Neînțelegeri între oieri: Cine să primească sprijinul cuplat? - Revista Ferma
6 minute de citit

Neînțelegeri între oieri: Cine să primească sprijinul cuplat?

euro2 m Neînțelegeri între oieri: Cine să primească sprijinul cuplat?

Din 2016, pentru a primi sprijinul cuplat (SCZ), crescătorii sunt obligați să aibă ovinele înscrise în Registrul Genealogic (RG) al rasei. Aceasta convine însă doar celor care au reușit să facă performanță. În acest fel, foarte mulți crescători vor pierde banii. România a notificat la Comisia Europeană 3,5 milioane de capete ovine/caprine pentru care poate fi acordat un sprijin de maxim 7 euro/cap. În realitate însă, efectivul înscris în RG la finalul anului 2015 este mult mai mic: în jur de 505.000 ovine și 53.000 caprine, arată datele ANZ.

 

Cine vrea derogare de la înscrierea în RG?

Ca să nu piardă banii, unii crescători de ovine au cerut deja MADR o derogare de la această condiție și pentru acest an. Dacă MADR ar fi de acord, oierii ar primi și pentru 2016 sprijinul cuplat fără obligația de a avea animalele înscrise în RG.

Sunt voci care susțin că ar fi târziu ca România să mai primească o derogare pentru acest an, din cauză că angajații MADR nu și-au făcut treaba la timp și nu au notificat Comisia Europeană. Pe de altă parte, ar umbla vorba că, în scop electoral, unii oieri ar fi primit deja promisiuni că vor putea încasa și pentru 2016 sprijinul cuplat fără să aibă animalele în RG.

În cealaltă tabără, mai mulți crescători de ovine susțin că banii trebuie dați doar pentru performanță. Chiar dacă vor fi mai puțini cei care primesc sprijinul, banii nu ar fi pierduți, ci s-ar putea împărți. Cum? Nicolae Țap-Pop, președinte Asociația OVIS Sălaj, susține că a întrebat-o pe Mia Toma, de la direcția de zootehnie din MADR, ce se întâmplă dacă în toată țara sunt numai 400.000 de capete în RG. Se împart banii la cei care au COP sau la toată lumea? „Mia Toma a spus că Regulamentul European spune că s-ar putea mări suma de la 7 euro cam de zece ori, dar nu mai mult de atât, pentru beneficiarii cu animale în COP și RG. Deci, cum procedăm?”, întreabă fermierul.

Iată câteva dintre părerile și argumentele crescătorilor de ovine, care s-au întâlnit pe 14 ianuarie la Sibiu, la o ședință de lucru convocată de Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine condus de Marcel Andrei, care susține ideea derogării de la înscrierea în RG.

Dumitru Ardelean, președinte AJCOC Sălaj, crede că SCZ trebuie să se împartă tuturor crescătorilor, pe alte criterii. Este sceptic cu privire la performanțele reale ale animalelor înscrise în COP: „COP-ul e treabă serioasă. Dar ce vorbim de Țurcană!? De la Decebal încoace, Țurcana e tot Țurcană! Selecția o face cetățeanul. (…) COP-ul cuprinde cojocul de lână sau lâna. Păi ce facem, domnule, cu lâna? Sunt pline șanțurile de lână! Carcasa la Țurcană nu prinde nici o clasă de calitate”.

Eugen Gonțea, președinte Federația Oierilor de Munte: „Până la ora actuală, COP-ul în România s-a făcut pe îmbunătățirea cojocului de lână. Dacă cineva se sesizează, toți banii se dau înapoi. Până acum au fost banii statului român, din 2015 sunt banii Comunității Europene. Deci trebuie să se meargă pe secțiune: lapte, carne, fără lână. Dacă noi nu avem cap să punem mâna pe banii de la Bruxelles, banii se duc înapoi și îi ia alt stat. Ce formulă adoptăm vizavi de COP? Le dăm celor serioși un spor, să zicem, de 5 euro în plus, căci au un efort în plus (personal, furajare, calculator ș.a.m.d.). (…) Se poate face COP la 600 de oi? Nu se poate. Să ne trezim la realitate, că-i băgăm pe acești oameni în pușcărie. Peste doi ani vine ăla de la Bruxelles și ia sânge de la mieluță și observă că nu corespunde și îți ia banii. Propun încă un an de grație și organizare, pentru că banii europeni nu se mai pot fura”.

Pavel Iovăneasă – președinte Asociația „Retezatul-Hațeg” Hunedoara:  „Trebuie să găsim o modalitate de a absorbi diferența de la numărul de oi care sunt în COP, că-s 700.000 sau un milion, până la 3,5 milioane. Să li se dea sumă celor cu COP, pentru că e munca lor, au făcut-o benevol. Dar nici ceilalți să nu ia nimic nu-i bine, să se împartă echitabil, pe o formulă agreată de toată lumea”.

Gheorghe Mihăescu, președinte „Ovitim-Miorița” Timiș se află în tabăra care susține categoric acordarea SCZ doar fermierilor cu animale în COP: „Consider că asociația reprezentativă și puternică este cea care are acreditare de la ANARZ. În zece ani am putut obține această acreditare. Acuma ne gândim că dacă se dau banii numai la cei care fac COP, noi nu mai prindem. Îmi pare rău. Acum 10 ani fiecare a avut jumătate din efectivul din prezent. Acum, turmele s-au dublat, triplat. Vedeți că nu se mai vinde marfa, produsul, nici cu 1 leu, nici cu 2? Înseamnă că e saturată piața. Dacă ni se dă o mână de ajutor pentru calitate, haideți să facem calitate! 

După statistică, în 2015, câți au făcut COP-ul până la ultimul termen, 15 decembrie? Un milion de oi, da? Cât pică dacă se împarte grămada aia de bani, 50 de euro de oaie?”

 

ÎNCĂ UN MANDAT PENTRU CONDUCEREA ROMOVIS

Pe 22 ianuarie 2016, la Sighișoara, Federația Romovis și-a ales noua conducere. Președinte a rămas Nicolae Cioranu, care conduce Asociția „Păstorul-Crișana” Arad, iar secretar general va fi în continuare Ionică Nechifor. Vicepreședinți au fost aleși Cristinel Butnariu (Giurgiu), Ion Agafiței (Vaslui), Nicolae Țap Pop (Sălaj), Vasile Bratu (Sibiu) și Gheorghe Mihăescu (Timiș). Gheorghe Buda, președintele Asociției Crescătorilor de Ovine și Caprine din Maramureș, va deveni vocea membrilor de sindicat din Romovis, care nu mai vor să fie reprezentați de Marcel Andrei. Federația Romovis reunește în prezent 39 de asociații județene. Prin asociațiile membre, coordonează RG la rasele Țurcană, Karakul de Botoșani și Rațcă.


 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →