Milorad Ianculovici face agricultură, turism şi imobiliare. Care domeniu ar fi cel mai profitabil? - Revista Ferma
5 minute de citit

Milorad Ianculovici face agricultură, turism şi imobiliare. Care domeniu ar fi cel mai profitabil?

Dunărea curge lent, aproape insesizabil, cu apele înverzite de reflexia pădurilor care urcă pe versanţii munţilor de pe amândouă malurile. Barajul construit în amonte de Drobeta-Turnu Severin, în scopuri energetice, a transformat fluviul, până sus, la Baziaş, într-un lac curgător, lung de 140 de km. Între şosea şi oglinda apei, se întinde o fâşie de pământ îngustă, dar nu chiar atât de îngustă încât să nu poată fi clădite pensiuni, hoteluri şi case particulare. În unele locuri, te uiţi cu uimire cum au reuşit constructorii să ridice zidurile pe un spaţiu atât de mic.

Au făcut-o pentru a obţine priveliştea încântătoare, darul oferit celui care stă cu faţa la Dunăre.

Liubcova 1_b 

 

Peşte, peisaje şi relaxare

În ultimii ani, tot mai mulţi turişti au descoperit Clisura Dunării, loc în care munţii stâncoşi se privesc în apele fluviului. Peisajele sunt unice în România. Vilegiaturiştii vin să pescuiască, având destule şanse să prindă peştele râvnit, în timp ce alţii, fără să mai exploreze bogăţia bălţilor, îl găsesc pus pe masă, în farfurie. Ei mai vin şi ca să facă plimbări cu barca sau pur şi simplu să stea la soare, bucurându-se de tihnă şi de aer curat. În timp ce turiştii sosiţi din mai toată ţara se desfată cu oferta senzorială a Clisurii, undeva, la înălţime, pe dealurile cu pante abrupte, în poieniţe tot mai cotropite de sălbăticie, puţinii fermieri activi în satele de pe malul Dunării au grija vitelor lor.

Liubcova 2_b 

 

A construit un bloc, apoi o fermă şi o pensiune

Pe un deal din comuna Sicheviţa, se află ferma de vaci a familiei Ianculovici. Ca să ajungi aici, ai nevoie de o maşină de teren. Drumul agricol urcă pieptiş pe versantul pietros. La volan se află Milorad Ianculovici, care, cu ani în urmă, asemeni multor tineri din satele de pe Clisura Dunării, a plecat la Timişoara. A fost student al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, dar a părăsit studenţia pentru… piaţa imobiliară! ”Am fost mai întâi agent imobiliar, apoi am avut agenţia proprie. Am construit un bloc în Dumbrăviţa şi două duplex-uri în Timişoara. După ce le-am vândut, m-am hotărât să mă întorc acasă. Am ferma de vaci, cu tatăl meu, şi administrez în asociere cu rude apropiate o pensiune pe malul Dunării, Casa Creţa se numeşte”, îmi spune Milorad în timp ce conduce maşina pe drumul pietros care urcă până la fermă.

 

Apa, cărată cu bidoanele

E ora mulsului. Ianculovici tatăl, un experimentat crescător de animale din Liubcova, e deja aici. A adus aparatul de muls, pe care l-a pus în funcţiune cu ajutorul unui generator electric. Văcuţele, din rasa Bălţată Românească, tip Simmental, stau aliniate în marginea grădinii cu fâneţe. Alături, în vase mari din plastic, se încălzeşte, aproape fierbe, apa adusă pentru adăpat. Sursă de apă în apropiere nu există, apa trebuie transportată de jos, din sat.

Liubcova 3_b 

Banii europeni au ajuns la Sicheviţa

Oricât de abrupte ar fi dealurile acestea, care par că se prăvălesc în Dunăre, tot au reuşit fondurile europene acordate prin PNDR să le surmonteze. Sigur, e doar o figură de stil: banii europeni au ajuns aici în urma unor demersuri făcute de beneficiar şi, mai ales, de consultant. ”Am primit 40.000 de euro, acordaţi prin măsura Instalarea tinerilor fermieri. Am amenajat grajdurile, am cumpărat un teren, un tanc de răcire, am construit o platformă betonată pentru gunoiul de grajd. Proiectul l-am început cu o firmă de consultanţă din Timişoara, dar l-am dus la bun sfârşit cu un consultant din Reşiţa, Claudiu Voin. Am fost foarte mulţumit de modul în care m-a ajutat să închei proiectul”, mă asigură Milorad.

 

Locul unde turismul îşi va păstra avântul

Milorad Ianculovici a crescut într-o familie de agricultori care avea oi şi vaci, a plecat la liceu la Orşova, apoi la facultate, la Timişoara, dar nu a absovit-o, fiindcă a prins gustul afacerilor imobiliare. Acum creşte vaci.

De câţiva ani s-a întors la Liubcova, a reuşit să acceseze bani europeni pentru ferma de vaci pentru lapte, dar este activ şi în administrarea pensiunii. Recent, a reuşit pe ultima sută de metri să depună dosarul, prin G.A.L. Clisura Dunării, ca să cumpere o barcă şi câteva ATV-uri. De pe terasă, priveşte spre terenurile pline de ierburi şi mărăcinişuri din apropiere. E privirea celui exersat în piaţa imobiliară. Milorad simte că aici, pe Clisura Dunării, turismul îşi va păstra avântul şi lucrurile vor continua să se schimbe. Înainte de turism, însă, sunt încheiate tranzacţiile imobiliare, iar câştigul obţinut dintr-o afacere bună depăşeşte cu mult încasările din agricultură şi turism!

Laptele sau viţelul? Citeşte AICI partea a doua a REPORTAJULUI!

 

un reportaj de

STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →