5 minute de citit

Naturevo: „Schimbare prin regenerare”

„O națiune care nu are grijă de agricultură, nu are grijă de ea însăși”, a atras atenția Mihaela Radu, directorul de Marketing Naturevo.

După cum a subliniat și domnia-sa, ne aflăm într-un moment critic, în care schimbările climatice au devenit evidente pentru oricine. Efectele lor se fac simțite asupra plantelor, dar și a solului. De aceea este evident că trebuie schimbat ceva în modul în care se face agricultura. Singura noastră șansă este ca această schimbare să se facă în așa fel încât să conducă la o regenerare, sunt convinși cei de la Naturevo.

Un prim pas în această direcție îl constituie utilizarea îngrășămintelor cu eliberare condiționată și a fertilizanților foliari. Astfel, plantele folosesc substanțele nutritive în totalitate. Ca rezultat, cantitățile de azot împrăștiate în culturi scad, la fel ca și poluarea pe care substanța rămasă neutilizată de către culturi o produce în apele subterane și de suprafață.

 Eveniment Naturevo Schimbare prin regenerare (2)_b


„E nevoie de alternative naturale”  

  

„O agricultură performantă trebuie să fie și bine reglementată. Așa este cazul în Uniunea Europeană, unde avem una dintre cele mai reglementate agriculturi din lume”, a arătat Elena Leaotă, directorul de strategii al companiei. „În anii 90, în UE erau autorizate peste 1.000 de substanțe active pentru protecția plantelor. La ora actuală au mai rămas doar în jur de 400 și se tot reduc. Standardele cresc în fiecare an. De aceea se impune găsirea unor alternative naturale la produsele de sinteză”, a explicat în câteva cuvinte strategia firmei. Ceea ce a ținut să sublinieze în mod special este faptul că toate produsele Naturevo sunt atent studiate și testate înainte de a fi puse pe piață.

 

Pământul trebuie să rămână curat!

„Ceea ce se întâmplă acum este rodul neglijenței unor lideri ai unor țări”, consideră Florian Lazăr. La ora actuală, pentru a repara greșelile, trebuie folosite tehnologii individualizate, de la caz la caz. Una dintre cele mai importante precepte după care se conduc cei care creează produsele Naturevo este că nu se pot aplica tehnologii standard, ci doar tehnologii specifice fiecărei zone. Acest lucru este valabil și pentru culturile mari, dar și în horticultură, livezi sau vii.

Produsele firmei acționează pe mai multe căi. De exemplu, în anumite situații, nu este recomandată folosirea unor îngrășăminte suplimentare, ci doar a unor substanțe care deblochează absorbția celor deja existente în sol. „De multe ori, azotul există, dar este blocat în compuși care nu pot fi absorbiți sau metabolizați de plantă. La fel se întâmplă și cu fosforul. Aplicarea de fertilizanți suplimentari nu rezolvă situația. De aceea am creat produse care să reechilibreze situația. De fapt, noi credem că trebuie să ajutăm fermierii să producă alimente curate și să lase pământul cel puțin la fel de curat cum l-au primit”, a explicat Florian Lazăr.

 Eveniment Naturevo Schimbare prin regenerare (1)_b


Sistem radicular puternic

O altă linie de produse este bazată pe aminoacizi. Această categorie de compuși stimulează dezvoltarea celulelor plantei. În acest fel este mărită nu doar viteza de creștere, dar și capacitatea de cicatrizare a rănilor pe care le suferă plantelor în urma acțiunii bolilor, dăunătorilor sau a arsurilor solare provocate de arșița tot mai puternică și mai des prezentă, de la an la an.

Pentru a folosi mai bine substanțele hrănitoare din sol, o strategie este de a stimula dezvoltarea sistemului radicular al plantei. O rădăcină mai ramificată explorează mai bine zona. Iar dacă în paralel cu aceasta se determină și o dezvoltare a bacteriilor care fixează azotul în rădăcini, atunci performanța este multiplicată. Aceasta este direcția în care acționează o serie dintre produse.

 

Și plantele îmbătrânesc mai repede de la etilenă

O altă tehnologie mai puțin întâlnită la produsele altor firme este cea care urmărește inhibarea producției de etilenă în plantă. Etilena îmbătrânește țesuturile. Scăderea secreției duce la o mai bună menținere a tinereții și vigurozității plantei.

În ceea ce privește insecticidele și fungicidele oferite, o mare parte dintre acestea sunt realizate din ulei de citrice sau de crizanteme, cu un efect foarte bun, dar total nepoluante.

 

Rezultate spectaculoase

Așa cum am mai spus, principiul de bază este că toate produsele despre care am vorbit oferă rezultate de-a dreptul spectaculoase, cu condiția să fie folosite la momentul și în locul potrivit, conform condițiilor specifice.

Un titlu de glorie la care Naturevo ține foarte mult este acela că se află în strânsă legătură cu clienții săi. Consultanții zonali sunt permanent gata să se deplaseze în ferme și să recomande soluția optimă pentru problemele apărute.

 

O dronă, ca premiu pentru un cumpărător

Pentru a-și face clienții și mai apropiați, în anul acesta, în perioada 15 februarie – 30 iulie a fost organizată și o tombolă. Premiile au fost substanțiale. Cele mai mici premii, în număr de șase, au constat în mașini performante pentru tuns iarba. Marele premiu, care a ajuns la Călărași, a fost o dronă performantă, destinată monitorizării stării culturilor. Un premiu care, într-adevăr îndeamnă câștigătorul să abordeze agricultura cu tehnologii moderne.

 Foto 2 Drona câ_tigătorului Naturevo_b

Foto: Drona câștigătorului Naturevo

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →