Nemţii se gândesc deja la viitoarea PAC - Revista Ferma
3 minute de citit

Nemţii se gândesc deja la viitoarea PAC

Chiar dacă perioada actuală de finanţare a schemei de subvenţii pentru agricultură a Uniunii Europene a demarat abia în ianuarie, dezbaterile cu privire la următoarea generaţie de fonduri PAC, începând din 2028, sunt deja la orizont, se arată într-un articol de analiză publicat de Euractiv.

Primele idei pe această temă din partea Comisiei Europene sunt aşteptate la începutul anului viitor, înaintea alegerilor din mai 2024, care vor schimba componenţa Parlamentului European şi vor pune capăt mandatului actualului cabinet al Comisiei, condus de preşedintele Ursula von der Leyen.

 

Se caută alianţe


Cem_Özdemir_b

Autorităţile de la Berlin, însă, sunt deja cu un pas înainte în ceea ce priveşte planificările bugetare viitoare. „Acum este momentul să ne gândim la PAC după 2027”, a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir (foto), după o întâlnire cu omologii săi regionali, adăugând că este „important ca statul federal (german) şi regiunile să-şi aducă viguros interesele la Bruxelles împreună”. La rândul său, Silvia Bender, un oficial de rang înalt al ministerului, a confirmat, de asemenea, că guvernul este deja în discuţii cu mai multe alte ţări din UE, inclusiv Franţa, Spania, Irlanda, Ţările de Jos şi Danemarca, cu privire la abordarea viitoarelor subvenţii agricole.

 

Sfârşitul plăţilor directe?


În ceea ce priveşte Germania, abordarea ar trebui să fie una de „bunuri publice pentru bani publici”, a subliniat Özdemir. În loc să fie plătite fonduri pe hectarul cultivat, toate subvenţiile ar trebui să fie legate de furnizarea de servicii de care să beneficieze mai larg societatea, cum ar fi măsurile climatice, de sănătate sau de mediu, a spus oficialul. În prezent, mare parte din bugetul PAC este destinat aşa-numitelor plăţi directe care alocă fonduri exploataţiilor agricole, bazate în mare parte pe suprafeţele cultivate. „Vrem să înlocuim complet plăţile directe cu un astfel de principiu de bunuri publice”, a remarcat şi Bender.

noua PAC - CANVA_b 

CE SUNT BUNURILE PUBLICE?


În acordul său de coaliţie din noiembrie 2021, guvernul german s-a angajat deja să promoveze un sistem care să elimine plăţile directe, recompensând în schimb „serviciile climatice şi de mediu”. Totuşi, punctele de vedere diferă cu privire la întrebarea ce anume ar trebui să fie considerat serviciu public. În timp ce, în prezent, securitatea alimentară este consacrată drept obiectivul numărul unu al PAC, alte obiective precum protecţia climei şi a mediului ar trebui să fie în centrul atenţiei, a indicat Bender. Dar pentru alţii, producerea de alimente şi, implicit, contribuţia la securitatea alimentară, este deja un serviciu public în sine. Conform acestei înţelegeri, plăţile bazate pe producţie sau pe suprafaţă ar putea fi compatibile cu o abordare a bunurilor publice.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →