4 minute de citit

Noi reguli la fertilizarea în ferestrele iernii

Conform actelor normative aflate în vigoare până în vara aceasta, aplicarea de îngrăşăminte în terenuri deschise era complet interzisă în perioada 15 noiembrie – 15 martie, în toate zonele ţării. Nerespectarea acestei prevederi atrăgea după sine penalizări legate de plata subvenţiilor.

 

Ce s-a schimbat!

În vara acestui an, a avut loc o importantă modificare. Conformarea la Codul de bune practici agricole (CBPA) a fermierilor a devenit voluntară. Obligatorie a rămas doar respectarea Programului de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole (PA).

Printre alte importante modificări pe care le aduce acest document este şi aceea că permite aplicarea fertilizanţilor chimici şi pe perioada iernii.

 

E interzisă folosirea îngrăşămintelor organice

Noul PA menţine în continuare perioade de interdicţie a aplicării de îngrăşăminte organice pe perioada iernii. Ca o noutate, aceste intervale de timp sunt diferite, în funcţie de unităţile de relief.

Încadrarea localităţilor pe diferite unităţi de relief se poate verifica în Anexa 3 a PA, disponibil AICI!

Noutatea adusă este aceea că se permite aplicarea de îngrăşăminte chimice la culturile de toamnă, precum şi la înfiinţarea celor extra-timpurii, chiar şi în perioada de interdicţie.

 

Un ajutor pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

Aşa după cum autorii PA lasă clar să se înţeleagă, motivul pentru care a fost acordată această derogare îl constituie schimbările climatice.

• În ultimii ani s-a observat că în timpul iernii există perioade în care temperaturile cresc destul de mult peste 5oC iar soarele străluceşte intens. Această vreme, asociată cu umezeala existentă în sol, face ca grâul, orzul, ca şi alte culturi de toamnă, să intre într-un episod de dezvoltare. Or, în acest context, o cantitate de fertilizanţi este tot ce poate fi mai bun. Cerealele, în perioada de înfrăţire, au mare nevoie de acest aport de azot.

• Pentru rapiţă este un ajutor binevenit, care o ajută să suporte mai bine perioadele geroase.

• Pe păşuni, de asemenea este binevenită câte o astfel de fertilizare. Primăvara, devreme, şi culturile furajere, precum lucerna şi trifoiul vor reacţiona foarte bine la un astfel de tratament. Perioada de recoltare, în această situaţie, poate fi grăbită cu până la două săptămâni!

• Iar despre culturile care se înfiinţează foarte timpuriu este de prisos să mai discutăm. Dezvoltarea acestora era lentă până la jumătatea lunii martie, când, în sfârşit, puteau să beneficieze de un aport de fertilizanţi.

Foto de impact CANVA_b 

Aplicare cu discernământ

Nu trebuie scăpat din vedere că, pe timpul iernii, perioadele lipsite de precipitaţii şi însorite sunt destul de scurte. De obicei, ele sunt urmate de perioade cu ploi, ninsori, îngheţ, etc. Aceasta înseamnă că:

1. Aplicarea îngrăşămintelor pe timpul iernii trebuie să se facă cu multă băgare de seamă. În primul rând, trebuie să se determine faza de dezvoltare a plantelor, astfel încât să se stabilească exact dacă fertilizarea este necesară sau este doar un moft „pentru că e voie”.

2. Apoi trebuie urmărită prognoza meteo pentru zilele următoare. Dacă se anunţă precipitaţii, atunci fertilizarea poate deveni primejdioasă. Îngrăşămintele aplicate vor fi duse de apa din precipitaţii fie în pânza freatică şi de acolo vor ajunge în fântâni, fie în apele de suprafaţă. Pe lângă o cheltuială inutilă, fermierii se vor alege şi cu o poluare!

 

Regulile de aplicare se respectă strict!

Și în timpul sezonului rece, respectiv a perioadei de interdicţie, trebuie respectate cu stricteţe regulile de aplicare a fertilizanţilor:

• În conformitate cu prevederile Articolului 12 din PA, nu trebuie să se lucreze cu material cu bulgări sau cu granulaţie mai mare decât cea de fabricaţie şi să nu se lucreze dacă umiditatea aerului este mai ridicată, pe ceaţă sau burniţă. Se vor utiliza doar îngrăşăminte uscate.

• De asemenea, se impune adoptarea unei maxime prudenţe atunci când terenul agricol prezintă fenomenul de scurgere de suprafaţă. Riscul de poluare este maxim atunci când terenul este saturat de apă sau îngheţat – motiv pentru care aplicarea în aceste condiţii este interzisă.

În concluzie, această nouă facilitate, de a aplica îngrăşăminte şi pe timpul iernii, trebuie privită cu toată responsabilitatea!

           

Cantitatea maximă de azot care poate fi aplicată în sezonul rece este de 50 kg s.a./ha. Această cantitate urmează a fi inclusă şi ea în calculul cantităţii anuale de azot s.a./ha, care nu are voie să depăşească 170 kg!ROBOTUL FERMY, specialist Agricultura 4.0

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →