Noutăți de la Belchim - Revista Ferma
6 minute de citit

Noutăți de la Belchim

Reprezentanții celor trei companii s-au întâlnit s-au întâlnit pe 1 februarie 2017, la Timișoara, cu peste 200 de fermieri din Timiș, Arad, Caraș Severin și Bihor. Evenimentul a fost organizat de Cristdar SRL.

Noutăți de la Belchim

„Agricultura a devenit o farmacie”
„Agribusiness-ul a evoluat și agricultura a devenit o farmacie. Fiecare aspect, de la arătură, perioada de semănat, la fertilizat și erbicidat sunt importante, iar fermierii români nu le cunosc. Încet, încet, trebuie să ne punem și noi la punct cu noile tehnologii, tocmai de aceea organizăm asemenea evenimente, ca să aducem informațiile la zi. Încercăm să acoperim tot ce înseamnă input-uri în agricultură. Organizăm evenimente și în câmp, pentru a vedea în cultură care sunt diferențele și ce face fiecare produs și fiecare tehnologie în parte. Lucrăm cu toate firmele de semințe, pesticide, fertilizanți”, ne-a spus Cristian Romoniță, administrator Cristdar SRL. Compania pe care Romoniță a pus-o pe picioare de unul singur în urmă cu 10 ani are, în prezent, 16 anagajați și furnizează fermierilor români input-uri, consultanță, servicii de achiziții de cereale și de finanțare.

Noutăți absolute pentru fermierii români
Compania belgiană Belchim Crop Protection aduce pe piața din România în acest an două produse absolut noi: Temsa SC, un erbicid rezidual cu substanța activă mezotrionă (100 g/l), destinat combaterii buruienilor dicotile din cultura porumbului, și Property 180 SC, un fungicid pe bază de piriofenonă (180 g/l) cu destinație clară: combaterea făinărilor, a pătării în ochi a bazei tulpinii și a fuzariozei la cereale păioase.
„Piriofenona din Property este doar în portofoliul Belchim. Este o grupă nouă, inovativă, de ultimă generație, cu eficacitate excepțională în controlul făinărilor. Avem aceeași substanță activă în produsul Kusabi destinat combaterii făinării la vița-de-vie”, spune Călin Baciu, area manager Belchim vest și centru.

Probleme și soluții în horticultură
Belchim are o experiență de 30 de ani în industria pesticidelor și a pornit cu produse destinate horticulturii. În România este prezentă din 2012.
„La vița-de-vie deținem cota cea mai mare de piață. Produsul preferat al fermierilor români este Mildicut, urmat de Chikara, iar la cartof, produsul favorit este Ranman. Acestea sunt antisporulantele veritabile.
În horticultură, cele mai mari probleme la vița-de-vie și cartof sunt mana, iar la vița-de-vie și pomicultură, făinarea. Se pare că atât mana, cât și făinarea se specializează, adică se adaptează la produsele existente, mai ales că se fac greșeli tehnologice. La aceste probleme sunt soluții în curs de derulare. Anul trecut, am recoltat personal frunze de viță-de-vie și de cartof cu patogenul mană și am trimis probe la două laboratoare din Franța și din Belgia. Așa vom afla și noi, pentru prima dată, ce rasă de mană avem în România. În funcție de asta, stabilim programul de combatere”, mai spune Călin Baciu.

Cultura mare: Amestecuri de pesticide
La cultura mare, Belchim are erbicide pentru porumb și fungicide pentru cereale păioase, iar noutatea din acest an este Flurostar 200 (fluroxipir 200 g/l), un erbicid sistemic destinat combaterii buruienilor problemă atât la porumb, cât și la cereale păioase. Produsul fanion al companiei rămâne însă Samson Extra 6 OD.
„La cerealele păioase sunt multe probleme. Helminthosporioza ar fi la orz, iar la grâu principalele probleme au fost cauzate de fuzarioză, septorioză și rugina galbenă, în centrul Transilvaniei. Produsul Property combate fuzarioza, pătarea în ochi și, în special, făinarea. Recomandăm să se facă tancul mix, în amestec cu alte pesticide, de obicei cu triazoli mai noi sau cu strobilurină, astfel plaja de control va fi mult îmbunătățită. De asemenea, la primul tratament la cereale păioase se face amestec cu produse de contact, gen clorotalonil sau folpet pentru septorioză. Este o practică larg răspândită în vestul Europei, la noi mai puțin. Septoria este o boală foarte problematică în Vest. Cu timpul o să vină probabil și la noi aceleași probleme, și atunci, pentru a controla cu eficacitate îmbunătățită septoria, se face amestec dintre chlorothalonil cu produs sistemic gen piriofenonă sau folpet plus piriofenonă, substanța activă din produsul Property. În Vest sunt deja readymix-uri între produse de contact și sistemice. Încet, încet așa ceva se va face și la noi”, detaliază reprezentantul Belchim.
La cultura porumbului, produsele Samson 6 OD și Temsa se pot aplica la o singură trecere, cu plajă mare de aplicare, de la 2 la 8 frunze. Specialiștii Belchim recomandă aplicarea la 4-6 frunze. În felul acesta, se acționează atât asupra buruienilor monocotile anuale și perene, cât și a buruienilor dicotile problemă. „Acest amestec are marele avantaj că este foarte selectiv cu porumbul. Aplicând erbicide târziu la porumb putem produce fitotoxicități, accidente. Mezotriona s-a dovedit a fi substanța activă cea mai selectivă, se poate aplica până la 8 frunze. Acest amestec poate fi aplicat inclusiv în loturile semincere”, mai spune Călin Baciu.
Pentru porumb, Belchim recomandă pentru aplicare post-emergentă, într-o singură trecere, de la 2 la 8 frunze (în general 4-6 frunze), următoarele amestecuri de produse:
• Samson 6 OD (0,5-0,6 l/ha) Â Temsa (1,5 l/ha)
• Onyx (0,75 l/ha) Â Temsa (1,5 l/ha)
• Samson 6 OD (0,5-0,6 l/ha) Â Onyx (0,5-0,6 l/ha) Â Temsa (1,5 l/ha)

 

PRODUSE PENTRU AGRICULTURA DE PRECIZIE
Samson 6 OD este un erbicid postemergent pentru porumb, cu substanța activă nicosulfuron 60 g/litru și formulare „oil dispersion”. „Aceasta înseamnă că solventul substanței active este un ulei. La competiție este un ulei sintetic, iar la noi este un ulei vegetal. În felul acesta, asigurăm o acoperire și o aderență la suprafața limbului foliar mult mai bună. Produsul mai are doi coformulanți, secret de serviciu, care îmbunătățesc permeabilitatea frunzei. Practic, cantitatea și viteza de substanță activă care se transferă în interiorul buruienii este mai mare”, explică reprezentantul Belchim.
Noua formulare îi conferă acțiune rapidă, rezistență optimă la spălare și eficacitate ridicată chiar și în condiții de secetă. Samson 6 OD este singurul erbicid omologat la porumb pentru combaterea Agropyron repens și este compatibil cu alte erbicide.
Produsul realizat de Belchim Crop Protection este disponibil în România de patru ani, dar cotă mare are de anul trecut. „Fermierii au conștientizat și trec de la agricultura extensivă la agricultura de precizie, deci punct ochit, punct lovit. Este un concept nou, mai ales că se așteaptă restricționarea cantității de nicosulfuron folosită la unitatea de suprafață, restricții care toate vin de la Uniunea Europeană. Din aceste considerente, lumea începe să facă agricultură calitativă, care sigur va aduce profituri mai bune decât cea cantitativă. Este o schimbare de mentalitate și sigur că va trebui să se producă și în țara noastră”, spune Călin Baciu.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →