3 minute de citit

Musculița albă la tine în seră? NU, în niciun caz

cultura de rosii sanatoasa_b

Misiunea legumicultorilor de a obține recolte frumoase este îngreunată de factori diverși, printre care și acțiunea insectelor dăunătoare. În topul adversarilor se află musculița albă a serelor (Trialeurodes vaporariorum), care afectează dezvoltarea legumelor (le diminuează cantitatea de elemente nutritive și le îmbolnăvesc) și chiar poate distruge complet cultura. Venim în sprijinul fermierilor cu un produs eficient și ușor de aplicat, insecticidul Harpun® EC, pe bază de piriproxifen 100 g/l.

 

Pe cine vrem să învingem?

Musculița albă a serelor este unul dintre dăunătorii polifagi cei mai periculoși ai legumelor din sere și solarii. Chiar dacă are un ciclu de viață foarte scurt, populația se înmulțește și se dezvoltă foarte rapid, având mai multe generații pe an, în special în zonele cu temperaturi ridicate sau în anii foarte călduroși. Adulții și nimfele afectează un spectru larg de legume, atacând plantele acestora în trei 3 moduri:

1. Extrag seva plantei și o privează de nutrienți.

2. Acoperă plantele cu secreții dulci, cu aspect de miere, afectând fotosinteza și favorizând instalarea fungilor.

3. Creează teren prielnic pentru infectarea plantelor cu virusuri.

Musculița albă de seră diverse stadii_b

 Musculița albă de seră – diverse stadii ale evoluției

Harpun, combatant cu eficiență dovedită sezon după sezon

Experiența fermierilor a arătat că Harpun® EC are acțiune drastică împotriva insectelor la legume, cu efect puternic contra musculiței albe. Acest produs cu acțiune de contact și translaminară este destinat combaterii insectelor în timpul metamorfozei de la faza de ou și până la faza de adult. Administrat din momentul depunerii pontei și până la stadiul de larvă, previne embriogeneza ouălor și cauzează sterilitate la adulți. Harpun® EC, cu substanța activă piriproxifen (100 g/l), face parte din grupa diflubenzuron (adică împiedică larva să ajungă adult) și aparține categoriei regulatorilor de creștere pentru insectele cu acțiune hormonală. Fiind un juvenoid sintetic, titrarea de hormon juvenil este în creştere în timpul embriogenezei, ceea ce duce la schimbări degenerative, iar larva moare înainte de incubație.

Beneficiile insectidului Harpun sunt:

Insecticidul Harpun® EC este o verigă tehnologică sigură și eficientă la cultura de legume:

  • • Este indicat în programele de combatere integrată a dăunătorilor, cu un timp de pauză scurt și cu un profil ecotoxicologic excelent.
  • • Nu are efect asupra acarienilor prădători și prezintă o toxicitate scăzută asupra albinelor și a altor polenizatori.
  • • Protejează organismele folositoare.

Mod de utilizare: se aplică foliar, de 2 ori pe sezon, de la apariția inflorescenței și până la coacere. Intervalul între aplicări este 10-14 zile. Doza recomandată la legume este de 75 ml/100ml/ 100l apă. Pentru un bun management al rezistenței, se recomandă utilizarea Harpun® în combinație și/sau rotație cu alte insecticide IPM sau IRM: Ortus® SC, Nexide® CS.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →