Neonicotinoidele, reginele de import şi apa chioară - Revista Ferma
3 minute de citit

Neonicotinoidele, reginele de import şi apa chioară

„Derogările europene la folosirea neonicotinoidelor sunt până în 2018. De ce? Pentru că EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară n.r.), care se ocupă de aşa ceva, încă nu a găsit dovezi că folosirea neonicotinoidelor ar influenţa moartea albinelor! Restul sunt speculaţii! Întotdeauna trebuie să fie vinovat cineva, nu ne vedem greşeala niciodată. Dar nu ăsta este motivul pentru care, ştiind că produsul respectiv are o valabilitate şase luni de zile îl dai în pământ într-o cantitate infimă, moare albina! Pe timpul celălalt, când mirosea de la 20 km că s-a făcut erbicidarea ori s-au aplicat tratamente cu pesticide de era câmpul alb de atâta Detox sau de DDT sau ce mai foloseam noi, atuncea erau şi albine”, a susţinut Laurenţiu Baciu.

baciu albine neonicotinoide_b

Acesta a continuat: „Ca să nu mai spun că din datele pe care le are Institutul Naţional de Statistică, în 2007, în România erau vreo 980 mii de familii de albine şi în 2014, circa 1,3 milioane; practic în şapte ani de zile s-a dublat numărul de albine. Ca să ne împăcăm unii cu alţii trebuie să înţelegem că noi, agricultorii şi apicultorii, trebuie să trăim într-o simbioză perfectă. Noi mai avem soluţia de a cultiva plante nemelifere, hibrizi nemeliferi, nu ştiu dacă îi convine cuiva, cred că ar trebui să înţelegem şi să nu facem caz pe un lucru pe care, de fapt, nu-l stăpânim!”

„Din lăcomie aţi stricat ce aţi avut bun!”
Preşedintele LAPAR reprodus textual o discuţie avută cu un om de afaceri din Hexagon.
„La un Forum la care am fost eu acum vreo trei săptămâni la Reims, în Franţa, un francez, care este foarte bine cunoscut în România şi care are o afacere pe la Vatra Dornei, a venit la mine şi îmi zice (reproduc textual):Domnule, vă spun eu de ce vă mor albinele! Ştiţi ce aţi făcut voi? Din lăcomie aţi stricat ce aţi avut bun! Voi aţi avut acea albină carpatină (Apis Mellifera Carpatica sau albina românească n.r.) foarte bine adaptată în condiţiile României – şi care îi făceai baie în erbicid şi nu păţea nimica – şi aţi adus regine din nu ştiu unde cu nu ştiu ce potenţial de producţie ridicat şi aţi sensibilizat specia respectivă!”

Albinăritul şi stupul cu apă chioară
„Acuma ca şi în agricultură, că tot se spune că se pricepe toată lumea, s-au apucat mulţi de albinărit că au auzit că este frumos şi se câştigă; dar nu toţi fac şi tehnologie! Şi mor albinele din alt motiv, dacă le dai acolo o apă chioară pe timp de iarnă, e normal, că ajung acum la rapiţă, ele mor muncind că nu au energie suficientă”, a explicat Laurenţiu Baciu.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →