„După ce institutul de referință a dat verdictul că din 2 decembrie nu mai zboară vectorul de Bluetongue, noi am cerut Ministerului Comerțului și Ansvsa să transmită acest lucru și țărilor arabe. Ministerul Comerțului s-a mișcat mai repede și deja veniseră răspunsuri de la Egipt, Turcia și Iordania. Noi colaborăm în continuare, poate reușim să găsim o piață. Discuțiile au rămas deschise. (…) ANSVSA spune că după 60 de zile de la data de 2 decembrie, România e liberă pentru export până la apariția de noi focare de Limbă Albastră. Sperăm că după 2 februarie să putem să ne vindem berbecuții rămași din 2014. Prețul e tot jos, 6,5-7 lei pe kilogram, dar n-a venit nimeni să cumpere. (…) Dacă Boala Limbii Albastre ne atacă din prima tranșă de căldură, suntem în pom și pomul zboară pe sus cu noi. Dacă mai ajută și veterinarii cu stilul lor de intervenție, suntem mai în pom”, ne-a declarat Nicolae Cioranu (foto), președintele Federației Romovis.
„Noi până nu vedem pe ce piață putem vinde, nu putem să spunem dacă ne dăm acordul pentru vaccinare”, ne-a mai declarat Cioranu referitor la vaccinarea împotriva Bluetongue.
„Nu e posibil să apară cazuri noi de Bluetongue acum”
Deși pe la jumătatea lunii ianuarie 2015 apăruseră zvonuri privind reapariția Bluetongue în câteva județe, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), spune că acest lucru este imposibil. „Nu e posibil să apară cazuri noi în acest moment. Se poate ca anumite animale care au fost infestate fără să fi făcut boala și care acum au fost testate să fie depistate seropozitive”, ne-a declarat Frânc.