NO TILL este profitabil dacă este executat corect - Revista Ferma
5 minute de citit

NO TILL este profitabil dacă este executat corect

spartan m NO TILL este profitabil dacă este executat corect

Însămânțarea directă este un subiect care trezește mari emoții și este chiar frustrant să auzi pe cineva care confundă însămânțarea directă cu ceea în miriște, cunoscută și sub denumirea de No Till (zero lucrări).

Sunt semănători care realizează un pat germinativ înaintea discurilor de însămânțare, dislocând o cantitate considerabilă de sol, și sunt semănători care plasează sămânța direct în miriște și nimic altceva. Sunt două sisteme complet diferite. Iar cel din urmă are la bază sistemul NO TILL sau zero lucrări.

No Till – este un concept care are la bază plasarea semințelor direct în miriște, fără a disturba solul cu alte utilaje. În concluzie avem mai puține lucrări, economisim carburant, timp, forță de muncă, echipare, etc. Într-adevăr, sistemul îmbunătățește calitatea solului, iar datorită resturilor vegetale rămase pe sol de la cultura precedentă, se menține umiditatea și totodată răcorește pământul, asta dacă avem un management bun al deșeurilor vegetale. Cu acest sistem reducem eroziunea solului și va dispare fenomenul de pulbere de vânt, evaporarea apei, distrugerea structurii solului și compactizarea acestuia.


Până aici, toate bune! Dar cu producția, cum rămâne?

Producția în primul an de No Till nu va suferi o modificare semnificativă, iar fermierul va fi mulțumit de investiția făcută. Modificări majore se vor semnala din al treilea an, atunci când fermierul probabil se va îndoi de eficiența sistemului No Till și este posibil să renunțe la acesta. Din al patrulea an se vor vedea semne de îmbunătățire, producția obținută ajungând la nivelul producției anului al doilea de tehnologie No Till.

De ce acest interval? Pentru că în toată această perioadă solul își reface structura, se formeză straturile și se creează stratul superior bogat în nutrienți.

Un alt aspect negativ ar fi utilizarea masivă a chimicalelor în lupta cu buruienile, dar și acest lucru poate fi ameliorat folosind „cover crops” – culturi de acoperire utilizate între culturile principale.
La ora actuală, peste 100 milioane hectare de pe întreg mapamondul sunt lucrate în sistem No Till! În concluzie, sistemul No Till POATE fi profitabil, DACĂ este executat corect!

 

Great Plains și No Till – Harvest starts here!

O recoltă bogată începe de la înființarea acesteia, acesta este principiul pe care se bazează constructorul american Great Plains. Great Plains Manufacturing a cercetat și implementat acest sistem în utilajele pe care le produce. La ora actuală, Great Plains propune o gamă variată de semănători mecanice și pneumatice No Till dar și semănători de precizie pentru plante prășitoare, utilizabile în sistem No Till.

Semănătoarea Spartan 607 este prima semănătoare Great Plains care a fost utilizată în România. La demonstrațiile organizate anul trecut de către Titan Machinery, dealerul Great Plains în România, Spartan 607 și-a demonstrat capacitățile de semănătoare No Till, aceasta fiind testată în diferite regiuni ale României după recoltarea grâului, direct în miriște.

Cu o lățime de lucu de șase metri și dotată cu două buncăre de aproximativ 3.000 l fiecare, Spartan 607 poate livra semințe și fertilizant concomitent, pe aceeași infrastructură sau, la cererea clientului, poate fi dotată cu un sistem secundar de dozare pentru fertilizare. Acest sistem permite dozarea individuală a seminței și a fertilizantului, acesta din urmă fiind distribuit pe o altă tubulatură și plasat în spatele semințelor.

Ce face ca Spartan să fie o semănătoare pur No Till sunt secțiile de însămânțare, care au o forță de apăsare de maxim 250 kg/forță pe discul conducător, iar pentru o bună repartizare a presiunii pe secții, Spartan 607 dispune și de un sistem hidraulic de transfer al greutății pe toată suprafața de lucru.

O altă caracteristică a sistemului No Till prezentă pe semănătoarea Spartan sunt discurile Turbo Blades. Cu un design special, acestea sunt montate în fața secțiilor de însămânțare și au rolul de a elibera tensiunea din sol înaintea secțiilor de însămânțare, creând o zonă cu disturbare scăzută.

Greutatea semănătorii este susținută de roțile de transport poziționate sub buncărele de semințe, zona de prelucrare este separată de zona de însămânțare și de aceea poate copia conturul terenului, având o mobilitate de 10 grade în jos și 15 grade în sus dar și o flotație față-spate de 15 grade.

În transport, aripile se pliază vertical, încadrându-se astfel în legislația rutieră, având un gabarit de doar trei metri. Chiar dacă este o semănătoare relativ masivă, ajungând până la o greutate de 15.000 kg, Spartan 607 are nevoie de o putere a tractorului de doar 180 CP, chiar și pentru utilizarea ei direct în miriște.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →