Negocieri pentru exportul de ovine - Revista Ferma
2 minute de citit

Negocieri pentru exportul de ovine

oi m Negocieri pentru exportul de ovine

Exportul de animale în țări terțe nu a fost restricționat de către ANSVSA, ci de către anumite state (Arabia Saudită, Iordania etc.), mai precizează ANSVSA. Autoritatea a informat că negociază cu oficiali din mai multe țări arabe demararea, în cel mai scurt timp, a exportului de carcase de ovine.

Ionică Nechifor, secretar general Romovis: „Crescătorii de oi au rămas cu efectivele de miei în exploatații, nu se realizează exportul și nici nu mai e posibil. (…) Am avut la Ministerul Agriculturii o întâlnire în 7 octombrie, unde au fost și cei de la ANSVSA. Am stabilit să se formeze o delegație, în care să fie și fermieri, care să meargă în Iordania. Noi am cerut ministerului să se formeze mai repede delegația, ca până la 1 noiembrie să fie rezolvată situația. Noi trebuie să facem primul pas spre ei. {i când existau suspiciuni de scrapie, Iordania a luat ovine din zonele libere și probabil sunt dispuși și acum. Ei spun că au suspendat importurile temporar și că și-ar dori foarte mult ca de la 1 noiembrie să reia importul. Mai avem o a doua variantă, să încercăm să abatorizăm la noi în țară, dar în stilul lor, ca să putem exporta și carcase refrigerate sau congelate, dar este mai puțin probabilă această variantă”.

Potrivit lui Nechifor, Iordania era principalul partener al României pentru exportul de ovine în viu, luând cam 40% din totalul exporturilor.

Claudiu Frânc, președinte FCBR: „Problema este că nu ne mai primește nimeni cu animale vii, nici în UE, nici în afară. (…) Târgurile interne funcționează, dar au scăzut prețurile la animale la jumătate, în special la tineretul care pleca la export. Dar ăsta este un lucru bun, că așa ne învățăm să ținem animalele în țară și vom vedea ce rezultate obținem după, și poate încurajăm creșterea bovinelor de carne în țară. Oricum, din 2015, fermierii vor fi obligați să țină animalele cel puțin șapte luni în fermă ca să primească plata cuplată pentru producția de carne la bovine, de 350 de euro pe cap de animal”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →