Cel puţin asta susţin rezultatele barometrului economic pe care Asociaţia Fermierilor Germani (DBV) l-a realizat în decembrie 2022. La acel moment, doar 11% dintre fermierii chestionaţi erau dispuşi să adopte agricultura ecologică, în timp ce 1,2% ar fi spus că au decis să facă acest pas. Pe de altă parte, în decembrie 2021, conform informaţiilor DBV, 20% dintre fermieri erau interesaţi de o astfel de schimbare.
Potrivit asociaţiei fermierilor, tendinţa actuală reflectă cel mai scăzut nivel de interes pentru conversie la agricultura ecologică din decembrie 2014, când proporţia era de 10,1%. Rata de conversie organică reală a fost însă de numai 3,7% în 2022, comparativ cu 9,1% în 2018.
Ca motive pentru scăderea interesului, DBV invocă diferenţa de preţ scăzută pentru materiile prime ecologice faţă de cele convenţionale şi lipsa siguranţei vânzărilor, care este percepută a fi o mare preocupare. În cursul sondajului, 53% dintre fermieri au recunoscut că pentru a face conversia la agricultura bio aşteaptă preţuri mai mari, iar 42% vor contracte de cumpărare garantate.
Totuşi, în general, vânzările germane de alimente ecologice s-au dovedit a fi extrem de stabile anul trecut, având în vedere ratele ridicate ale inflaţiei şi pierderile salariale reale de mai puţin de -4%. Aceasta înseamnă că cea mai mare parte a avântului cererii din anii pandemiei, cu o creştere de aproximativ 25%, a fost asigurată.