Versiunea revizuită a regulilor UE privind emisiile industriale a intrat în vigoare săptămâna aceasta, vizând mai multe tipuri de exploataţii zootehnice decât legislaţia anterioară.
Potrivit Comisiei Europene, directiva, botezată ca DEI 2.0, se aplică acum şi „celor mai poluante ferme de porci şi păsări de curte”, care sunt responsabile pentru aproximativ 30% din emisiile totale de amoniac ale Uniunii Europene.
Măsurile se aplică fermelor de creştere a suinelor cu peste 350 UVM, aproximativ echivalentul a 1.100 de porci adulţi sau 700 de scroafe pentru reproducţie. Fermele în care animalele sunt crescute în sistem ecologic sau îşi petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber sunt în continuare scutite de aplicarea acestei reglementări.
Reguli mai stricte pentru găinile ouătoare
Pentru crescătorii de păsări de curte, Directiva privind emisiile industriale (DEI) prevede un prag de 280 UVM sau 40.000 pui de carne. În schimb, fermele producătoare de ouă se confruntă acum cu reglementări mai stricte, începând de la 21.400 de găini ouătoare.
Iniţial, Comisia a propus includerea vitelor în legislaţie, dar Parlamentul European a exclus-o din textul final în timpul negocierilor cu statele membre UE. Cu toate acestea, Comisia va raporta cu privire la combaterea poluării din fermele de bovine, care reprezintă 50% din emisiile de metan ale UE şi 25% din emisiile sale de amoniac, până la sfârşitul anului 2026.