Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va elabora o nouă strategie de combatere şi control a pestei porcine africane (PPA), cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care va trebui asumată de toate instituţiile implicate, dar şi de fermieri şi industrie, a declarat preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, la conferinţa organizată de Asociaţia Română a Cărnii (ARC), la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţare.
Şeful ANSVSA îşi doreşte ca planul să fie finalizat până la începutul lunii ianuarie 2020, cel târziu, astfel încât acesta să poată fi prezentat ministrului Agriculturii pentru a se asigura finanţarea.
Chioveanu a mai anunţat că, în 2020, vor fi create două zone pilot în jurul unor mari ferme comerciale, astfel încât, la sfârşitul anului viitor „să albim câteva zone din România, iar în cinci ani să reuşim, uşor-uşor, să avem zone libere de pestă porcină africană”.
ARC: Unele gospodării fac concurenţă neloială producătorilor
Medicii veterinari de liberă practică trebuie implicaţi direct în supravegherea gospodăriilor populaţiei, în condiţiile în care, la ultimul episod de PPA, ei au fost „un fel de spectatori”, pe teren fiind doar veterinarii de la direcţiile sanitare-veterinare, a afirmat Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Aceasta a mai spus că este nevoie de sancţiuni drastice pentru cei care nu declară animalele. „Să se termine cu sămsăritul şi cu toate animalele şi porcii tăiaţi prin curţi, purtaţi în portbagaje. Unul care are acasă 50 de porci face concurenţă neloială producătorilor, fermierilor care muncesc, care plătesc taxe şi impozite la stat şi lucrează conform legii”, a spus Dana Tănase, citată de Agerpres.
Potrivit datelor prezentate de ARC, România pierde anual în jur de 900.000 de porci, în condiţiile în care efectivele matcă au scăzut cu aproape 35.000 de scroafe de la începutul epidemiei de PPA.
Doar 2 judeţe „albe” pe harta PPA
Potrivit datelor ARC, România a rămas doar cu două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, care nu sunt „în roşu” pe harta emisă la nivel european privind evoluţia PPA.
În 10 decembrie 2019, erau active 709 focare de PPA (dintre care 11 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii de tip A) în 254 de localităţi din 28 de judeţe. În alte şapte judeţe erau doar cazuri la mistreţi.
În total au fost eliminaţi 540.591 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.379 de cazuri la mistreţi, potrivit ANSVSA.
Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla anul viitor
Preţul cărnii de porc s-ar putea tripla anul viitor, pentru că aproape jumătate din proteina acestei planete a dispărut din cauza pestei porcine africane, susţine preşedintele ARC, Radu Timiş. „Problema nu este cât costă, ci dacă vom găsi carne de porc. (…) Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producţie. (…) Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România este undeva la 4 euro, ca medie, la raft. Ce se va întâmpla la anul cu industria noastră?”, a spus Radu Timiş.
În opinia sa, România trebuia să rezolve deja mai multe măsuri urgente pe care le-a trasat Comisia Europeană: circulaţia porcului, limitarea la maximum 5 porci în gospodăriile populaţiei şi trasabilitatea de la abator. Preşedintele ARC a subliniat că epidemia de PPA a fost amplificată şi de mişcarea liberă a animalelor, mai ales a mistreţilor.
Polonia: Armata şi poliţia ar putea vâna mistreţii
Ministrul Agriculturii din Polonia, Jan Krzysztof Ardanowski, a propus ca armata şi poliţia să aibă dreptul de a vâna mistreţii pe scară largă în zonele afectate de pesta porcină africană (PPA), pentru a combate extinderea epidemiei în vestul ţării, spre graniţa cu Germania.
PPA a apărut anul trecut în estul Poloniei. 180.000 de porci mistreţi au fost vânaţi pentru a ţine sub control situaţia. Cu toate acestea, virusul a fost identificat recent la un mistreţ mort şi în vestul ţării, la cca. 110 km de graniţa cu Germania.
România: Turmă de mistreţi prin oraş
La începutul lunii decembrie, o turmă de 15-20 de porci mistreţi s-a plimbat câteva ore prin oraşul Suceava, în timp ce alţi doi mistreţi au produs daune în parcul din apropierea campusului universitar din localitate. Alarma a fost dată abia când turma de mistreţi a ajuns în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, de unde animalele au fost gonite de jandarmi.
MODIFICĂRI LA LEGEA VÂNĂTORII
Camera Deputaţilor, care este for decizional, a adoptat, pe 11 decembrie 2019, proiectul de modificare a Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.
Proiectul prevede modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de animalele sălbatice de interes cinegetic, precum şi acordarea de despăgubiri victimelor atacurilor urşilor şi mistreţilor.
Vânătoarea de urgenţă a mistreţilor, pentru combaterea pestei porcine, prin folosirea luminii farurilor sau a dispozitivelor luminoase nu va mai fi incriminată ca infracţiune.
De asemenea, nu va fi considerată vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
Pentru a produce efecte, noua lege trebuie promulgată de preşedintele ţării.
Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)