3 minute de citit

Monitorul culturilor în Europa. Campania a avansat în condiţii meteo mixte

Suprafeţe întinse ale Europei au înregistrat precipitaţii substanţiale în ultima perioadă, benefice pentru restabilirea umidităţii solului şi a nivelului apei subterane, dar în unele cazuri a întârziat însămânţarea şi alte operaţiuni agricole în câmp.

Condiţiile de secetă au persistat, însă, în nordul Italiei şi s-au agravat în Peninsula Iberică. Din această cauză, tot mai mulţi fermieri spanioli şi italieni îşi pun problema diminuării suprafeţelor cu orez şi porumb în favoarea unor culturi mai tolerante la secetă.

 

Surplus de ploi în nordul continentului


Potrivit datelor publicate de serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene în buletinul său lunar privind starea culturilor agricole, precipitaţii în exces s-au înregistrat în jumătatea de nord a Europei. În majoritatea regiunilor, acest lucru a fost de bun augur, după o lungă perioadă de uscăciune, dar a provocat întârzieri semnificative la însămânţarea sfeclei de zahăr, a cartofilor şi a orzului de primăvară în Marea Britanie, nordul Franţei şi în Benelux. Pentru majoritatea culturilor şi a ţărilor – cu excepţia Spaniei şi Portugaliei – prognozele privind randamentul culturilor se bazează încă pe tendinţele istorice (vezi tabel).

 monitorul culturilor 01_b

 

La ce să ne aşteptăm?


Prognoza meteo pe termen lung pentru lunile mai, iunie şi iulie indică posibilitatea instalării unor condiţii meteo mai calde decât de obicei, în cea mai mare parte a Europei (probabilitate de 60% şi chiar de a depăşi temperaturile medii), însoţite de condiţii probabil mai uscate decât de obicei în centrul Peninsulei Iberice şi Europa Centrală, în luna mai, în sudul Regatului Unit şi Europa Centrală, în iunie, respectiv în zona Balcanilor şi parţial în Europa Centrală, în iulie. Pe termen scurt, estimărileJRCvorbesc despre modele meteorologice contrastante. Astfel, se aşteaptă condiţii mai calde şi/sau mai uscate decât de obicei în Peninsula Iberică şi în Rusia europeană, respectiv perioade de frig şi umezeală în restul continentului.

 

Ce se întâmplă în Ucraina?


Ucraina prezintă condiţii mixte, cu anomalii pozitive în regiunile vestice, datorită dezvoltării avansate a culturilor, susţinute de precipitaţiile uşoare şi suficiente în timpul iernii, dar și anomalii negative în est, în principal din cauza scăderii suprafeţelor alocate culturilor de iarnă. De asemenea, practicile de management suboptimale din cauza lipsei forţei de muncă şi a resurselor agricole epuizate de războiul rus împotriva Ucrainei ar fi putut contribui la o stare de vegetaţie a culturilor sub medie în această parte a ţării.

 

 

CULTURI

 

Productivitate (tone/hectar)

Media pe

5 ani

2022

Prognoză 2023

% 2023/5 ani

% 2023/2022

Cereale de toamnă

5,23

5,47

5,37

+3

-2

Total grâu

5,59

5,57

5,74

+3

+3

Grâu moale

5,81

5,80

5,96

+3

+3

Grâu dur

3,50

3,26

3,54

+1

+9

Orz

4,90

5,92

4,92

0

-17

Secară

3,98

4,30

4,30

+8

0

Triticale

4,22

4,42

4,39

+4

-1

Rapiţă

3,10

3,33

3,31

+7

-1

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →