Noile tractoare TAG - Revista Ferma
4 minute de citit

Noile tractoare TAG

irum1 mareee m Noile tractoare TAG

Practic, în acest moment, ţara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte tehnica agricolă, cu un deficit de peste 300.000 de tractoare. Datele statistice indică faptul că, în medie, un tractor românesc are în exploatare o suprafaţă de 110 hectare, de aproape opt ori mai mare decât media UE, estimată la 14,24 hectare. Acesta a fost unul dintre argumentele care l-au convins pe Mircea Oltean să investească în domeniu…

IRUM Reghin ar putea rezolva în câţiva ani criza tehnologică din agricultura românească, odată cu lansarea pe piaţă a tractoarelor cu licenţă Belarus. După ce a trăit mulţi ani experienţa producerii de tractoare forestiere, compania mureşeană atacă acum un segment de piaţă mult mai vast şi mai pretenţios în acelaşi timp.

Asocierea cu gigantul est-european Belarus MTZ nu este deloc întâmplătoare, ţinând cont de cerinţele fermierilor români, care acordă o importanţă deosebită costului de achiziţie. Astfel, IRUM Reghin propune o gamă de tractoare accesibile ca preţ, dar în acelaşi timp performante. Cel mai ieftin model costă în jur de 18.000 de euro! În funcţie de putere, dotări şi alte accesorii, se poate ajunge până la 30.000 de euro.

Cumpărătorul beneficiază de doi ani garanţie sau 1.500 ore de funcţionare şi service asigurat.
„Producerea unui tractor agricol de la zero este un lucru complicat şi nu e la îndemâna oricui, dar ceea ce se produce la Reghin corespunde reglementărilor Uniunii Europene vizavi şi de stagiile de poluare”, a precizat Mircea Oltean (foto), directorul general al SC IRUM SA Reghin care, alături de soţia sa Violeta şi de fiul Andrei, a pus bazele uneia dintre cele mai solide afaceri din ţară.

„Beneficiind de tehnologia şi know-how-ul Belarus şi al inginerilor noştri, noua gamă de tractoare agricole (botezată TAG – n.r.) va fi în măsură să suplinească nevoile agricultorilor din România, fiind un utilaj la fel de robust şi simplu de utilizat şi întreţinut ca şi predecesorul său forestier TAF”, susţine managerul.

Piesele fabricate la Minsk vor fi asamblate la Reghin, unde vor ieşi de pe banda de producţie cinci modele: TAG 920.4, TAG 952.3, TAG 952.4, TAG 1025.3 şi TAG 1025.4, de 84, 95, respectiv 110 cai putere. Noua linie de asamblare a fost inaugurată în mod oficial la mijlocul lunii octombrie, în prezenţa ambasadorului statului Belarus la Bucureşti, Serghei Molunov, reprezentanţi ai companiei Belarus MTZ, prefectul judeţului, Marius Paşcan, primarul Reghinului, Nagy Andras, şi alte oficialităţi locale.

 

500 de unităţi au fost asamblate în 2010

Toate tractoarele se încadrează în clasa 1.4 de tracţiune, cu transmisia integrală 4×4, direcţie hidrostatică, frână de serviciu şi de parcare cu discuri multiple, acţionată mecanic. Instalaţia hidraulică e prevăzută cu control automat de forţă şi poziţie şi mecanism de suspendare în 3 puncte de categoria II.

Cabina beneficiază de încălzire interioară, nu are climă, dar există şi această opţiune. Tractorul poate fi echipat cu braţe încărcătoare frontale. În agregat cu diverse maşini şi utilaje specializate, purtate, semipurtate sau tractate, tractorul TAG poate executa o gamă largă de lucrări în agricultură, silvicultură şi transporturi.

Potrivit estimărilor, la Reghin au fost asamblate anul trecut circa 500 de tractoare TAG, iar din 2011 numărul de unităţi care vor ieşi de pe poarta fabricii mureşene se va dubla. Din luna aprilie, când a demarat de fapt colaborarea cu Belarus Tractor, la Reghin au fost asamblate peste 60 de tractoare agricole, din care au sfert au fost deja vândute, iar restul sunt contractate.


IRUM – „TRAGE ŞI FACE”

IRUM Reghin a fost fondată în anul 1953. Iniţial a produs construcţii metalice, iar din 1970 a început producţia de tractoare forestiere TAF, fiind singura firmă românească producătoare în acest domeniu.

După privatizarea integrală, moment consemnat în urmă cu 11 ani, compania mureşeană a trecut prin faze succesive de modernizare şi retehnologizare, calificare a forţei de muncă şi extindere a capacităţii de producţie. A continuat să producă celebrele TAF-uri, iar din acest an a intrat şi pe piaţa tractoarelor agricole.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →