Artistul liber profesionist Cristian Mangra este unul dintre renumiţii crescătorii de porci din Bihor. Ferma lui din apropiere de Oradea este populată cu animale… melomane, mari iubitoare de muzică. Animalele sunt atât de frumoase şi sănătoase pentru că le cântă mereu, Cristian Mangra fiind interpret de muzică populară!
11 ANI DE SUCCES
A început să crească porcine în anul 2009, când două scrofiţe gestante din rasa Pietrain aduse din Ungaria, de la Babolna, au fătat vreo 15 purceluşi. Și a continuat!
„Acum am în îngrijire şi exploatare exemplare din Marele Alb. În combinaţie cu rasele de carne Duroc sau Pietrain, rezultă produşi care, lăsaţi la îngrăşare, dezvoltă un ritm foarte bun de creştere. În afară de faptul că sunt mame bune, marele atu al scroafelor este prolificitatea; de curând am înţărcat 15 sugari. În fermă nu am avut probleme cu osteoporoza sau cu boala edemelor; dacă le dai mâncare ca lumea, animalele nu se îmbolnăvesc! Eu hrănesc de două ori pe zi efectivele de suine cu furaje echilibrate în minerale şi vitamine, ce au în compoziţie fulgi de porumb, uleiuri vegetale, făină de cereale, furaje concentrate sau premixuri complexe”, ne-a declarat Cristian Mangra.
Reţetele de furajare sunt stabilite de specialiştii de la ferma maghiară de unde a importat genetica şi furajele.
MARELE ALB, CĂUTAT ÎN ROMÂNIA
Cristian Mangra s-a orientat spre rasa Marele Alb, căci aceasta „are piaţă în România, unde am existat complexe de creştere şi îngrăşare a porcinelor, dar au dispărut. Până acum am dat scrofiţele la 150 euro bucata, un preţ acceptabil faţă de rasa Pietrain, cel mai bine vândută în ţară, pentru care se cere 300 – 400 euro la vânzare. În perioada următoare vreau să mai aduc vreo 10 exemplare la 20 – 30 kg fiecare pentru împerechere cu alte rase”, a precizat crescătorul bihorean.
LUCREAZĂ SINGUR
Cristian Mangra lucrează singur, nu-i mai trebuie îngrijitori. „Am avut pe cineva şi după ce le-a hrănit cu soia, mi-au murit două scrofiţe – cele mai frumoase exemplare. Aşa că nu-mi mai trebuie om la curte: dacă nu sunt eu, nu mănâncă animalele şi nu păţesc nimic! E foarte indicat ca o dată pe săptămână (sâmbăta sau duminica) să nu primească mâncare dimineaţa, ci vreo 3-5 cărbuni de grătar pentru curăţarea intestinelor”, a susţinut bihoreanul.
Are o suprafaţă mică de teren donat de părinţi, pe care cultivă cereale. Costurile lunare, îndeosebi cu furajele, se ridică undeva la 100 de euro. „Cumpăr şroturi de soia, de floarea-soarelui şi de orz, cam 3 tone, pentru că la noi în zonă nu se cultivă. Kilogramul ajunsese şi la 1 leu, dar acum s-a mai scumpit”, a explicat fermierul.
În judeţul Bihor s-au înregistrat mai multe focare de Pestă porcină africană, dar care nu s-au întins până în apropiere de Oradea. Microferma lui este bine izolată, curată, lipsită de rozătoare – vectori de transmitere ai unor boli.
Pe lângă Marele Alb, gospodarul mai creşte şi Duroc. În septembrie, de ziua lui, Cristian Mangra, a primit în dar zece purceluşi din această rasă.
Am animale atât de frumoase pentru că le… cânt cât e ziua de lungă! Şi asta le relaxează! – CRISTIAN MANGRA, fermier din Oradea
35.000 DE LEI INVESTIŢI
Exploataţia lui Cristian Mangra este afară în câmp, nu în gospodărie. A îngrădit terenul şi a ridicat adăposturile. Grajdul cel mare l-a finalizat în 2017. Investiţia întreagă a ajuns la peste 35.000 lei. Însă la primăvară şi-ar mai dori să construiască o maternitate pentru cinci scroafe.
DE CE SĂ CREŞTI MARELE ALB? AVANTAJELE UNEI RASE DE EXCEPŢIE
Marele Alb este una dintre cele mai des întâlnite şi mai apreciate rase de porci din lume, dedicată exclusiv producţiei de carne cu randamente foarte bune.
Câteva dintre avantajele suinelor Marele Alb sunt:
• randamentul excelent al cărnii;
• dietă fără pretenţii, animalele fiind omnivore;
• productivitatea ridicată.
Citeşte mai multe despre avantajele acestei rase de excepţie dând click AICI!
www.semtest-bvn.ro