Noul fungicid Copperfield®. Victorios contra cercosporiozei - Revista Ferma
4 minute de citit

Noul fungicid Copperfield®. Victorios contra cercosporiozei

Sfecla de zahar Kwzida Agro_b


Simptome și importanță economică a atacului

Frunzele infestate cu cercosporioza (Cercospora beticola) manifestă leziuni circulare maronii, cu un inel roșiatic în jur. Pe măsură ce boala progresează, petele se unesc și apar leziuni necrotice de mari dimensiuni, ce determină uscarea frunzelor. Simptomele apar mai întâi pe frunzele mature, dar și frunzele tinere pot fi afectate, dacă boala se intensifică.

atac de cercosporioză la sfecla de zahăr 2_b

 FOTO: urmele atacului de cercosporioză la sfecla de zahăr

Atacarea sistemului foliar conduce la scăderea dramatică a calității producției, prin diminuarea cantității de sucroză, până la 50% în cazurile mai grave. De asemenea, materia obținută prin prelucrare are un grad crescut de impuritate, ceea ce face mai complicat procesul de extracție a sucrozei, cu un randament scăzut. În plus, rădăcinile infestate prezintă risc mai crescut de putrezire în timpul depozitării.

atac de cercosporioză la sfecla de zahăr 1_b

FOTO: urmele atacului de cercosporioză la sfecla de zahăr


Managementul cercosporiozei

Pentru reducerea infestărilor și a daunelor se practică:

1. Practici agricole specifice:

  • rotația culturilor;
  • managementul buruienilor;
  • lucrări ale pământului care să reducă gradul de infestare.

urmele atacului de cercosporioză la sfecla de zahăr_b

Foto @Adobe Stock: urmele atacului de cercosporioză la sfecla de zahăr

2. Aplicarea de fungicide

Când măsurile de prevenție nu au dat roade, este necesar să interveniți cu produse pentru controlul cercosporiozei. Este foarte important ca acesta să fie ales pe criterii de eficiență sporită, așa cum este fungicidul Copperfield®, singurul produs pe bază de cupru cu omologare la sfeclă de zahar contra cercosporiozei. Ionii de cupru ce rezultă în urmă aplicării reacționează cu proteinele din ciupercile dăunătoare, ceea ce conduce la distrugerea anumitor enzime și la moartea celulelor patogenilor.

urmele atacului de cercosporioză la sfecla de zahăr 2_b

 Foto @Dreamstime: urmele atacului de cercosporioză la sfecla de zahăr

 

Beneficiile Copperfield® pentru cultura de sfeclă de zahăr

Eficacitatea unui fungicid pe bază de cupru depinde de concentrația acestui element, precum și de dimensiunile particulelor de cupru. În cazul Copperfield®, aceste ținte sunt atinse: produsul conține oxiclorură de cupru în suspensie apoasă 380 g/l, ceea ce înseamnă o cantitate de cupru metalic de 350 g/kg. Dimensiunea particulelor de cupru din Copperfield® este optimă, ceea ce determină reacții puternice cu metaboliții patogenilor. Astfel, combaterea cercosporiozei se realizează cu un randament ridicat. De asemenea, datorită dimensiunilor particulelor, procesul de fotosinteză nu este periclitat, așa încât noul produs susține obținerea unei producții de calitate.

 

Alte beneficii ale fungicidului Copperfield®:

Formulare lichidă:  produsul este extrem de miscibil, iar soluția obținută este foarte omogenă.

Eficiență sporită: oxiclorura de cupru oferă o acoperire uniformă, superioară altor formulări pe bază de cupru.

Viteză și persistență: oxiclorura de cupru oferă echilibru între viteza de acțiune și persistența pe suprafața foliară. Beneficiile se observă rapid, iar pulverizarea are efect de durată.

Utilizare facilă: Copperfield® nu necesită neutralizare.

Substanță activă cunoscută: modul de utilizare este cunoscut, iar formularea crește eficiența aplicării.

Copperfield® este a 2-a denumire comercială a fungicidului Flowbrix®.

Atacurile încep în condiții de minimum15°C (ideal 25°C) și o umiditate a aerului de cel puțin 60%. Infestarea se face, ca și în cazul altor ciuperci, prin vânt, picături de ploaie sau provenite din irigații, insecte dar și instrumente și utilaje infestate.

Prima etapă de infestare este invizibilă cu ochiul liber: se produce germinarea, iar hifele pătrund prin stomate și se răspândesc printre celulele frunzei. Ulterior, ciuperca produce fitotoxine și alte substanțe ce provoacă necroza celulelor. Din acest moment, boala devine vizibilă, adică apar cercurile maronii specifice. Ionii de cupru din Copperfield® vor intra în reacție cu proteinele din ciupercă și vor provoca moartea acestora.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →