Direcţia Generală de Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii, trebuie să elaboreze, până la 17 ianuarie a.c., un sistem de acreditare a firmelor de consultanţă care întocmesc proiecte finanţabile prin FEADR.
Măsura, solicitată de ministrul Agriculturii, vine ca urmare a analizelor efectuate în ultima perioadă, din care s-a constatat că multe din proiectele evaluate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) sunt de slabă calitate, având probleme referitoare la dovedirea respectării criteriilor de eligibilitate şi a îndeplinirii criteriilor de selecţie, informează un comunicat al ministerului.
Deşi elaborarea documentaţiei tehnice este o cheltuială eligibilă, consultanţii nu au realizat o îndrumare corectă a beneficiarilor, care ar fi condus la evitarea unor astfel de situaţii. Printre aspectele nesatisfăcătoare identificate se numără slaba fundamentare a studiilor de fezabilitate şi a memoriilor justificative în ceea ce priveşte necesitatea proiectului sau a unor achiziţii din cadrul acestuia.
Alte probleme întâlnite sunt supradimensionarea atât din punct de vedere valoric, cât şi al capacităţii de producţie, slaba calitate tehnică a proiectelor, cash-flow nerealist etc..
Existenţa unui sistem de acreditare a firmelor de consultanţă care întocmesc astfel de proiecte se impune în condiţiile în care calitatea slabă a proiectelor derulate prin PNDR poate afecta implementarea
Programului şi poate conduce la o risipă a fondurilor publice alocate dezvoltării agriculturii şi spaţiului rural, se motivează în comunicatul Ministerului Agriculturii.
Peste 1,63 mld. euro vor fi disponibile în 2011 prin nouă măsuri şi o schemă de finanţare incluse în PNDR, pentru care Ministerul Agriculturii, prin APDRP, va deschide 16 sesiuni de depunere de proiecte.
Calendar propus pentru sesiunile de depunere aferente anului 2011 şi alocări
ŞTIRI
TERMEN LIMITĂ
Sprijin pentru agricultura eco
21 ianuarie 2011 este termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pentru sprijinul acordat producătorilor din agricultura ecologică. Persoanele fizice care au depus deja cererea şi nu s-au autorizat potrivit OUG 44/2008 nu trebuie să depună o nouă cerere, cea iniţială fiind reverificată.
De asemenea, persoanele fizice care au depus cererea de plată în prima sau a doua etapă şi au retras-o din cauza neautorizării sau a neactualizării datelor, au posibilitatea să solicite reverificarea cererii iniţiale.
Agricultorii pot solicita acest sprijin fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia zootehnică sau numai pentru o exploataţie apicolă.
MĂSURA 123
Redistribuire în sesiunea iunie 2010
O parte din cele 115 proiecte în valoare de 126,84 mil. euro declarate eligibile, dar fără finanţare, pe Măsura 123 în sesiunea iunie 2010 ar putea, primi, totuşi fondurile necesare implementării, informează APDRP.
Din proiectele depuse în iunie 2010, au fost selectate pentru finanţare 144 de proiecte în valoare de 170,11 mil. euro. În cazul proiectelor selectate, este posibil, însă, ca o parte din aplicanţi să nu poată face dovada cofinanţării private în termenul de maxim 60 de zile calendaristice de la data confirmării de primire a notificării, prevăzut în Ghidul Solicitantului.
Banii disponibili rămaşi, astfel, din alocarea Măsurii 123 pentru 2010 vor putea fi utilizaţi pentru finanţarea proiectelor eligibile nefinanţate aferente sesiunii iunie 2010, după soluţionarea contestaţiilor.