toate sistemele de frânare non-musculară, inclusiv cu tehnologia modernă de frânare ABS.


7. Sistem de ridicare verticală şi manevrare inteligentă

Sistemul asistat de ridicare verticală (Vertical Lift System – VLS) şi manevrare inteligentă (Smart Handling) cu protecţie la suprasarcină, prezentat de companiile Weidemann şi CLAAS, este unul dintre câştigătorii medaliei de argint pentru inovaţii la Agritechnica 2011. În cazul suprasarcinii, sistemul clasic de protecţie întrerupe circuitul de alimentare şi mişcarea încărcătorului telescopic şi reduce sarcina care poate fi manevrată.

Cu ajutorului acestui nou sistem, braţul telescopic al încărcătorului este în mod automat uşor retras înainte ca punctul de suprasarcină să apară, astfel încât protecţia de suprasarcină nu mai întrerupe procesul de lucru. Sistemul poate fi utilizat şi pentru ca mişcarea braţului telescopic şi a sarcinii să fie ridicată sau coborâtă numai pe verticală, ceea ce contribuie la reducerea stresului operatorului.


8. Monitorizarea funcţionării duzelor

Monitorizarea cu ajutorul senzorilor a funcţionării duzelor aparatelor pentru stropit a fost una dintre inovaţiile premiate cu medalia de argint la Agritechnica 2011. Companiile Lemken, TeeJet şi Inuma au fost premiate pentru această realizare. Cu ajutorul sistemului de monitorizare, debitul de lichid de la fiecare duză este înregistrat de senzori montaţi individual pe fiecare duză. Companiile premiate utilizează senzori diferiţi pentru monitorizare.

Acest sistem de urmărire individuală a debitului pentru fiecare duză prezintă avantaje deosebite în comparaţie cu monitorizarea convenţională prin verificare vizuală. Astfel, orice duză înfundată sau deteriorată poate fi rapid identificată, defecţiunile fiind afişate automat, în timp real, pe un ecran, astfel că operatorul poate remedia imediat defecţiunea.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →