Muls manual vs. muls mecanic la capre. Ce alegem? - Revista Ferma
6 minute de citit

Muls manual vs. muls mecanic la capre. Ce alegem?

Foto 1 iStock 1281233649 JackF Muls manual vs. muls mecanic la capre. Ce alegem?
foto: iStock.com/ JackF

Producția de lapte marfă se obține de la capre fie prin muls manual, fie prin muls mecanic. Sigur că recomandăm mulsul mecanic pentru a obține lapte mai igienic, dar sunt cazuri în care trebuie să mulgem manual.

Caprele au o producție de lapte mai mare de 0,5 litri la o mulsoare, astfel încât, teoretic, toate pot fi mulse mecanic.

CÂND MULGEM MANUAL?

În cazul în care avem în gospodărie 2-3 capre, investiția în aparatul de muls nu se justifică. De asemenea, sunt exemplare care nu au fost selecționate, iar ugerul, respectiv mameloanele nu au forma potrivită pentru a fi mulse mecanic. Fie sunt prea mari și nu încap în paharul de muls, fie sunt prea mici și cad din acesta.

PREVENIȚI ACCIDENTELE

  • Nu mulgeți mecanic caprele cu instalații de muls vaci, pentru că le distrugeți ugerul și vor face mamită.
  • Respectați întocmai datele tehnice pe care le găsiți în cartea tehnică a aparatului. Au fost nenumărate cazuri în care nivelul vacuumului și numărul de pulsații setate incorect au fost la baza îmbolnăvirii efectivului de capre mulse. S-a dat vina pe mulgători, dar până la urmă s-a dovedit că vina a aparținut managerului.
  • Cu 3-4 zile înainte de începerea mulsului mecanic, caprele vor fi obișnuite cu zgomotul aparatului de muls, care va funcționa în gol în apropierea turmei de mânzări.

IMPORTANȚA IGIENEI LA ȘI DUPĂ MULS

Caprele nu sunt oi pe care, la mulsul manual, le contenționăm de lână sau coadă și usucul rămâne pe mână. Pentru capre se folosesc, cel mai adesea, standuri de muls individuale, unde capra urcă singură, să mănânce concentrate. Este ușor să îi limităm mișcarea, la nivelul gâtului, cu un lanț, funie sau bară și să o mulgem fără să punem mâna decât pe uger.

Atât pentru oi, cât și pentru capre este extrem de important mediul în care le mulgem. Poate fi în adăpost sau în aer liber, dar orice miros puternic din spațiul limitrof se va imprima în lapte. Gustul laptelui de capră are drept cauză atât lipsa igienei, dar poate fi determinat și genetic. Unor consumatori la place, altora nu.

REGULI LA MULSUL MECANIC RECOMANDATE DE DELAVAL:

  • Indiferent de sistemul de muls folosit sau de mărimea efectivului, mulgeți mai întâi caprele tinere, se continuă cu cele cu un număr de lactații mai mare, iar la sfârșit se mulg cele sub tratament, urmat de igienizarea sistemului și a ustensilelor de muls;
  • Periodic mulgeți primele 2-3 jeturi din fiecare jumătate în paharul de pre-mulgere. Verificați aspectul și culoarea laptelui. Dacă se constată o modificare, capra va fi mulsă separat, manual;
  • Pentru a controla mastita și pentru a produce lapte conform normelor de calitate, obligatoriu se spală și se dezinfectează ugerul înainte de muls. Folosiți numai prosoape de hârtie de unică folosință, umezite cu loțiuni pentru curățirea și îngrijirea pielii. Nu folosiți un șervet la mai multe capre, pentru că transmiteți boli! Mameloanele foarte murdare se vor spăla cu apă călduță și apoi se vor șterge;
  • Nivelul de vacuum optim este dat de către producătorul instalației. Acest parametru se va controla înaintea fiecărui muls. Numărul de pulsații trebuie să se înscrie în limitele normei prescrise. La capre se recomandă 90 pulsații pe minut.
  • Paharele de muls se vor atașa în decurs de 30-40 de secunde de la pregătirea mameloanelor;
  • Supra mulsul este considerat a fi principala cauză a hipercheratozei. Atunci când ugerul a fost golit satisfăcător, unitatea de muls trebuie îndepărtată în caz că nu cade singură. Acest lucru se poate observa prin palpare sau cu ajutorul senzorului de flux care sesizează și îndepărtează, în mod automat, unitățile de muls (paharele);
  • După îndepărtarea unității de muls, dezinfectați mameloanele cu o soluție recomandată. Doar dezinfecția regulată a mameloanelor este eficientă în prevenirea infecțiilor;
  • Curățați suprafața externă a sistemului de muls. După fiecare utilizare, fie manual sau automat, se clătesc şi se spală toate componentele sistemului. Se lasă să se usuce. În cazul în care este necesar, sterilizați sistemul înainte de următorul muls folosind dezinfectanți aprobați;
  • În cazul în care stocați laptele, temperatura de refrigerare corectă este de 2-40C și are ca efect stoparea multiplicării bacteriilor;
  • Verificați regulat calitatea laptelui, compoziția acestuia, cât şi informațiile de la centrul de colectare şi comparați-le cu datele anterioare;
  • Ca mentenanță, înlocuiți manșoanele și/sau furtunele, conform recomandărilor. Frecvent componentele din cauciuc vechi devin poroase și se crapă, acest lucru influențând performanța mulsului. Instruiți personalul care deservește instalația de muls. Efectuați în mod regulat service pentru tot sistemul conform recomandărilor făcute de producătorul instalației de muls.

CONDIȚII DE CALITATE LA PROCESARE

La mulsul manual se vor respecta aceleași reguli de igienă cu privire la curățarea ugerului și a mameloanelor și dezinfecția după muls. Mai adăugăm spălarea și dezinfecția mâinilor mulgătorului după fiecare capră mulsă.

Dacă predați laptele la o fabrică de prelucrare, beneficiarul va impune câteva condiții de calitate, printre care procentul de grăsime, de proteină, de substanță uscată și încărcătura de germeni.

MULSUL MECANIC

Dintre avantaje:
Creșterea productivității muncii de circa trei ori și reducerea efortului fizic;

  • Laptele este muls igienic și se pretează pentru fabricarea de produse de calitate superioară (iaurt, chefir, cașcaval);
  • Prin dezvoltarea reflexelor condiționate legate și de consumul de concentrate, producția de lapte crește cu 15-20%, deoarece timpul de mulgere este mai scurt și se suprapune cu durata de acțiune a ocitocinei.

Dintre dezavantaje:

  • Costul ridicat al unei instalații;
  • Dependența de o sursă de energie;
  • Unele capre rețin laptele rezidual (10-20%) cu un conținut foarte bogat în grăsimi, lapte care poate fi muls numai manual.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZTER

USV Timișoara

ACO Păstorul Crișana Arad

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →