Noutăți Caussade în 2017 - Revista Ferma
4 minute de citit

Noutăți Caussade în 2017

Dacă ne referim strict la cultura porumbului, putem constata că în prezent portofoliul Caussade Semences cuprinde 17 nume de hibrizi, dintre care doi sunt oferiți în premieră anul acesta.

Două nume noi în oferta pentru porumb
Una dintre noutăți este Forsili CS, hibrid semitimpuriu, cu bobul semisticlos. Având un potențial furajer excelent pentru grupa sa de maturitate (FAO 280), acesta poate fi utilizat atât pentru producția de boabe, datorită numărului mare de boabe pe știulete, cât și ca porumb siloz, deoarece dispune de un foliaj foarte bogat. Este recomandat a fi cultivat în special în zonele colinare sau de podiș din Transilvania, Moldova și Muntenia, unde perioada de vegetație este mai scurtă, dar și în zonele de câmpie unde se urmărește eliberarea rapidă a terenului pentru înființarea culturilor de toamnă. Datorită geneticii avansate, prezintă o toleranță ridicată la secetă și la arșiță, precum și o rezistență bună la cădere. Densitatea recomandată la semănat este de 66.000-70.000 boabe germinabile pe hectar în cazul culturilor neirigate, respectiv 72.000-75.000 b.g./ha în varianta irigată.

Nicu Vatca
Cealaltă noutate anunțată pentru sezonul 2017 la cultura porumbului este Chamberi CS, un hibrid timpuriu din grupa FAO 300, cu bobul dentat. Acesta răspunde bine la tehnologii intensive, are un caracter „stay green” remarcabil și un randament excelent în diferite condiții pedoclimatice. De asemenea, poate fi folosit atât pentru boabe, cât și pentru producerea de porumb siloz, având un rahis subțire și un port erect al frunzelor, fapt ce îi conferă capacitatea de a suporta bine condițiile de stres hidric. Este tolerant la secetă și la arșiță, dar se remarcă și printr-o rezistență excelentă la cădere. Aria de favorabilitate termică este aceeași ca la Forsili CS, singura diferență apărând la densitatea la semănat în regim neirigat, respectiv 65.000-68.000 b.g./ha.

Marbelia CL – între primii trei hibrizi la nivel național
Pe lângă aceste două noutăți promițătoare (în parcelele pe care au fost testați acești hibrizi s-au obținut producții peste medie), Nicu Vâtca, reprezentantul zonal al companiei Caussade, le-a vorbit fermierilor arădeni și despre hibrizii de porumb deja consacrați, după care a venit cu informații de interes pentru cultivatorii de floarea-soarelui. Aici, desigur, vedetă a fost Marbelia CL, un hibrid aflat în al doilea an de comercializare, care încă de la început și-a dovedit potențialul productiv. De altfel, acesta se află între primii trei hibrizi la nivel național din punct de vedere al randamentului. Este un hibrid semitimpuriu de talie medie-înaltă, integrat în sistemul de producție Clearfield, cu un conținut ridicat de ulei și pretabil a fi semănat la densități mari. Având un comportament excelent în condiții de secetă, Marbelia se caracterizează printr-o rezistență genetică la mană și o toleranță bună la bolile specifice florii-soarelui. Se pretează a fi cultivat în Câmpia de Vest, sudul țării, Dobrogea și sudul Moldovei.
Oferta Caussade pentru sezonul 2017 mai include alți patru hibrizi, și anume Klarika CL (cu conținut ridicat de acid oleic), Fushia CL, Imeria CS și Europa CLP.

 

SĂMÂNȚĂ PRODUSĂ ÎN ROMÂNIA SE VINDE BINE ÎN ALTE ȚĂRI
România este o piață de interes major pentru compania multinațională de origine franceză, atât din punct de vedere al desfacerii, cât și al producției. Pentru că unul din șase saci de sămânță certificată Caussade comercializată la nivel internațional este produs la stația de procesare din Alexandria.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →