Țara în care cetățenii străini vor fi obligați să renunțe la terenurile agricole! - Revista Ferma
3 minute de citit

Țara în care cetățenii străini vor fi obligați să renunțe la terenurile agricole!

INTERZIS vânzării terenurilor agricole și pădurilor către cetățenii străini! PÂRLOAGELE intră în administrarea autorității locale

tEREN iNTRZIS STRAINILOR Țara în care cetățenii străini vor fi obligați să renunțe la terenurile agricole!
Sursa foto: www.canva.com/rookman

Deputații moldoveni au decis la final de an 2023: cetățenii străini, persoane juridice sau fizice, nu mai pot deține terenuri cu destinație agricolă sau din fondul forestier.

Prevederea care interzice dreptul de proprietate al străinilor asupra terenurilor agricole se regăsește în proiectul noului Cod funciar, aprobat de deputații din Republica Moldova în data de 28 decembrie 2023. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și urmărește crearea unui cadru normativ de reglementare a relațiilor funciare, adaptat la noile realități, informează Jurnal.md.

Cetățenii străini sunt obligați să cedeze proprietățile

Conform documentului, în cazul în care cetățenii străini dobândesc terenurile cu destinație agricolă sau din fondul forestier prin succesiune, hotărâre de judecată sau ipotecă, aceștia vor fi obligați să le înstrăineze în termen de un an de zile de la dată dobândirii dreptului de proprietate asupra terenului.

Schimbarea modului de folosință a terenurilor agricole

Noul cod prevede și o serie de reglementări ce țin de schimbarea modului de folosință a acestora.

Astfel, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă vor putea construi pe aceste terenuri depozite, spații de depozitare frigorifice destinate păstrării produselor agricole, ateliere de reparație și de păstrare a agregatelor agricole, ferme zootehnice, obiecte ale infrastructurii și procesării primare a producției obținute, pensiuni agroturistice etc., dar fără schimbarea destinației terenurilor, arată Jurnal.md.

Dar este interzisă schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară și a terenurilor din fondul forestier, precum și desfășurarea în aceste zone a oricăror activități care contravin destinației acestora.

Vanzare teren agricol Canva Țara în care cetățenii străini vor fi obligați să renunțe la terenurile agricole!
Sursa foto: Canva.com

Autoritățile locale pot administra terenurile lăsate pârloagă

Proiectul reglementează și acțiunile întreprinse în cazul în care proprietarii nu au perfectat actele de moștenire asupra acestor terenuri și nu le întrețin. Astfel, dacă terenurile agricole nu sunt cultivate și nu sunt întreținute într-o stare fitosanitară corespunzătoare mai mult de doi ani consecutivi, autoritatea publică locală va putea administra terenul dat, dispunând arendarea lui, în baza unor condiții bine reglementate.

Potrivit Jurnal.md, Noul Cod Funciar intră în vigoare  la după 12 luni de la publicarea lui în Monitorul Oficial.

 CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA?

Dimitrie MUSCĂ spune că există un interes ca pământul României să se vândă străinilor! Vezi de ce spune asta fermierul arădean!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →